Denník N

Vlani pri úteku zo Sýrie zachránila v mori 20 životov, teraz uspela v Riu

Jusra Mardiniová. Foto – AP
Jusra Mardiniová. Foto – AP

Mladá 18-ročná utečenka verí, že keď sa raz vojna v Sýrii skončí, vráti sa domov a v rodnej krajine porozpráva svoj olympijský príbeh.

Bol august 2015 a 17-ročná Sýrčanka Jusra Mardiniová bojovala v mori o život. Zvíťazila a vďaka svojej húževnatosti zachránila aj ďalších 20 ľudí.

O rok neskôr už plávala v olympijskom bazéne v Riu a ako členka tímu utečencov vyhrala rozplavbu na 100 metrov motýlik.

„Chcela by som, aby každý vedel, že utečenci sú ľudia ako ostatní. Ľudia, ktorí mali svoj domov, no stratili ho. Nie preto, že by chceli odísť a stať sa utečencami, ale preto, že majú svoje životy a svoje sny, ktoré chcú žiť,“ povedala dnes osemnásťročná plavkyňa na tlačovej konferencii po pretekoch.

Keď plaváreň zničila bomba, rozhodla sa utiecť

Jusra Mardiniová bola výbornou plavkyňou od detstva. Už v mládežníckom veku sa dokázala prepracovať do reprezentácie, a ak by napredovala aj naďalej, miesto v nej by mala garantované dlhodobo.

Vojna však zničila jej plaváreň a neskôr aj rodný dom a mladá Sýrčanka pochopila, že krajinu musí opustiť. Vlani v auguste spolu s 20 utečencami nasadla do člna a zamierila do Grécka. Pred pevninou sa však člnu pokazil motor a Jusra zostala stáť na otvorenom mori.

Mladé dievča vtedy neváhalo, skočilo do vody a po troch hodinách plávania spolu so sestrou a ďalšou ženou dotiahlo potápajúci sa čln aj s celou posádkou k brehom ostrova Lesbos. Bol to európsky začiatok príbehu, ktorý v sobotu vyvrcholil v olympijskom bazéne.

Predpovedali jej Tokio, dostala sa už do Ria

Z Grécka sa totiž Jusra dostala do Nemecka, kde si rýchlo všimli jej talent a ponúkli jej miesto v klube Wasserfreunde Spandau 04. Tu si ju zobral na starosť tréner Spannekrebs, ktorý svojho času vyhlásil, že ak Jusra nepoľaví v tréningu, môže o štyri roky zabojovať o olympiádu v Tokiu.

Sýrčanka však ukázala v tréningu rovnakú húževnatosť ako pri úteku na mori a Medzinárodný olympijský výbor napokon rozhodol, že pocestuje už do Ria. Stala sa tak jednou z členiek malého tímu utečencov, ktorí v Brazílii súťažia pod olympijskou zástavou.

Snáď svoj príbeh raz porozprávam v Sýrii

Veľká chvíľa prišla pre 18-ročnú plavkyňu hneď v prvý deň olympiády. Postavila sa na štart úvodnej rozplavby na 100 metrov motýlik a s časom 1:09,21 bola najrýchlejšia.

To, že výsledný čas napokon na postup nestačil, už nebolo dôležité. Jusra Mardiniová napísala príbeh, ktorý dokonale poukazuje na potrebu spolupatričnosti s tými, ktorí sú v Európe často podceňovaní, odsudzovaní a nepochopení.

„Všetko je o snahe získať nový a lepší život a príchodom na štadión dostáva každý z nás viac odhodlania, aby svoje sny uskutočnil,“ povedala po pretekoch Sýrčanka.

Jursa okrem toho vyjadrila nádej, že vojna v Sýrii sa jedného dňa skončí a ona bude môcť po návrate domov porozprávať v rodnej krajine svoj olympijský príbeh.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

OH Rio 2016

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie