Denník N

Štrajkujúci zo súdov dali ministrovi spravodlivosti ultimátum, žiadajú navýšiť rozpočet

Justičný palác. Foto – TASR
Justičný palác. Foto – TASR

Aktualizované 16:30 – Štrajk administratívnych pracovníkov súdov sa skončil ultimátom pre ministra spravodlivosti.

Súdy na celom Slovensku dnes fungovali obmedzene. Od rána prebiehal štrajk 93 percent všetkých zamestnancov. Išlo napríklad o pisárky, vyšších súdnych úradníkov alebo aj hovorcov. Samotní sudcovia štrajkovať nemôžu.

Štrajk sa skončil ultimátom pre ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru).

Predstavitelia Odborového zväzu justície dali Borecovi, ktorý ich prijal, čas do 10. apríla na splnenie ich požiadaviek. V opačnom prípade hrozia časovo neobmedzeným štrajkom.

„K tomuto dátumu chceme vedieť, kedy a o koľko bude rozpočet zvýšený,“ informoval odborár Pavol Uhrík.

„V prípade, že nebudeme vedieť výšku, pokračujeme ďalej, ale už v časovo neobmedzenom štrajku,“ oznámil Uhrík.

Odboroví predáci sa od šéfa rezortu spravodlivosti dozvedeli, že podporuje ich požiadavky, nesúhlasí však s krajnou formou, ktorou ich presadzujú. Borec dnes zopakoval, že jeho rokovania s ministrom financií sú na dobrej ceste.

Zamestnanci súdov chcú o štvrtinu navýšiť rozpočet na ich prácu – platy aj materiálno- technické zabezpečenie. To je podľa ministra spravodlivosti nereálne. Potvrdil však, že by malo dôjsť aj k úprave platov zamestnancov súdov.

Odborári po rokovaní tvrdili, že sa dozvedeli o tom, že šéf ich rezortu má plnú podporu premiéra Roberta Fica a vlády. „Nepovedal som im, že máme podporu,“ vyvrátil tieto slová Borec.

„Hovoril som o tomto aj s premiérom a premiér to považuje za tému, ktorú chce aj on nejakým spôsobom sledovať,“ vysvetlil minister spravodlivosti.

Viaceré súdy na dnes rušili aj pojednávania. Napríklad Špecializovaný trestný súd zrušil v Pezinku dve pojednávania – s údajným bossom podsvetia Róbertom Okoličánym a so skorumpovaným futbalovým rozhodcom.

V Banskej Bystrici pojednávanie so sýkorovcami bolo, pretože asistentka má pohotovostnú službu a vtedy nemôže štrajkovať. Denníku N to povedala hovorkyňa súdu Katarína Kudjaková.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie