Denník N

Sudca bráni prokurátora z Kaliňákovej kauzy: Svojimi komentármi zákon neporušujem

Ulica žiada odchod Kaliňáka, ale stále viac aj Fica. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ulica žiada odchod Kaliňáka, ale stále viac aj Fica. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 13:30 Sudca Peter Šamko, ktorý zverejnil uznesenie o stíhaní prokurátora, sa musí brániť výhradám generálnej prokuratúry. Uznesenie o obvinení získal priamo od obvineného prokurátora a ten súhlasil so zverejnením.

Na Slovensku to nie je veľmi bežné, aby sudcovia rozoberali živé kauzy. Bratislavský sudca Peter Šamko vstúpil do kauzy Bašternák, zastal sa obvineného prokurátora Vasiľa Špirka a zverejnil jeho obvinenie. Teraz sa sám sudca musí brániť obvineniam, že porušuje zákon.

Sudcu z porušenia zákona viní generálna prokuratúra. Šamko reaguje, že zákon neporušil a je jeho právom vyjadriť sa k veciam, ktoré nie sú pred súdom. Napísal to v emaile, ktorý poslal Denníku N a niektorým ďalším médiám.

Sudca na webe právnelisty.sk zverejnil svoje právne stanovisko k obvineniu Špirka zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Prokurátor bez spisov

Prokurátor Vasiľ Špirko ako prokurátor začal riešiť prevody medzi podnikateľom Ladislavom Bašternákom a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Národná kriminálna agentúra (NAKA) ho krátko nato obvinila pre inú kauzu, ktorá však tiež smeruje k ministerstvu vnútra, a podľa predsedu Novy Daniela Lipšica mu dočasne odňali spisy ku všetkým jeho prípadom vrátane Kaliňákovho s tým, že budú preverovať jeho postup.

Podľa webu aktuality.sk kauza, kvôli ktorej ho obvinili, súvisí s informáciami o trestnej činnosti „príslušníkov bývalého elitného policajného Úradu boja proti organizovanej kriminalite s iniciálami V. K. a B. B.“. Druhý z nich je momentálne vysokým policajným funkcionárom. Polícia sa ale k prípadu nechce vyjadriť.

Šamko napísal, že „došlo k vzneseniu obvinenia za skutok, ktorý zjavne nevykazuje znaky stíhaného trestného činu, ako aj tým, že k vzneseniu obvinenia došlo až ‚príliš ľahko‘“. Uznesenie podľa neho bolo vydané len na základe trestného oznámenia obvineného podnikateľa Vargu a jeho advokáta a zvláštne je, že mu nepredchádzalo preverovanie v rámci takzvaného predprípravného konania, čo je v podobných prípadoch bežné.

Obvinený prokurátor súhlasil so zverejnením

Generálna prokuratúra za to sudcu kritizovala a tvrdí, že podľa zákona Šamko nemôže legálne disponovať uznesením a nemá znalosti o vyšetrovacom spise. „Takýmto postupom môže byť spochybnená jeho nestrannosť pri výkone funkcie sudcu v trestnom konaní.“

„Generálna prokuratúra mi vytýka, že som postupoval v rozpore s ustanovením § 30 ods. 11 zákona č. 385/2000, ktoré prikazuje sudcom zdržať sa verejného vyjadrovania názoru vo veciach prejednávaných súdmi, ktoré neboli právoplatne skončené. Zo znenia tohto ustanovenia je však zjavné, že sa táto povinnosť týka len vecí, ktoré sú prejednávané v konaní pred súdmi. Pokiaľ viem, vec obvineného prokurátora sa v konaní pred súdom nenachádza, a preto som túto povinnosť sudcu porušiť nemohol,“ reagoval v piatok Šamko.

„Taktiež mi je vytýkané generálnou prokuratúrou, že som uznesenie o vznesení obvinenia získal nelegálne. Predmetné uznesenie mi zaslal obvinený prokurátor a dal výslovný súhlas na jeho zverejnenie na webe právnelisty.sk. Len pripomeniem, že obvinený môže s uznesením o vznesení obvinenia, ktoré sa ho týka, naložiť akýmkoľvek spôsobom, teda ho dať aj zverejniť. O žiadnom porušení zákona tu teda nemôže byť reč.“

Sudca Šamko vraví, že svoj text zverejnil na portáli, ktorý je zameraný čisto právne a nemá nič spoločné s politikou. Ide o odborný právnický web, za ktorým je aj Šamko.

„Obdobne ako teraz som sa aj v minulosti na webe pravnelisty.sk vyjadroval, avšak vždy len právne, k rôznym veciam – napríklad k obvineniu notárky v kauze Gorila, k Benešovým dekrétom a ku kauze Baťa, k postriekaniu busty Vasila Biľaka, k premlčaniu vo veci Remiáš, či zákonnosti policajnej inšpekcie.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie