Denník N

„Ak poznáte človeka závislého od drog, radšej ho zabite.“ Filipínsky prezident vyhlásil vojnu drogám

Viac ako tisíc obyvateľov mesta Tanuan sa zhromaždilo v telocvični, kde sa musia registrovať ako užívatelia drog. Foto - TASR/AP
Viac ako tisíc obyvateľov mesta Tanuan sa zhromaždilo v telocvični, kde sa musia registrovať ako užívatelia drog. Foto – TASR/AP

Rodrigo Duterte začal bojovať proti drogám, podľa opozície však zomierajú aj nevinní ľudia.

Pred voľbami sľuboval, že Filipíny vyčistí od zločinu, svoje sľuby začal po nástupe do úradu plniť. Ulice filipínskych miest však Duterte zaplnil krvou. V dôsledku vojny proti drogám v krajine za tri mesiace zomrelo viac ako 800 ľudí.

Postupy filipínskeho prezidenta odsudzujú medzinárodné ľudskoprávne organizácie, domáci obyvatelia sa ho začínajú báť. Na polícii sa začali hlásiť ľudia, ktorí sa otvorene priznávajú k tomu, že sú závislí od drog či priamo drogoví díleri – nechcú, aby ich polícia zabila na ulici, radšej pôjdu do väzenia.

Ani to však nemajú isté. Duterte ešte pred voľbami vyhlásil, že chce znovu zaviesť trest smrti. Ak sa tak stane, prezident ho zrejme využije práve na to, aby svoje ťaženie proti ľuďom, ktorí sú prepojení na drogový biznis, presunul aj do súdnych siení.

V deň svojej inaugurácie vyzval na vraždenie aj vlastných občanov. „Ak poznáte nejakého drogovo závislého, radšej ho zabite, pretože ich rodičia by to nedokázali, bolo by to pre nich veľmi bolestivé.“

Vraždí polícia aj gangy

Chaos v krajine však využívajú aj kriminálnici. Vojna proti drogám sa preniesla aj medzi jednotlivé gangy, ktoré sa navzájom vyvražďujú. Vlna násilia spôsobila, že pouliční zlodeji, díleri či drogovo závislí sa neštítia vraždy. Počet mŕtvych sa tak môže aj naďalej zvyšovať.

Podľa štatistík ABS-CBN len 246 ľudí zabila polícia, vo zvyšných prípadoch ide o obete neznámych strelcov. Telá drogovo závislých ľudí a dílerov často nájdu s papierovými tabuľkami s oznamom, že ide o ľudí, ktorí sa nejakým spôsobom zaplietli do drogového biznisu.

Počas kampane Duterte sľúbil, že po jeho nástupe do funkcie pri boji proti drogám zomrie minimálne 100-tisíc ľudí. Telá mŕtvych kriminálnikov chce hádzať rybám v Manilskom zálive.

Preplnené väznice

Zatiaľ svoj sľub dodržiava. Okrem toho plní aj štátne väznice. V krajine sa začali usporadúvať aj verejné zhromaždenia, na ktorých sa Filipínci musia priznať k tomu, že berú drogy.

Štát ich zaregistruje ako drogových kriminálnikov a prinúti ich sľúbiť, že s požívaním drog, najčastejšie metamfetamínu a marihuany, prestanú. Ak nie, polícia si ich nájde.

Štát im však nepomôže prestať. Na protidrogové liečenie sa musia prihlásiť sami. Podľa ABC mesačné liečenie na Filipínach stojí približne tisíc dolárov, bežný Filipínčan však zarába menej ako 10 dolárov denne.

Na polícii sa takto zaregistrovalo už viac ako 100-tisíc ľudí, ktorí dúfajú, že sa nestanú obeťou prezidentovej kampane proti drogám. Väzenie vnímajú ako útočisko pred Duterteho vraždiacimi jednotkami.

Väznice v krajine sú však preplnené. Veľké zatýkania spôsobili, že Filipíny majú päťkrát viac väzňov, ako im umožňuje kapacita štátnych väzení v celom štáte. Napríklad v Quezon City pri Manile je 3800 ľudí, hoci kapacita zariadenia je len 800 väzňov.

Vláda preto už pripravuje stavbu nových väzníc. Situácia môže ešte viac ublížiť aj nefunkčným justičným inštitúciám – v krajine na proces čakajú stovky väzňov, súdy nestíhajú riešiť ich prípady.

Dôvera napriek vraždám

Filipínci Dutertemu aj napriek krvavej taktike dôverujú. Krajinu dlhodobo trápi korupcia a veľká kriminalita, obyvatelia teraz veria, že nový prezident prinesie zmenu.

Počas svojho pôsobenia vo funkcii primátora mesta Davao sa mu podarilo vytvoriť bezpečné miesto a znížiť kriminalitu, no kritici ho odsudzujú za spôsob, akým to dosiahol – rovnaký teraz aplikuje na celý štát.

„Nezastavíme sa, kým za mrežami alebo pod zemou neskončí aj posledný drogový barón či díler,“ vyhlásil minulý týždeň Rodrigo Duterte.

Aktivisti, ale aj rodiny obetí však upozorňujú na to, že mnohí z ľudí, ktorí zomreli, mali ďaleko od postavenia drogového baróna. Často ide o chudobných ľudí, ktorí sa na obchode s drogami nijako nepodieľali.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie