Denník N

Prehrá už konečne Usain Bolt?

Usain Bolt. Foto – TASR
Usain Bolt. Foto – TASR

Šprintérske súboje budú bezpochyby patriť k najsledovanejším udalostiam nadchádzajúcich olympijských hier. Usain Bolt má podľa vlastných slov pred sebou poslednú olympijskú účasť a opäť môže prepísať atletickú históriu.

Uplynulo už mnoho rokov odvtedy, čo sa štíhly a vysoký šprintér prvýkrát ukázal na vrcholnom podujatí. Na Majstrovstvách sveta v Osake 2007 dokráčal atypický zjav za striebornou medailou na dvojstovke mužov i v štafete na 4×100 metrov. Odvtedy na vrcholnom podujatí vo finále nikdy neprehral.

Usain Bolt sa v priebehu posledných rokov zaradil k absolútnym šprintérskym legendám, akými boli Carl Lewis či Michael Johnson. Lewis, ktorý súťažil okrem behu aj v skoku do diaľky, má na konte deväť zlatých olympijských medailí – bilancia, ktorú môže jamajský fenomén v Riu vyrovnať.

Deväť zlatých?

Carl Lewis našiel svojho prvého olympijského premožiteľa pri druhej olympijskej účasti – v Soule 1988 mu najskôr dodatočne udelili zlato na stovke po tom, čo bol Ben Johnson pozitívne testovaný na steroidy, no na dvojstovke ho už vo férovom súboji porazil Joe DeLoach.

Bolt na svoju prvú prehru na olympiáde stále len čaká. V Pekingu 2008 i Londýne 2012 triumfoval na oboch šprintérskych tratiach i v štafete na 4×100 metrov. Ba čo viac, od Osaky 2007 neprehral ani na svetových šampionátoch – jeho jediné zlyhanie prišlo na MS v Dägu 2011, kde ho na stovke diskvalifikovali pre pokazený štart.

Jamajský blesk už históriu prepísal – nikomu pred ním sa ešte nepodarilo obhájiť tri zlaté olympijské medaily v šprintoch. V Riu môže svoj husársky kúsok zopakovať a znovu posunúť svoje limity – deväť zlatých medailí pri deviatich štartoch by bolo ťažko prekonateľným zápisom.

Vo veku 29 rokov už pred sebou Bolt nemá príliš veľa sezón na najvyššej úrovni, a tak vyhlásil, že v Riu to budú preňho posledné olympijské hry. Počas sezóny mal opakovane zdravotné problémy a na oboch tratiach nezabehol najrýchlejšie časy. Do Brazílie však prišiel v tradičnej pohode a s jasným cieľom – dominovať atletickým súťažiam.

Do júla bol Bolt medzi atletickými odborníkmi ešte spochybňovaný – zranenia, nedostatok štartov a silná konkurencia v podobe amerických šprintérov ho mali predurčovať k tomu, že na olympiáde minimálne raz prehrá.

Bolt je však majstrom v načasovaní prípravy a posledným predolympijským štartom na Diamantovej lige v Londýne ukázal, že je stopercentne pripravený – na dvojstovke zabehol skvelých 19,89 sekundy, a to ešte vypustil posledných dvadsať metrov.

Už sa poznajú. Bolt pózoval v riu v roku 2012. Foto - TASR
Už sa poznajú. Bolt pózoval v riu v roku 2012. Foto – TASR

Bleskoví Američania

Hlavnými vyzývateľmi Usaina Bolta budú tradične americkí šprintéri. Súboj bežeckých veľmocí je ozdobou každej olympiády a inak tomu nebude ani v Riu. Tohtoročné svetové tabuľky hovoria v prospech Spojených štátov – na stovke kraľuje časom 9,80 veterán Justin Gatlin, nasledovaný o štyri stotiny sekundy krajanom Trayvonom Bromellom, zatiaľ čo na dvojnásobnej trati bežal najrýchlejšie s časom 19,74 LaShawn Merrit.

Všetky skvelé časy Američanov sa zrodili počas internej olympijskej kvalifikácie v meste Eugene. Bolt podľa tohtoročných tabuliek za svojimi rivalmi zaostáva, no v podobnej situácii už bol pred vlaňajšími majstrovstvami sveta v Číne, na ktorých opäť neokúsil chuť prehry.

Je pravdou, že od čias svetových rekordov 9,58 na stovke či 19,19 na dvojstovke sa šprintérske boje veľmi vyrovnali – v Pekingu musel zo seba Bolt vydať maximum, aby na stovke o jedinú stotinu sekundy pokoril Gatlina. Práve 34-ročný šprintér by mal byť Jamajčanovým najväčším súperom v boji o zlato.

Dvojnásobný dopingový hriešnik je síce schopný zabehnúť rýchlejší čas než Bolt, no v priamom súboji stále čaká na veľké víťazstvo. V prospech Bolta hovorí jeho neuveriteľný pokoj a vedomie, že je najlepší. Bok po boku s Gatlinom vždy zabehne tak, aby ho porazil.

Veľká šanca sa však pre Gatlina a jeho krajanov otvára v štafete. Jamajčania v súčasnosti disponujú asi najhorším štafetovým zoskupením v Boltovej ére a svojim odvekým rivalom podľahli aj na minuloročnom štafetovom mítingu na Bahamách, ktorý zároveň slúžil ako olympijská kvalifikácia.

Možno najväčší súper Bolta Justin Gatlin. Foto - TASR
Možno najväčší súper Bolta Justin Gatlin. Foto – TASR

Holandský zázrak

Do histórie sa v Riu bude môcť zapísať aj jedna z jamajských šprintérok – Shelly-Ann Fraserová. Prvá jamajská olympijská víťazka v behu na sto metrov sa môže stať aj prvou ženou, ktorá získa v kráľovskej disciplíne tri zlaté medaily po sebe.

Fraserová má podobne ako Bolt 29 rokov a vo svetových tabuľkách nefiguruje na vrchných priečkach – svetový výkon roka predviedla časom 10,70 jej krajanka Elaine Thompsonová.

Fraserovej zlatý hetrik môžu okrem Thompsonovej ohroziť i Američanky Tori Bowieová a English Gardnerová a najmä holandská šprintérka Dafne Schippersová.

Jamajčanka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová. Foto - TASR
Jamajčanka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová. Foto – TASR

24-ročná Holanďanka je atletickým zázrakom, ktorý dokázal prerušiť jamajsko-americkú hegemóniu. Schippersová začínala ako sedembojárka, no v juniorskom veku zbierala medaily aj v individuálnych disciplínach. Na MS 2013 v Moskve získala v sedemboji bronz, po ktorom sa preorientovala na šprintérske disciplíny. O dva roky neskôr v Pekingu už získala na stovke striebro a na dvojstovke dokonca triumfovala.

V behu na dvesto metrov je Schippersová jasnou líderkou tohtoročných tabuliek a najväčšou favoritkou olympijských pretekov. Obhajkyňa zlata Allyson Felixová by už nemala patriť do okruhu vyzývateliek, a tak sa bude musieť Holanďanka popasovať najmä so spomínanými Jamajčankami.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

OH Rio 2016

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie