Denník N

Richter pridáva. Komu a ako?

Vláda sa nechystá v roku 2017 pridať miliónom ľudí, ktorí dnes poberajú rôzne sociálne či rodičovské dávky.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter má v legislatívnom procese návrh novely zákona o sociálnom poistení. Novelou Richter navrhuje jednorazové zvýšenie dôchodkov v roku 2017 o 2 percentá, čo konkrétne pre starobné dôchodky znamená zvýšenie o cca 8,30 eura. Richter tak reaguje na kritiku dôchodcov, ktorým sa nepáči že v ostatných rokoch má valorizácia dôchodkov klesajúci trend – v roku 2016 sa starobné dôchodky zvyšovali len o 1,90 eura. Zlepšená valorizácia bude stáť Sociálnu poisťovňu vyše 110 miliónov eur ročne.

V dôvodovej správe k tomuto návrhu sa dočítate (voľne upravené), že „súčasný vývoj makroekonomického prostredia, ktorý je značne poznačený stagnáciou či dokonca poklesom cien, vedie k príliš nízkemu zvyšovaniu dôchodkov – preto sa na rok 2017 ustanovuje minimálne percento určujúce pevnú sumu zvýšenia, ktoré bude predstavovať určitú garanciu primeranosti zvyšovania dôchodkových dávok“.

Minimálne dôchodky = plus 0 eur

Neviem, či je to babráctvo, neschopnosť uvažovať komplexne alebo niečo iné. Faktom je, že väčšina starobných dôchodkov sa skutočne zvýši o 8,30 eura – takzvané minimálne dôchodky však na rok 2017 zostanú na úrovni roka 2016 a ich poberatelia tak nebudú mať dôchodky valorizované ani o jediný eurocent.

Ak Richter odôvodňuje (jednorazovo) zlepšenú valorizáciu poklesom cien, ktorá vedie k príliš nízkemu zvyšovaniu dôchodkov, chcel by som ho upozorniť, že v prvom rade potrebujú „pridať“ tí, čo dostávajú najnižšie dôchodky – teda takzvané minimálne dôchodky. Valorizácia minimálnych dôchodkov je podľa zákona naviazaná na rast životného minima – a ten bol nulový. Na tom Richter nechce novelou zákona nič zmeniť (viac o minimálnych dôchodkoch sa dočítate na mojom blogu, respektíve na webe Sociálnej poisťovne).

Takže dôchodca, ktorý teraz dostáva starobný dôchodok vo výške stanovenej ako minimálny dôchodok – povedzme 290 eur, bude v roku 2017 dostávať – naďalej 290 eur. Ani o cent viac.

Tí, ktorí majú 350-, 400- či 500-eurové dôchodky, si prilepšia. Tí, čo majú minimálne dôchodky, nebudú mať pridané nič.

Budú sa zvyšovať príspevky pre rodiny?

Nebudú. Vláda sa nechystá v roku 2017 pridať  miliónom ľudí, ktorí dnes poberajú rôzne sociálne či rodičovské dávky. V legislatívnom procese nie je žiaden návrh, podľa ktorého by sa mali zvýšiť napríklad materské či rodičovské príspevky alebo prídavky na deti. Rodičovské príspevky a prídavky na deti sú naviazané na životné minimum a to sa od 1. 7. 2013 doteraz nemenilo.

Znamená to, že rodičovské dávky vrátane daňových bonusov či nezdaniteľnej časti na daňovníka sú od roku 2013 už tri roky rovnaké a nebudú sa v prospech ľudí zvyšovať ani v roku 2017. Rast ekonomiky, s tým spojený zvýšený výber daní, odvodov a rôznych poplatkov sa tak nijako nevracia ľuďom, ale zostáva vláde na pochybné projekty a neodpustím si – na daňové vratky Bašternákovi a spol.

Nerozumiem tomu, či si takto SMER predstavuje praktický výkon sociálnej politiky, a nerozumiem ani ďalším malým stranám vládnej koalície, ktoré na vízii lepšej podpory rodín vystavali svoje predvolebné programy.

Čo by robila SaS?

Odpoveď je jasná. Držali by sme sa toho, čo sme ľuďom sľúbili. V prvom rade by sme znižovali sadzby daní, okamžite zrušili napríklad daňové licencie, znížili a postupne zrušili minimálne odvody živnostníkom. V žiadnom prípade by sme nepripustili zvyšovanie daní a poplatkov (registračné poplatky – autá) či zavádzanie nových daní (napríklad vodomery).

A reálne by sme zvyšovali príspevky mladým rodinám. Cez rozšírenie možností poberania príspevku na starostlivosť o dieťa by sme okamžite naštartovali boom vzniku nových malých predškolských zariadení. A ako včeličky by sme pracovali na novom zákone o sociálnych službách s lepším financovaním – čím by sme pomohli tým dôchodcom, ktorí sú odkázaní na pomoc iných, či v zariadeniach, alebo formou terénnej sociálnej práce.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie