Denník N

Aj talianska vláda ide bojovať s vyhadzovaním potravín, Talianov chce naučiť brať si zvyšky jedla so sebou

Foto - flickr.com/Starr
Foto – flickr.com/Starr

Krátko po Francúzsku je Taliansko druhou krajinou EÚ, ktorá v parlamente rieši problematiku plytvania potravinami. Nový zákon ročne zachráni až milión ton jedla.

V Taliansku poslanci v utorok presadili nový zákon, ktorý umožňuje darovanie jedla reštauráciám, obchodom aj farmárom. Zákazníci si budú môcť odniesť domov zabalené jedlo, ktoré by inak skončilo v smetnom koši.

Senát zákon schválil minulý týždeň, a práve cez legislatívne zmeny chce pomôcť obmedzeniu plytvania potravinami a každoročne tak zachrániť až milión ton jedla. Plán je nastavený na najbližších desať rokov a môže výrazne pomôcť s mierou vyhodeného jedla.

Každý rok skončí v Európe v smetnom koši každého z nás priemerne 123 kilogramov jedla. Z tohto množstva je 97 kíl, teda takmer 80 percent, stále v poriadku a skonzumovateľné. Väčšinu tohto jedlého odpadu pritom tvorí ovocie a zelenina, ktoré ďalej putujú na skládky, kde končia a zároveň začínajú ako zdroj metánu, ktorý je silnejší skleníkový plyn ako oxid uhličitý.

Občania EÚ takto vyhodia v priemere 47 miliónov ton jedla každý rok. Toto zbytočné plytvanie potravinami prispieva ku klimatickým zmenám.

Nie trest, ale radšej dar

Talianska ekonomika takto prichádza každý rok o 13 miliárd eur, čo podľa novej štúdie z Univerzity v Bologni predstavuje asi jedno percento HDP. Nový zákon si preto získal podporu na oboch stranách parlamentu.

Na rozdiel od nedávno schváleného zákona vo Francúzsku si však Taliani nevybrali „cestu bičom“, ale radšej uľahčia proces darovania potravín. Francúzsko ukladá supermarketom vysoké pokuty, keď jedlo na konci dňa nedarujú do potravinových bánk alebo charite, ale ho vyhodia.

„Trestanie mrhačov nepomáha, vo všetkom tu ide o podporenie darov,“ povedala pre talianske noviny La Repubblica Maria Chiara Gadda, poslankyňa z Demokratickej strany, ktorá za návrhom zákona stojí.

Nový zákon si získal veľkú väčšinu aj v Senáte a odteraz napríklad farmári budú môcť doviezť potraviny na charitatívne účely bez poplatku, ak svoje výrobky nepredajú. Taktiež to znamená, že sa bude môcť jedlo darovať aj po dátume minimálnej trvanlivosti. Obchodníci môžu darovať potraviny dovtedy, kým nepredstavujú pre ľudí riziko.

„Obchodom to uľahčujeme, môžu jedlo darovať ako odpad,“ vysvetlila Gaddová.

Doterajší zákon bol z byrokratického hľadiska nočnou morou. Ak chceli obchody s potravinami darovať jedlo na charitu, museli dar oznámiť vo veľmi veľkom predstihu.

Koľko jedla končí v koši

Odteraz im bude stačiť každý mesiac vyplniť vyhlásenie so všetkými donáciami. Obchodníci či farmári tak ušetria čas, kým by inak hrozilo, že im jedlo počas darovacieho procesu zbytočne zhnije.

Práve v prelínaní politiky s problematikou plytvania potravinami a hladu vidia aktivisti za záchranu jedla nevídanú možnosť na legislatívne zmeny k lepšiemu.

„V legislatíve je určite rastúci impulz ohľadom problematiky plytvania jedlom. Dobrovoľné opatrenia neprinesú žiadnu zmenu. Sú ľadoborcami v myšlienkových modeloch, ale ak chceme skutočnú zmenu, potrebujeme poriadne záväzky,“ uviedol podľa Guardianu Piotr Barczak, hovorca európskeho Úradu pre životné prostredie.

Reagoval tak na opatrenia európskych krajín smerujúce k zníženiu miery plytvania, ktoré v poslednom čase naberajú na sile.

Kultúrny šok?

Asi najväčšou výzvou bude pre Talianov zvyknúť si na to, že je úplne v poriadku požiadať o zabalenie jedla v reštaurácii. Nie je to totiž zvykom v mnohých reštauráciách a ani medzi Talianmi.

Keď v Ríme podľa thelocal. it v roku 2009 večerala americká prezidentská rodina, Michelle Obamová zaskočila čašníkov v populárnej reštaurácii. Vypýtala si misku na zvyšky od stola.

Toto tabu by nový zákon chcel zmeniť. Vláda chce minúť milión eur na kampaň, aby reštaurácie zákazníkom ponúkali plastové obaly na zvyšky jedla.

Kde vyhadzujú Slováci jedlo (v percentách, 2010)

Najlepší na svete

Len nedávno menovaný najlepší šéfkuchár na svete je pôvodom z Talianska. Massimo Bottura je jedným z najiniciatívnejších aktivistov za záchranu potravín v krajine.

Minulý rok varil počas svetovej výstavy Expo v Miláne polievky v spolupráci s katolíckou charitou. Použili potraviny, ktoré zostali po výstave, a touto experimentálnou kuchyňou chcel poukázať na problematiku plytvania a zvýšiť o nej povedomie.

V aktivitách pokračuje aj na olympiáde v brazílskom Riu, kde si zriadil antiodpadovú kuchyňu a bufet. Varí pre obyvateľov, ktorí žijú vo favelách či slumoch, pričom bude používať výhradne zvyškové potraviny.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie