Denník N

Časť vyše storočného mosta v Tatrách sa zosunula, krátko predtým ním prešla električka

Časť zosunutého mosta. Foto - ŽSR
Časť zosunutého mosta. Foto – ŽSR

Železnice zatiaľ nehovoria, prečo sa časť mosta zrútila. Predtým ho kontrolovali.

Na trase medzi Vyšnými Hágmi a Tatranskou Poliankou sa zrútila časť mosta, po ktorej jazdí električka. Tesne predtým po moste prešla električka s cestujúcimi.

Martina Pavlíková, hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky, ktoré sú správcom infraštruktúry, tvrdí, že došlo k „samovoľnému zosunu parapetu mosta, teda vrchnej časti“. Koľajnice zostali neporušené.

„K poškodeniu mosta došlo o 9:19. V tom čase neboli na moste žiadny vlak ani ľudia,“ vraví Pavlíková.

Foto - ŽSR
Foto – ŽSR

Nikto nie je zranený

Električkový most má vyše sto rokov. Postavili ho v roku 1910. Pavlíková tvrdí, že most pravidelne kontrolovali a má všetky revízne správy v poriadku. O príčinách zosuvu odmietla špekulovať.

„Príčiny nehody sa vyšetrujú,“ dodala. Výška škody zatiaľ nie je známa.

Dopravu medzi Tatranskou Poliankou a Vyšnými Hágmi nahradili autobusmi. Železnice odhadujú minimálne zdržanie, okolo päť minút. Podľa Železníc Slovenskej republiky bude oprava mosta trvať niekoľko týždňov.

Primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš sa bol pozrieť priamo na mieste. Videl odpadnutý betónový kraj mosta spolu so zábradlím. Mokoš hovorí, že na moste predtým neevidovali žiadne problémy.

Tatranská električka v Starom Smokovci. foto - archív tasr
Tatranská električka v Starom Smokovci. Foto – archív TASR

Počkali, kým prejde električka, potom sa most zosunul

„Dostal som nejaké signály, že dnes ešte pred pádom časti mosta tam boli šiesti pracovníci železníc, ale neviem, čo tam robili,“ povedal primátor.

Pavlíková potvrdila, že na trati, a teda aj na moste, boli skutočne ich pracovníci, ale robili pravidelnú kontrolu trate.
„Kontrolovali trať a prešli aj po moste. Keď išla električka, počkali. O niekoľko minút spadla časť mosta,“ potvrdila informáciu hovorkyňa.

Hovorkyňa vraví, že v čase zrútenia boli ich pracovníci blízko, počuli hluk a išli sa na miesto pozrieť. Nikto ani z pracovníkov železníc sa nezranil.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie