Denník N

Do Iraku odišlo bojovať proti islamistom aj zopár križiakov z USA

K irackej armáde sa v boji proti islamistom pridávajú aj kresťanskí bojovníci. FOTO - TASR
K irackej armáde sa v boji proti islamistom pridávajú aj kresťanskí bojovníci. FOTO – TASR

Ľudí, čo prišli zachraňovať jednu z najstarších kresťanských komunít na svete, sú zatiaľ len desiatky. O svojej veci sú však presvedčení až fanaticky.

Irackí kresťania, ktorí sú na popredných miestach na zozname nepriateľov Islamského štátu, sa v posledných mesiacoch začali organizovať proti islamistom aj vojensky. Inšpirovali ich Kurdi a to, ako dokázali zastaviť postup Islamského štátu.

Bojovníci s Ježišom

Kresťanské milície nie sú zatiaľ početné ani príliš organizované. Lákajú však bojovníkov zo zahraničia. Američan Brett bojoval v Bagdade ako príslušník americkej armády. Teraz pomáha kresťanom na severe krajiny. V boji, aj pri nábore nových bojovníkov. Na tele má vytetovaného Ježiša, zo žartu o sebe hovorí ako o križiakovi.

Mrzí ho, že v provincii Ninive, kde dlhé stáročia žijú kresťania, prestávajú zvoniť kostolné zvony.

„Zvony utíchli, a to je pre mňa neprijateľné,“ hovorí 28-ročný Brett, ktorý so sebou do Iraku priviedol aj ďalších piatich mužov z USA, Veľkej Británie a Kanady. Všetci majú skúsenosti s prácou v bezpečnostných službách alebo slúžili v armáde.

Jeden z nich, Američan Louis Park, slúžil v námornej pechote a neskôr si nevedel zvyknúť na civilný život. Rozhodol sa, že príde bojovať za kresťanov.

Mieria najmä do Iraku

Kresťanské skupiny hlavne v Spojených štátoch zaznamenali záujem o „misie“ v Iraku po tom, čo sa objavili informácie o brutalite Islamského štátu zameranej na menšiny vrátane kresťanov. Silnú odozvu mala na sociálnych sieťach aj hromadná poprava 21 koptských kresťanov v Líbyi.

Kresťanské milície do bojov v Iraku zatiaľ významne nezasiahli. Na rozdiel od kurdských bojovníkov nemajú skúsenosti ani renomé. Zatiaľ ich financujú a podporujú len iracké kresťanské skupiny v exile.

Situácia kresťanov v Iraku sa zhoršuje prakticky od pádu Saddáma Husajna. Vzdelanejší a majetnejší z Iraku odišli už dávnejšie, ostatní sú na úteku alebo žijú v strachu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie