Denník N

Bratislavský hotel odmietol ubytovať tureckých študentov, veľvyslankyňa hovorí o rasizme

Hotel nad Bratislavským hradom, ktorý odmietol Turkov. Foto - Google Street View
Hotel nad Bratislavským hradom, ktorý odmietol Turkov. Foto – Google Street View

Nie sme rasisti, ale Turkov a ľudí z arabských krajín neberieme, odbil hotel v lukratívnej časti Bratislavy študentov z Turecka.

Ten penzión nad Bratislavským hradom je neďaleko tureckej ambasády a neoficiálneho veľvyslanectva Palestíny. Neberie však „ľudí z Turecka a arabských krajín“.

Študent z Ankary zverejnil na Facebooku, ako jeho blízkych priateľov z Turecka odmietli ubytovať v bratislavskom hoteli Stella Apartments.

„Z bezpečnostných dôvodov v hoteli neberieme ľudí z Turecka a arabských krajín. Rezerváciu neprijímame. Prepáčte!“ odpísali z hotela skupine študentov zlou angličtinou cez rezervačný systém Booking.com.

odpoveď1„Prišli na Slovensko cez medzinárodný program Erasmus+ na jeden týždeň. Chceli prísť o niečo skôr, aby sa stihli zoznámiť s miestnou kultúrou a socializovať sa,“ vysvetľuje İbrahim Taha Uyar, ich kamarát, ktorý zverejnil email od hotela.

Nie sme rasisti

Študenti hotelu odpísali, že je to od nich rasistické a takéto správanie si nezaslúžili.

İbrahim nám poskytol aj ďalšiu odpoveď. Hotel im odpísal, že nie sú rasisti. „Neubytujeme nikoho z krajiny, kde pretrváva vojenský konflikt (Kurdi) alebo vojna, alebo vojenská zmena vlády. Nie, my nie sme rasisti, len sme primerane opatrní a myslíme na svojich iných klientov.“

odpoveď2

Hotel zrejme odkazoval na nevydarený vojenský prevrat v Turecku a na vojnu v Sýrii.

Študenti si potom rezervovali iný hotel, ktorý ich už prijal bezproblémovo.

Išli sme sa pozrieť k hotelu, jeho pracovníčka odmietla odpovedať. „Prosím vás, odíďte, stojíte na našom súkromnom pozemku,“ kričala žena spoza plota. Telefónne číslo hotela zverejnené na viacerých ubytovacích weboch nefunguje.

Turecká veľvyslankyňa: Akt rasizmu

O ulicu nižšie od Stella Apartments je turecké veľvyslanectvo, kde tento prípad považujú za nešťastný.

„Ide o akt rasizmu,“ vraví turecká veľvyslankyňa Gülhan Ulutekinová.

Veľvyslankyňa tvrdí, že sa obáva možných následkov, ktoré to môže vyvolať. „Bojím sa, že ľudia teraz uvidia na sociálnej sieti, ako jeden hotel odmietol ubytovať Turkov, a budú to vnímať ako slovenský postoj. Pritom ide o jeden hotel.“

Najdôležitejšie podľa veľvyslankyne je zachovať chladnú hlavu a neviniť za to Slovensko. „So Slovenskom máme dobré vzťahy. Slovenských turistov v Turecku vidíme radi, takisto Turci radi chodia na Slovensko,“ hovorí veľvyslankyňa. Za svoje pôsobenie v Bratislave sa ešte nestretla s podobným prípadom, preto bola prekvapená.

stella
Časť profilu Apartmánov Stella na booking.com – prezentujú ich ako jeden z bestsellerov v Bratislave. Foto – booking.com

„Nezaslúžime si takéto zaobchádzanie,“ hovorí dvadsaťdvaročný študent Ibrahim. Študuje v Ankare biznis a momentálne cez leto stážuje v Brne.

„Pre nás je ťažké vybaviť si víza do Európy, ale prichádzame s nadšením. Rasistický email nebol dobrým uvítaním od majiteľa hotela, ale veríme, že rasizmus sa dá zastaviť, ak sa budeme tolerovať a spoznávať.“

Slovensko veľmi ľudí z moslimských krajín neprijíma. Premiér Robert Fico v predvolebnej kampani pre utečeneckú krízu rozpútal kampaň Chránime Slovensko, kde vyhlasoval, že nedovolí príchod moslimských utečencov cez systém povinných kvót alebo že nedovolí vytvorenie „ucelenej moslimskej komunity“.

Iba minulý týždeň v Košiciach zadržali muža sýrskeho pôvodu s britským pasom za to, že si fotografoval kúpalisko a podľa polície a pracovníkov sa správal podozrivo. Doteraz jasne nevysvetlili, čo bolo na jeho správaní podozrivé.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie