Denník N

Protiteroristický balíček splnil svoj účel

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Asi niet krajiny, kde by sa nevyrábali zákony na podporu kampane, no marketing by mal mať hranice.

Slovensko nevyužíva opatrenia z protiteroristického balíka, ktorý koncom minulého roka narýchlo schválil parlament. Z dvoch dôvodov to znie ako dobrá správa.

Prvý je, že Slovensko je, dúfajme, aj naďalej mimo pozornosti teroristov. (Teda aspoň čo sa týka pokusov nejaký teroristický čin spáchať, nie používať tunajšie zbrane.) Druhý je, že ustanovenia, ktoré novelizované zákony obsahujú, nemohol ani nikto zneužiť, pretože majú často gumový charakter a teoreticky ich možno použiť proti komukoľvek.

Všetko ostatné už tak dobre neznie. Robert Fico svoj balíček ohlásil v reakcii na novembrové teroristické útoky v Paríži. To by bolo v poriadku, veď akú dôležitejšiu úlohu ako ochranu vlastných občanov má štát plniť? No ako sa ukázalo, šlo najmä o súčasť trištvrte roka trvajúcej kampane Smeru , ktorá sa začala tlačovkami, kde Fico s Kaliňákom prepájali utečencov s terorizmom, a skončila krajinou oblepenou posolstvom, že Smer chráni Slovensko.

Výzvy niektorých poslancov, aby mal balík časovo obmedzenú platnosť, smerácka väčšina s niekoľkými opozičníkmi samozrejme nevypočula a vážne výhrady prezidenta prehlasovala. Andrej Kiska pritom nenamietal nič menšie ako to, že o teroristických hrozbách nemáme informácie, diskusia o zmenách zákonov bola krátka a neodborná a mal tiež obavy, že balíček môže zasahovať do súkromia obyvateľov.

Asi niet krajiny, kde by poslanci netvorili aj zákony, ktorých hlavným cieľom je pomôcť predvolebnej kampani. No určite nie v poriadku využívať na marketingové účely aj bezpečnostnú legislatívu. Ale poznáme Fica: je oveľa ľahšie vytvoriť obraz hord utečencov, ktorí sem idú šíriť terorizmus a rozvrátiť našu kultúru, a zahrať sa s ministrom na tvrdých chlapíkov než napríklad spraviť niečo pre to, aby sa zbrane zo Slovenska už tak ľahko nedostali k skutočným teroristom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie