Denník N

Adamčík chce viesť Sieť: Dúfam, že sa s Procházkom nakoniec dohodneme

Eduard Adamčík. Foto - TASR
Eduard Adamčík. Foto – TASR

Na Kaliňákovom mieste by som odstúpil, ale súdiť ho nebudem, vraví málo známy kandidát na lídra Siete Eduard Adamčík. Dodáva, že piati rebelujúci poslanci strany nechcú meniť ministra dopravy Romana Brecelyho.

Prečo by človek chcel viesť stranu, ktorej preferencie sa pohybujú okolo jedného či dvoch percent?

V prvom rade preto, že mi nie je ľahostajný osud Siete, a nie je mi ľahostajná ani politika. Preto som prijal ponuku mojich kolegov z platformy Za zodpovednú politiku, aby som kandidoval. Spoluzakladal som túto stranu, rozbiehal som jej činnosť na východnom Slovensku, a práve tu cítim podporu pre svoju kandidatúru. Niektorým svojim spolustraníkom z regiónu som sľúbil, že sa o to pokúsim. Mojou prvoradou povinnosťou bude upokojiť situáciu a stabilizovať pomery v strane.

Prečo ste sa medzi vami piatimi dohodli na vašom mene? Bez toho, aby som to myslel nejako zle, nepatríte k najznámejším tváram Siete. Andreja Hrnčiara či Martina Fedora pozná určite viac ľudí.

To sa musíte opýtať ich. Ja si myslím, že zohľadnili fakt, že môžem byť kompromisným kandidátom pre obe strany, teda pre poslancov z platformy aj zvyšok predsedníctva, ktorý tam zostal s Radoslavom Procházkom.

Dlho ste boli považovaný za človeka, ktorý je Procházkovi lojálny, on sám vravel: „Edo Adamčík je v Sieti môj človek.“ Máte s ním lepší vzťah ako Hrnčiar či Fedor aj po tom, čo sa v strane stalo?

To neviem, treba sa spýtať jeho, s kým má lepší vzťah, alebo horší. S Radom sme sa spoznali v KDH, stotožňovali sme sa hodnotovo, podporoval som ho v prezidentskej kandidatúre. No v určitom čase, teda teraz po voľbách, sme sa začali rozchádzať v tom, ako naše spoločné hodnoty presadzovať. To ma vedie k tomu, aby som kandidoval.

Vzťah je vždy dvojstranná záležitosť. Zrejme viete povedať, či si s Procházkom občas zavoláte a či ste v kontakte.

Samozrejme, že si voláme a spolu komunikujeme. Snažíme sa o dohodu, chceme spoločne pripraviť snem tak, aby mal hladký priebeh.

Pri ohlásení kandidatúry ste povedali, že sa na sneme Siete nezúčastníte, ak nevznikne dohoda na spoločnom postupe medzi dvomi skupinami, ktoré v Sieti sú. Rokujete teda s Radoslavom Procházkom, aby ste boli vy jediným, kompromisným kandidátom?

Nerokujeme len s Radom. Rokujeme na rôznych úrovniach, moji kolegovia komunikujú s členmi strany. Ale áno, komunikujeme aj s Radoslavom Procházkom. Našou snahou je dosiahnuť dohodu, ktorá by zaručovala hladký priebeh snemu.

A ako to s tou dohodou vyzerá? Podarí sa?

Komunikujeme a na dohode pracujeme. Robíme všetko pre to, aby sme sa dohodli, upokojili situáciu a stabilizovali pomery v strane.

Predpokladám, že kandidát na predsednícku funkciu má pomery v strane zmapované. Vy pochádzate z východného Slovenska. Dá sa povedať, kto má v Sieti väčšiu podporu, či vy, alebo Radoslav Procházka?

Ja sa snažím využiť čas pred snemom komunikáciou s členmi strany. Chcem sa pýtať na ich problémy a počúvať ich, zároveň ich popri tom oboznamujem so situáciou v strane, s mojimi ambíciami a predstavami, čo by som robil, ak by som bol zvolený.

Tomu rozumiem, ale neodpovedali ste na otázku, či má väčšiu podporu vaša skupina, alebo Procházka.

To ukáže až snem.

Fungujú vôbec regióny v Sieti? Tesne po voľbách zo strany odišli dve stovky členov vrátane niektorých regionálnych lídrov.

Ja môžem hovoriť najmä za seba, ako oblastný šéf v Košiciach. U nás miestne centrá fungujú, máme obsadené miesta všetkých predsedov v kraji. Poznám situáciu aj v Prešovskom kraji, tam je to podobné. Na západe a v strede Slovenska podľa mňa situácia taká ružová nie je. Pokiaľ viem, niektoré miestne centrá tam nemajú predsedov. No aká je presne situácia v týchto regiónoch, vedia skôr v centrále strany.

Aká bola nálada v Sieti po voľbách? Boli členovia spokojní s tým, do akej koalície strana išla?

Budem úprimný, nie všetci sa stotožnili s koalíciou, na ktorej sme sa dohodli. Niektorí členovia odišli. Relevantná časť členov však pochopila, prečo sme to urobili, a že má zmysel zabojovať o značku Sieť, oprášiť jej hodnoty, vysvetliť si veci na sneme a dohodnúť sa na spoločnom postupe po sneme.

Myslíte si, že Sieť má ešte nejakú budúcnosť? Bude strana kandidovať v ďalších voľbách?

Keby som tomu neveril, tak by som nekandidoval za predsedu. Nie náhodou sme do názvu našej platformy dali slovo zodpovednosť. Ja cítim zodpovednosť voči všetkým členom strany, ktorí ešte majú nádej, že Sieť bude fungovať, a práve kvôli nim sa oplatí o budúcnosť strany zabojovať. Viem, že čísla nepustia, ale napriek tomu by som chcel uplatniť svoje manažérske schopnosti, ktoré som nadobudol počas svojej kariéry. Áno, viesť stranu je niečo iné, ako viesť podnik. No urobím všetko pre to, aby sa to podarilo.

Eduard Adamčík je poslancom parlamentu. Foto - TASR
Eduard Adamčík je poslancom parlamentu. Foto – TASR

Komentátor portálu Aktuality.sk Dag Daniš nazval človeka, ktorý nastúpi na post predsedu Siete, správcom konkurznej podstaty. Skepsa voči budúcnosti Siete je veľmi veľká, preto má význam sa pýtať, či vy veríte, že strana môže prežiť.

Ako som povedal, verím, inak by sme nerobili kroky, ktoré robíme. Stále pracujeme na dohode, ktorá by upokojila situáciu v strane.

Od Procházku počas jeho kariéry odišlo mnoho ľudí, či už to boli zamestnanci aparátu strany, alebo bežní členovia. Postupne sa však objavujú ďalší, ktorí hovoria, že s ním nevedia pracovať. Človeku vtedy napadne – kde ste boli, keď odchádzali tí pred vami? Kedy nastal u vás zlom a prestali ste predsedovi dôverovať?

V prvom rade, nešlo len o moje rozhodnutie. Päť poslancov Siete si sadlo s pánom predsedom, chceli sme sa s ním porozprávať a v rámci toho sme mu vyslovili nedôveru. On následne zareagoval tak, že odvolal dvoch poslancov zo straníckych funkcií a poslal vyhlásenie do médií.

No ako vravíte, nedôverovali ste mu už predtým. Kedy sa teda začali problémy?

Čiastočne už pred voľbami a pokračovalo to aj po voľbách. Stratiť dôveru nie je, ako stratiť kľúče. Tie zmiznú, ale môžu sa aj nájsť, veľmi rýchlo. Dôvera sa buduje aj mizne postupne. Zlom v našom vzťahu nastal pri odvolaní poslancov, no problém v komunikácii bol dlhodobý.

Predvolebná kampaň Siete. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predvolebná kampaň Siete. Foto N – Tomáš Benedikovič

Spravil teda podľa vás Procházka chyby už pred voľbami?

Možno tesne pred koncom kampane.

Čo máte konkrétne na mysli? Napríklad jeho vyjadrenia na Plese Spišiakov? Alebo niečo iné?

Všetko to bolo o komunikácii. Navonok, aj dovnútra.

Čo sa stane, ak sa s Procházkom pred snemom nedohodnete? Sám hovoríte, že v tom prípade na snem ani nepôjdete. No čo spravíte potom?

Táto otázka bude aktuálna po sneme. Môže tam vzniknúť viacero alternatív, ale v tejto chvíli naozaj nie je na mieste hovoriť, čo bude. Naozaj sa snažíme nájsť prijateľnú dohodu pre obe strany, aby sme vyšli v ústrety členom, ktorí chcú pokračovať v Sieti, a nemajú záujem ani na tom, aby sme odišli my. Väčšina ľudí, ktorí v Sieti zostali, chce, aby sme dohodu dosiahli a posunuli sa ďalej.

Dobre, ale čo by malo byť predmetom dohody? Predsedom by ste sa stali vy, ale čo by získal Procházka? V minulosti mal záujem o miesto podpredsedu parlamentu, ktorým je dnes Andrej Hrnčiar. To však podmieňoval tým, že bude ďalej viesť Sieť. Čo mu ponúkate teraz?

Všetko sa vyrieši na sneme. Nebudem teraz médiám hovoriť naše požiadavky ani požiadavky protistrany.

Je Roman Brecely dobrým ministrom dopravy?

V tejto chvíli, ak chceme upokojiť situáciu v strane, nechceme robiť výmeny na takýchto postoch. Nechcem teraz hovoriť, kto je dobrý a kto zlý. Legitímne zvolený predseda s legitímne zvoleným predsedníctvom môže reagovať na výhrady, ak nejaké budú. Ja o žiadnych výhradách voči Romanovi Brecelymu neviem.

Kritiku za obchvat Prešova si už schytal. Vynárajú sa tam podozrenia z kartelových dohôd, on však hovorí, že najdrahšia diaľnica je tá, ktorá nie je postavená. Pýtam sa čisto odborne, či s ním v tejto otázke súhlasíte.

Ja verím, že aj obchvat Prešova bude na sneme prerokovaný. Každý delegát má právo vzniesť námietky a kritiku. Ak chceme stabilizovať pomery v strane, nie je na mieste, aby som sa ja teraz vyjadroval. Pán minister zatiaľ má moju dôveru. Ak budem zvolený a budeme sa musieť vyrovnať s takýmito otázkami novinárov, budeme ich riešiť. Zavoláme si ministra, dáme si predložiť doklady, vypočujeme si odborníkov v strane a potom rozhodneme.

Pri strane Sieť aj pri mene predsedu sa spomína podnikateľ Radoslav Baran. Vy ho poznáte tiež. Odkiaľ?

Zoznámil ma s ním môj nebohý syn pred niekoľkými rokmi, ktorý s ním úzko spolupracoval. Bolo to ešte pred rokom 2009.

Čiže ešte pred spornou zákazkou Baranovej firmy S. E. G. na košickom dopravnom podniku, v ktorom ste pôsobili.

Čítam váš denník, viem, že ste o tom písali, no nemáte dobre preverené presné dátumy. Baranova firma zákazku nedostala za mojej éry, teda v čase, keď som bol ekonomickým riaditeľom dopravného podniku. Keď sa podpísala zmluva, už som zamestnancom dopravného podniku nebol. Navyše zmluva sa podpisovala s mestom, a nie s dopravným podnikom.

Ako je to s vplyvom Radoslava Barana na Sieť?

Nie Baran, ani žiadne iné mená, ale predseda strany a orgány Siete budú robiť politické rozhodnutia. O to sa svojou kandidatúrou snažím. Pán Baran na mňa, ani moje rozhodnutia, nemá nijaký vplyv.

Ani na iných ľudí v strane či v rezorte dopravy?

Nemám také informácie.

Situácia v koalícii nie je jednoduchá, aj keby neexistovali rozpory v Sieti. Cítiť pomerne asertívny prístup SNS a jej predsedu Andreja Danka k Smeru, naposledy pri záštite slovenského predsedníctva nad Dúhovým Prideom. Vy ste konzervatívny politik. Podporujete Dankovu kritiku namierenú proti ministerstvu zahraničných vecí?

Ja sa na tieto otázky teraz pozerám tak, že najprv musíme stabilizovať pomery v Sieti a potom sa sústrediť aj na udržanie koalície. Viem, že sú názorové rozdiely, ale koalíciu udržať treba. Asertívny som aj ja, asertivita je dobrá vlastnosť, najmä ak treba upokojiť situáciu. Netreba do koalície vnášať zbytočné rozpory, aj preto naša platforma vydala vyhlásenie, ktorým uistila koaličných partnerov, že nechceme nijako vládu destabilizovať, a že naďalej podporujeme programové vyhlásenie.

Vedenie Siete pred dvomi rokmi po ustanovujúcom sneme. Odvtedy je strana na nepoznanie. Foto - TASR
Vedenie Siete pred dvomi rokmi po ustanovujúcom sneme. Odvtedy je strana na nepoznanie. Foto – TASR

Môže koalícia vydržať do konca volebného obdobia? Nemyslíte si, že mohla po voľbách vzniknúť pravicová vláda?

Ja si myslím, že koalícia vydržať môže. Keď sa v parlamente preberali opozičné návrhy a opoziční poslanci útočili aj na moju osobu, jasne som povedal, že som spokojný s tým, že sme v tejto koalícii. Urobím všetko pre to, aby sme zlepšili pomery na Slovensku, začali presadzovať program Siete a dodržiavali programové vyhlásenie vlády. Nemyslím si, že išlo zostaviť pravicovú vládu.

Pohľad zvonku však vyzerá tak, že koalíciu zamestnávajú jej vnútorné spory a v skutočnosti nemá čas riešiť problémy, ktorými svoj vznik vysvetľovala. Napríklad problémy v regiónoch, ktoré vedú k nárastu extrémizmu. Čo by podľa vás mohlo prispieť k tomu, že vláda bude nakoniec vnímaná ako úspešná?

Presadzovanie programového vyhlásenia. Mali by sme urobiť všetko pre to, aby sme plnili to, čo tam máme napísané, a nestrácali čas v parlamente opozičnými návrhmi a debatami, ktoré k ničomu nevedú. Musíme preberať zákony, ktoré zlepšia život na Slovensku.

Skúste povedať jednu vec, konkrétnu agendu, ktorej by sa koalícia mala venovať nasledujúci rok. Ako prípadný predseda koaličnej strany by ste mali formovať politiku vlády.

V tejto chvíli celú svoju energiu venujem stabilizácii situácie a upokojeniu pomerov v strane Sieť. O všetkom, čo hovoríte, sa spolu môžeme porozprávať po sneme. Ak budem úspešný, rád vás na takomto rozhovore privítam.

Rozumiem, no som zvedavý na vašu víziu. Aj pred delegátov chcete zrejme s niečím predstúpiť, tento rozhovor je zase príležitosť predstaviť vás straníkom a sympatizantom, ktorí na sneme nebudú. Povedzte teda aspoň, aká by pod vaším vedením mala byť Sieť. Konzervatívna strana? Pravicová? Alebo kam by sa mala posunúť?

Viem, že predseda strany je nositeľom hodnôt, vystupuje za ňu navonok a reprezentuje ju. Ja budem takýmto predsedom, chcem však pozorne počúvať všetkých členov strany. O hodnotách, ktoré má strana mať, sa budeme baviť na sneme. Mne sú bližšie konzervatívne hodnoty, ale v strane pred voľbami pôsobili aj ľudia s liberálnejším pohľadom, aj keď niektorí z nich už odišli.

Vaša kolegyňa Katarína Cséfalvayová povedala, že na mieste ministra vnútra Roberta Kaliňáka by pre kauzu Bašternák odstúpila. Súhlasíte s ňou? Zachovali by ste sa rovnako?

Otázky spojené s kauzou Bašternák nesúvisia s problémami, ktoré teraz rieši Sieť. Spomenuli ste, že som konzervatívny. Práve preto verím v spravodlivosť, aj v to, že spravodlivosť nakoniec zvíťazí. Dobro bude odmenené a zlo bude potrestané. No ja nekandidujem za predsedu, aby som bol sudcom. Hlasoval som proti návrhom opozície na odvolanie ministra. Súhlasím síce so slovami Kataríny Cséfalvayovej, ale vyriešiť si to musí Smer.

Vy sám by ste teda odstúpili, ale na Kaliňáka tlačiť nebudete?

Odpovedal som vám. Nie som sudca, rešpektujem prezumpciu neviny a štátne orgány, ktoré majú svoje kompetencie. Áno, keby som bol na jeho mieste ja, asi by som odstúpil. No toto nie je problém Siete. Musia si to vyriešiť v Smere.

Patríte k nováčikom medzi poslancami. Ako sa pozeráte na to, čo sa dialo na posledných schôdzach parlamentu?

Bol som veľmi sklamaný, to som aj svojimi faktickými poznámkami dal kolegom najavo. Určite budem podporovať návrh predsedu Národnej rady na zmenu rokovacieho poriadku. Dúfam, že prinesie lepšie prostredie pre prácu v parlamente.

Zachovala sa koalícia demokraticky, keď ste obštrukciami neumožnili otvoriť schôdzu o odvolávaní Fica a presunuli aj schôdzu o odvolávaní Kaliňáka? Aj Procházka vyzval vás ako poslancov Siete, aby ste opozícii umožnili schôdzu otvoriť.

Aj o tomto sa budeme baviť na sneme. Sporné otázky nechcem riešiť cez médiá.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sieť

Slovensko

Teraz najčítanejšie