Denník N

Matkou v päťdesiatke či šesťdesiatke. Kedy by ženy mali prestať rodiť?

Ženy rodia v čoraz vyššom veku a má to aj svoje výhody. No extrémne prípady predstavujú medicínsky aj etický problém.

Prednedávnom porodila 62-ročná austrálska žena svoje prvé dieťa. Otcom predčasne narodeného dievčatka, ktoré pravdepodobne dlhé týždne strávi v nemocnici, je jej 78-ročný manžel. Pár sa o dieťa pokúšal roky, neúspešne absolvovali niekoľko kôl liečby neplodnosti. Napokon žena podstúpila umelé oplodnenie v zahraničí, lebo v Austrálii už ženám v jej veku takúto procedúru de facto neumožňujú.

Jej prípad vyvolal silné odsúdenie zo strany popredného austrálskeho odborníka na liečenie neplodnosti a priekopníka umelého oplodnenia, profesora Gaba Kovacsa. Ten ženu obvinil z nezodpovednosti a sebectva; upozornil na zdravotné riziká tehotenstva vo vysokom veku pre matku i dieťa aj na to, že keď dievča len mierne prekročí vek dvadsať rokov, bude sa jej otec blížiť k stovke.

Vieme veľa, ale nemusíme to vždy aplikovať

Pridali sa aj ďalší lekári. „Berme do úvahy aj práva toho dieťaťa, spoločnosť, daňových poplatníkov. Je to šialenstvo. Nie sme stavaní na to, aby sme mali deti v šesťdesiatke,“ napísal predseda Austrálskeho lekárskeho zväzu Michael Gannon, ktorý je sám pôrodníkom. On podobne ako Kovacs hovorí, že umelé oplodnenie je procedúra prioritne zamýšľaná pre ženy v dvadsiatke, tridsiatke či krátko po štyridsiatke, ktoré pre zdravotné problémy nemôžu inak otehotnieť. „Toto je bláznivé využívanie dostupných technológií. To, že sa dá urobiť niečo, čo nám medicína umožňuje, ešte neznamená, že by sme to mali urobiť,“ hovorí.

Svetový rekord pre najstaršiu matku na svete drží zrejme 70-ročná Indka Omkari Pankwarová, ktorá tento rok porodila dvojčatá – chlapca a dievča. Má dve dcéry v strednom veku aj päť vnúčat, ale vždy chcela mať syna, čo sa v Indii, kde sa pomerne bežne robia potraty plodov ženského pohlavia a dievčatá sa otvorene diskriminujú, považuje za veľmi dôležité. Spolu s manželom si vidiečanka musela na umelé oplodnenie zobrať pôžičku aj zaťažiť majetok hypotékou.

Je zrejmé, že v posledných rokoch sa ženy stávajú matkami (aj prvorodičkami) vo vyššom veku a aj celebrity tento trend podporujú vyjadreniami o tom, že byť matkou vo vyššom veku (4o rokov a viac) nie je až taký problém a je to vlastne v poriadku.

Za a proti

Pravdou však je, že s vyšším vekom ženy sa šance, že nastanú komplikácie, zvyšujú – po štyridsiatke dosť výrazne. Hovoríme o riziku potratu, predčasného pôrodu, tehotenskej cukrovky či preeklampsie (vážne ochorenie ciev placenty často vedúce k predčasnému pôrodu); u detí sa zase častejšie objavuje nízka pôrodná váha, defekty a aj riziko úmrtia v prvom mesiaci života.

Na druhej strane odborníci nepopierajú, že deti matiek v staršom veku majú isté výhody. Mikko Myrskylä z Inštitútu Maxa Plancka pre demografický výskum a jeho kolega z London School of Economics Kieron Barclay zverejnili štúdiu, v ktorej tvrdia, že deti žien, čo odkladali materstvo, sú zväčša vyššie, zdravšie a majú aj šancu na lepšie vzdelanie ako ich rovesníci narodení mladším matkám.

„Výhody spájané s tým, že sa dieťa narodí staršej matke, prevládajú nad rizikovými faktormi. Dokonca aj rodičia, ktorí čakajú dieťa vo vyššom veku, sú si zväčša vedomí rizík, ale vedia menej o pozitívach,“ píše sa v štúdii. Vedci argumentujú tým, že rýchly pokrok v mnohých oblastiach – vrátane medicíny, sociálneho zabezpečenia, vzdelávacieho systému a technológií uľahčujúcich život a zjednodušujúcich komunikáciu – prispieva k tomu, že už to, že žena porodí svoje dieťa o desať rokov neskôr (napríklad blízko k štyridsiatke namiesto blízko k tridsiatke), má potenciálne pozitívny efekt na jeho život.

Ľudské telo sa však neadaptuje na zmeny tak rýchlo ako spoločnosť či prístroje. „Z evolučného hľadiska sa ženy ‚venovali‘ reprodukcii v pubertálnom veku a po dvadsiatke. Ešte pred pár storočiami ľudia nežili oveľa dlhšie ako do 40 alebo 50 rokov. Základná biológia toho, ako pracujú vaječníky a maternica, sa stále nezmenila,“ povedal pre CNN pôrodník Alan Fleischman.

To tvrdia viacerí lekári, hoci uznávajú, že ženy sú všeobecne v čoraz lepšej kondícii, sú zdravšie, viac sa o seba starajú a ku gravidite, ak je plánovaná, pristupujú hlavne vo vyššom veku zodpovedne, pričom aj medicína pokročila v starostlivosti o ženy i patologických novorodencov.

Kúpme si dieťa

Napriek tomu sú tehotenstvá hlavne u žien blížiacich sa k päťdesiatke a vyššiemu veku medicínskym, ale aj etickým problémom. Je zrejmé, že umelé oplodnenie v tomto veku je aj o peniazoch, keďže v týchto prípadoch ich poisťovne neuhradia. Stále sa nájde dosť kliník, čo berú do úvahy viac finančné hľadisko a sú ochotné urobiť ženám procedúru, ktorú im inde odmietli.

Denníku Guardian sa vyspovedalo niekoľko britských matiek v staršom veku a všetky hovorili o tom, že za to, aby otehotneli, zaplatili desaťtisíce libier a zákrok im často robili aj mimo Británie, napríklad v Indii, kde nie sú také prísne pravidlá.

Problémom – a to bol aj prípad austrálskej matky z úvodu tohto článku – však je, že tieto ženy rodia vo svojich domácich krajinách a tam sa aj ich deťom poskytuje dlhodobá a nákladná starostlivosť na oddeleniach pre predčasne narodené deti. Potom vzniká otázka, či je to v poriadku a fér k ľuďom, ktorí prispievajú do solidárneho zdravotného systému. „Moderná medicína a jej financovanie by sa mali zakladať na konsenze o tom, čo verejnosť považuje za najvýhodnejšie použitie svojich peňazí na zdravotnú starostlivosť,“ napísal austrálsky odborník na neplodnosť profesor Rob Norman, podľa ktorého by sa snaha ženy o dieťa mala skončiť vtedy, keď u nej nastane menopauza.

Ďalším sporným bodom neskorých tehotenstiev je to, že život dieťaťa sa narodením len začína a v spoločnosti prevláda predstava, že je najlepšie, aby ho v ideálnom prípade vychovávali obaja rodičia tak dlho, ako sa dá. Hoci sa stáva, že umierajú aj ľudia vo veku, ktorý sa považuje za ideálny na rodičovstvo, šanca, že sa to stane, je o poznanie nižšia ako v prípade 72-ročnej matky desaťročného dieťaťa.

Existuje však aj argument, že starší rodičia, čo si uvedomujú, že ich život plynie akosi rýchlejšie, si rodičovstvo viac užívajú, čo ich deťom len prospieva.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie