Denník N

Slušní ľudia, gde ste?

Perzekúcia prokurátora Špirka je únosom Kováča mladšieho 21. storočia.

Autor vydáva Newsfilter, vo volebných kampaniach
radil viacerým slovenským politikom

Sme v strede leta, no na Slovensku sa práve v týchto dňoch deje niečo prelomové. Obvinenie elitného prokurátora, ktorý dozoruje vyšetrovanie kauzy Bašternák, je historickým precedensom, ktorý likviduje aj posledné zvyšky dôvery občanov v tento štát.

Zhrnutie

Najprv si to stručne zhrňme: prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka, ktorý je dozorujúcim prokurátorom pri vyšetrovaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka v kauze Bašternák, obvinila Národná kriminálna agentúra (patriaca pod toho istého ministra vnútra) z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa, na základe trestného oznámenia odsúdeneného daňového podvodníka Ľubomíra V., pričom pri policajnej razii Špirkovi zhabali počítač a všetky spisy.

Už len toto by v ktorejkoľvek inej krajine stačilo na okamžité odvolanie ministra vnútra zo svojej funkcie, pretože ide o taký konflikt záujmov, že vo výkladovom slovníku by pri tomto výraze mala svietiť fotka Roberta Kaliňáka.

Tohto prokurátora, ktorému sa už podarilo dostať do väzenia okrem iných aj známych Salmanovovcov, sa zastal sudca Peter Šamko. Na stránke pravnelisty.sk zverejnil uznesenie tohto obvinenia a skritizoval ho po viacerých stránkach.

Na účely tohto komentáru by bolo právne rozoberanie tohto prípadu príliš minuciózne, no je dôležité spomenúť, že ide o iný prípad, v ktorom mal už spomínaný daňový podvodník „spievať“ na adresu korupcie, trikrát hádajte, na ministerstve vnútra.

Za zverejnenie tohto uznesenia skritizovala sudcu Šamka aj generálna prokuratúra, no z jeho odpovede je jasné, že tým žiaden zákon neporušil.

Unesený štát

Autor tohto textu je vyštudovaný politológ a živí sa primárne ako politický marketér, ale kauza Bašternák už dávno opustila rámce politológie či marketingu.

Kaliňák by bol za obchodovanie s daňovým podvodníkom a vyšetrovanie vlastnej osoby svojimi podriadenými(!) odvolaný už dávno aj v nejakej autoritárskej krajine v strednej Afrike. Minimálne preto, aby sa tým upokojil hnev občanov a aspoň naoko sa zachovalo zdanie akéhosi právneho štátu.

On však nielenže pokračuje vo svojej funkcii, ale svoju podriadenú Národnú kriminálnu agentúru používa proti každému, kto mu mohol spôsobiť nejaké problémy. Na politické náklady alebo marketing sa tu už naozaj nehľadí, ide už len o čisté prežitie, podľa možností na slobode.

Malá skupina ľudí, ktorej zateká do topánok, sa už zjavne neštíti použiť žiadne prostriedky. Po dlhých rokoch vládnutia sa postupne odkrývajú jej kšefty, no stále má v rukách celý štátny aparát.

Človek sa naozaj nedokáže ubrániť pojmu „unesený štát“, hoci už rokmi sprofanoval. No tak ako sa únos Kováča mladšieho stal symbolom Mečiarovho vládnutia, obvinenie prokurátora Špirka sa stane symbolom Ficovho – v oboch prípadoch ide o použitie štátnych orgánov na dosiahnutie osobných (ominóznych) cieľov.

Perzekúcia Špirka je únosom Kováča mladšieho 21. storočia. Jediným rozdielom je v tomto prípade letné dovolenkové obdobie, pre ktoré táto kauza nerezonuje silnejšie.

Protesty

Všetko však má svoje hranice. Tak ako ich prekročil svojím konaním Vladimír Mečiar, tak ich teraz prekročil Robert Fico (Kaliňák).

Po voľbách boli iba dve možnosti: súčasná vládna koalícia, alebo úradnícka vláda a predčasné voľby. Vtedy si ešte niekoľko ľudí povedalo, že je racionálnejšie, aby nejaká vláda vznikla, než aby sme išli do ďalších volieb, ktoré by mohli dopadnúť ešte horšie.

Už vtedy bola na stole možnosť, že sa Robert Kaliňák nestane ministrom vnútra, no Fico takú možnosť nepripustil.

Dnes je už zjavné, že tak ako táto dvojica Robertov spolu kedysi stúpala, tak spolu aj padne (dôvody nech si domyslí každý podľa svojej ľubovôle).

Je to len otázka času. No dovtedy tu za sebou stihnú zanechať takú spúšť, že politikom už nebude nikto veriť ani narodeninové „želám všetko najlepšie“.

Pri vzniku tejto vlády museli urobiť veľké osobné a osobnostné kompromisy ľudia ako Béla Bugár, Rado Procházka, či Lucia Žitňanská. Čo však hovoria na túto situáciu?

Dokedy sa môže ministerka spravodlivosti pozerať na takúto flagrantnú nespravodlivosť? Na ktorú stranu sporu Kaliňákova NAKA verzus slušní prokurátori a sudcovia sa postaví?

V skutočnosti totiž práve teraz stojíme pred riekou Rubikon ako Gaius Iulius Ceasar v roku 49 pred Kristom – za ňou nás čaká už len to, čo sa nazýva studená občianska vojna. A možno ani nie taká studená…

Protesty opozície za odstúpenie Kaliňáka tak po mesiaci dostávajú nový zmysel. Príde na ne vystúpiť Bugár, Procházka, či Žitňanská? Mali by.

Gde ste?

Raper Vec pred rokmi nahral legendárny song „Gde ste?“ a teraz je vo vzduchu presne táto otázka – slušní ľudia, gde ste? Prokurátor Špirko a sudca Šamko potrebujú pomoc.

Autor tohto textu kritizoval organizátorov opozičných protestov za dehonestáciu prejavov občianskej nevôle kapelami ako Nocadeň či Nedvědovci, no najbližší pondelok by mal prísť na protest za odvolanie Kaliňáka z funkcie ministra vnútra každý slušný človek, hoci sa práve nachádzame v strede leta.

Zúčastnia sa na ňom aj starí bardi ako Kňažko, Markovič, či Piško, ktorí v 90. rokoch bojovali zápas proti Mečiarovi. Teraz je čas postaviť sa svojvôli Roberta Kaliňáka pod ochranou Roberta Fica.

Pretože v opačnom prípade vznikne parafráza na starú múdrosť: Najprv prišli po prokurátora, ale ja nie som prokurátor, preto som neurobil nič. Potom prišli po sudcu, ale ja nie som sudca, preto som neurobil nič. Potom prišli po komentátora, ale ja nie som komentátor, preto som neurobil nič. Potom prišli po mňa, ale nezostal tu nikto, kto by pomohol mne…

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Komentáre

Teraz najčítanejšie