Denník N

Na mladé sovy strieľajú brokovnicou, obyvateľom sídlisk prekáža nočné pískanie

Myšiarka ušatá Foto - dravce.sk
Myšiarka ušatá Foto – dravce.sk

Myšiarka ušatá rada hniezdi na sídliskách, kde sa cíti bezpečne. Niektorým ľuďom však prekáža pískanie mláďat, ktoré volajú rodičov. Sťažujú sa ochranárom alebo na chránené sovy rovno strieľajú.

Mláďa ušatej sovy niekto postrelil brokovnicou, broky mu zostali v krídle. Napokon ho zachránili ochranári.

Prípad starý asi štyri roky nie je ojedinelý, menej tolerantní ľudia tasia na sovy zbrane pomerne často. Nočné vtáky si obľúbili na hniezdenie sídliská, mysleli si, že tu budú vo väčšom bezpečí a uniknú strelcom pri poliach. 

Podobne sa správajú aj pomerne inteligentné straky alebo havrany, ktoré z polí odišli do miest.

Mýlili sa. Po stromoch poskakujúce mláďatá myšiarky ušatej v noci komunikujú s rodičmi pískaním, aby ich ľahko našli, keď prinesú potravu. Niekoľko dní po opustení hniezda ešte nevedia lietať a samy by si neporadili.

Niektorých ľudí to otravuje, musia zatvárať okná, ochranárov žiadajú, aby hniezda alebo sovy premiestnili. To však zákon zakazuje. Myšiarkam síce nehrozí vyhynutie, no sú chránené. Otrávení obyvatelia potom na sovy strieľajú.

Ochranári vedia za posledné roky o vyše desiatich prípadoch napríklad v Kovarciach pri Nitre, Šali či v Kopčanoch a Holíči na Záhorí. Nezdokumentovaných strelieb môže byť podľa ochranárov však výrazne viac.

Ako v noci píska sova? Zdroj: Ochrana dravcov na Slovensku

„Je to smutné, vždy prosíme ľudí o zhovievavosť, aby počkali, kým budú sovy samostatné, vtedy pískanie prestane. Ak sa to inak nedá, je možné napríklad použiť chrániče sluchu z lekárne,“ hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

Myšiarka ušatá hniezdi najmä na juhozápade a juhovýchode Slovenska, približne dva mesiace.

Deutschová hovorí, že ak sa im niekto na sovy sťažuje, odporučia im jednu z možností, aby po vyhniezdení v novembri alebo decembri hniezdo zničili. Sova sa tam o rok už nevráti.

Foto - dravce.sk
Foto – dravce.sk
Myšiarka ušatá Foto - dravce.sk
Myšiarka ušatá. Foto – dravce.sk
Röntgenový snímok postrelenej sovy. Foto - dravce.sk
Röntgenová snímka postrelenej sovy. Foto – dravce.sk
Pozorovanie myšiarky v Košiciach Foto - TASR
Pozorovanie myšiarky v Košiciach. Foto – TASR

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie