Denník N

Na Facebooku sa vyhrážal, že ľuďom podreže hrdlá a zabije deti, už sedí za mrežami

Do väzenia išiel mladý muž, ktorý hrozil smrťou, a za mrežami skončil napokon aj ďalší mladík, ktorý ponúkal 25 eur za každého zastreleného utečenca.

Dvadsaťštyriročný Tomáš sa vlani v septembri prihlásil na Facebook, napísal pár statusov, komentárov a správ. Pred dvomi mesiacmi padol rozsudok, ktorý potvrdzuje jeho vinu za hanobenie rasy či etnickej skupiny a vyhrážanie sa smrťou. Dostal nepodmienečný trest na 58 mesiacov, už sedí vo väznici v Ilave.

Tomáš podporuje Jozefa Tisa, ktorého nazýva „jediným prezidentom Slovenskej republiky“, médiá podľa neho vymývajú mozgy a na facebookovej stránke Slovenskej pospolitosti sa vyjadril, že ak by stretol premiéra Roberta Fica, tak by mu vypichol oči a jeho črevá by dal zjesť jeho matke, aj keby mal za to skončiť vo väzení.

Aj na tomto prípade sa ukazuje, že vulgarizmy, ale najmä hrozby na Facebooku sú dôvodom na stíhanie a trest rovnako ako hrozby v reálnom živote.

hejter vyhrazka1

Proti americkému konvoju

Štrnásteho septembra minulého roku prechádzali americké vojská cez Slovensko. Presúvali sa z Česka na cvičenie do Maďarska. Fórum globálnej bezpečnosti GLOBSEC Bratislava vytvorilo na Facebooku udalosť „Prídem podporiť spojencov“.

Tomáš sa vyhrážal smrťou administrátorom udalosti.

Okresný súd Nové Mesto nad Váhom ho uznal vinným za hanobenie skupiny osôb pre ich príslušnosť k rase, národu, národnosti, farbe pleti a pre náboženské vyznanie a v druhom bode za vyhrážanie smrťou z dôvodu národnostnej, etnickej alebo rasovej nenávisti a nenávisti z dôvodu farby pleti.

„Odsúdenému bol rozsudkom tunajšieho súdu uložený nepodmienečný súhrnný trest odňatia slobody za zbiehajúcu sa trestnú činnosť. Súhrnný trest sa ukladá v prípade viacčinného súbehu, a to za trestný čin, ktorý spáchal skôr,“ vysvetľuje sudca Ivan Pavlovič, ktorý o veci rozhodoval.

Tomáš tak išiel do väzenia za vyhrážky na Facebooku, ale aj za predchádzajúcu trestnú činnosť. Súdy nepovedali, o čo v minulosti išlo.

Guľka do hlavy, najskôr deťom

Tomáš vo svojom príspevku používal vulgárne vyjadrenia a vyhrážal sa, že vystrelí mozog celej rodine človeka, ktorý to vymyslel.

„To ktorý sk…syn môže toto vytvoriť a podporovat???!!!Porsím vás ak máte niekto nejaký kontakt na na tohto sk…synského bastarda čo totot vytvoril a podporuje pošlite do správy Ďakujem. Osobne vy strelím mozog celej jeho rodine za to jakého k…ta vychovali a Tí čo sa tu idete toho zúčastňovať pevne verím že celým Vaším rodinám a vrátane detí nech majú do i len mesiac tak dúfam že budú podrezané krky!!!Ak nie nevadí postaráms a o to a tie deti Vám podrežem ja!!!… treba týmto všetkýcm podrezat krky a strelit gulku do hlavy a pekne po poriadku najskôr detom ženám a potom mužom!“

Pýtal si kontakty a potom oslovil aj priamo administrátora udalosti.

„Admin ozvi sa mi pravdepodobne Ta čaká darček v podobe gulky do hlavy!!!Ty primitívny sk…synský bastard ešte na to k…vsky doplatíte všetci čo podporujtete tú zberbu sk…synských vyj…ch čiernych basstardov Amerických!!!“

Súd sa zaoberal aj ďalším Tomášovým statusom. Uverejnil aj obrázok vstupnej brány koncentračného tábora v Osvienčime s nápisom Arbeit macht frei a s textom v poľštine „Poľsko je pripravené privítať imigrantov“. Do statusu napísal: „Tam patríte a poputujete!“

Spoločnosť Globsec podala trestné oznámenie, polícia začala okamžité vyšetrovanie. Tomáš má skutočný profil, so súkromnými fotkami, prianiami k narodeninám od priateľov, s údajmi, kde sa narodil a kde býva. Nešlo o falošný profil, pod akými sa väčšinou používatelia neboja priamo vyhrážať.

Tomáš má dvadsaťštyri rokov a je veľkým fanúšikom futbalu. Cez svoj profil často komentuje futbalové dianie na rôznych stránkach. Lajkuje stránku Mariana Kotlebu a ĽSNS aj rôzne stránky o legalizácii marihuany. V minulosti komentoval profil Slovenskej pospolitosti, bývalej politickej strany, ktorú rozpustil Najvyšší súd pre ich extrémistickú povahu.

Smrť praje nielen politikom, hrozil napríklad aj herečke Zuzane Fialovej pre rozhovor v Denníku N, kde tvrdí, že žijeme v ideálnej spoločnosti. To sa Tomášovi nepáčilo a napísal „bodaj by ju kamión prešiel“.

hejter kolaz
Pohľad do Tomášovho sveta: miluje Tisa, Zuzanu Fialovú by nechal zraziť kamiónom.

Nepoučil sa a tiež skončil za mrežami

Prípady facebookovej nenávisti sa u nás množia. Tento rok sa napríklad prokuratúra zaoberala Dávidom Kúrňavom, ktorý sa preslávil inzerátom, v ktorom ponúkal 25 eur za každého zastreleného utečenca. Súd mu najskôr dal trojročný trest s podmienkou. V marci ho zatkla polícia a viedla vyšetrovanie pre trestný čin popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov.

Napokon Kúrňavu odsúdili na nepodmienečný trest desať mesiacov, informoval teraz Denník N Matúš Harkabus z krajskej prokuratúry v Žiline.

Minulý rok polícia zasa preverovala komentáre Zdenky Lauerovej, ktorá chcela nahnať utečencov do koncentračných táborov. Po troch mesiacoch polícia informovala, že vo viacerých preskúmaných výrokoch trestný čin nenašla.

V Česku vlani odsúdili Michala Kesudisa na trojročnú podmienku za to, že na Facebooku označil samovražedný útok v Afganistane, pri ktorom zahynuli štyria českí vojaci, za úspech a prial smrť „okupantom“.

Tento rok zasa Facebook pre nenávistné reči zablokoval stránku Islam v ČR nechceme.

Sociálna sieť v Nemecku chce častejšie mazať xenofóbne príspevky a vyhrážky fyzickým násilím bude považovať za vierohodné hrozby a odstraňovať.

Motivačné citáty o láske a nenávisť

Fórum Globsec nepatrí ani zďaleka medzi výnimočné prípady facebookovej nenávisti, označovanej za „hejt“.

Častým terčom internetovej šikany je napríklad aj Nadácia otvorenej spoločnosti, postavila sa jej už tromi kampaňami. Tento rok prišli s kampaňou Alehejtneskryje, kde sa snažia poukázať na to, ako nenávisť online prispieva k extremizácii spoločnosti.

„Na prvý pohľad neškodné poznámky, urážky, ale aj osočovanie v akoby skrytom priestore kyberpriestoru majú totiž dôsledky na našu spoločnosť a bežný život,“ tvrdí Ľubica Stanek z nadácie.

„V nadácii sa s nenávistným prejavom, predovšetkým na sociálnych sieťach, stretávame pomerne často. Jednak je smerovaný na nás ako organizáciu, ale aj na ľudí, príslušníkov menšín, ktorým sa venujeme či už v kampaniach, alebo v iných aktivitách,“ pokračuje Stanek. Často ľudia komentujú pod vlastným menom a verejným profilom, aj keď anonymné príspevky prevažujú.  

Ako riešia nenávistné komentáre? Diskusie moderujú, mažú najhoršie príspevky a profily nahlasujú Facebooku.

„Zo skúseností iných organizácií a ľudí však vieme, že nenávistný prejav na internete je u nás postihovaný len veľmi výnimočne, s políciou sme z toho dôvodu zatiaľ nespolupracovali,“ vysvetľuje Stanek, prečo ešte nepodali trestné oznámenie. Ak by však došlo k osobným vyhrážkam, na políciu by sa obrátili.  

Mimovládky poznajú aj profily najčastejších pisateľov nenávistných komentárov – je to muž nad 30 rokov so základným alebo stredným vzdelaním, väčšinou z regiónov, a ženy na materskej dovolenke alebo s malými deťmi. V súčasnosti sa vyjadrujú najmä k témam spojeným s utečencami.

Aktívne píšu aj muži a ženy blízko dôchodku. Ich spoločnou črtou sú poloverejné profily a fakt, že nevystupujú anonymne.

„Asi 20 percent takýchto príspevkov bývajú falošné profily. Keďže nejde o reálne osoby, snažíme sa ich odhaľovať a blokovať,“ tvrdí administrátorka facebookovej stránky Nadácie otvorenej spoločnosti Mirka Grófová.

„Vo svojich profiloch tiež často zdieľajú obsah z konšpiračných webov, hoaxy a motivačné citáty o láske a šťastí,“ hovorí Grófová.

Nízke sebavedomie a ventilácia

Podľa výskumu Inštitútu pre verejné otázky od Martiny Sekulovej a Miroslavy Hlinčíkovej z minulého roku sa na Slovensku najviac stretávame s nenávisťou na internete voči etnickým a národnostným menšinám (Rómovia, Maďari, aktuálne utečenci a moslimovia).

Najzávažnejším problémom je podľa výsledkov výskumu prehliadanie agresívneho a nenávistného obsahu.

Psychológovia tvrdia, že diskutéri šíriaci nenávisť mohli mať v minulosti problematické vzťahy a prostredníctvom istých tém si svoje emócie ventilujú. Agresívnym prejavom vo virtuálnom svete si tiež môžu kompenzovať nízke sebavedomie.

Odborníci navrhujú ako jednu z ciest aj zavedenie mediálnej výchovy do škôl.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie