Denník N

Autokrat Danko a Paškova asistentka

Predseda SNS Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predseda SNS Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda SNS chystá taký útok na práva opozície v parlamente, k akému sa HZDS neodhodlalo ani za najtuhšieho mečiarizmu.

Autor je predsedom OKS a poslancom NR SR

Andrej Danko nie je žiadny masarykovec. Podľa Masaryka demokracia znamená diskusiu. Danko sa chystá diskusiu obmedziť. Pavol Paška je späť.

Horlivý sieťkar

Ako dosiaľ najhorlivejší dankovec sa ukázal Eduard Adamčík, ktorý chce v sobotu vymeniť na čele koaličnej Siete Radoslava Procházku. V rozhovore pre Denník N poodhalil svoj mentálny svet: „Mali by sme urobiť všetko pre to, aby sme plnili to, čo tam máme napísané, a nestrácali čas v parlamente opozičnými návrhmi a debatami, ktoré k ničomu nevedú.“ Opozičnými návrhmi sa proste stráca čas. A politické debaty k ničomu nevedú.

Mám silné déjà vu. Na jar 1990 novopečený minister vnútra Vladimír Mečiar v jednom zo svojich prvých vystúpení vyhlásil, že už treba konečne prestať politizovať a začať pracovať. Poniektorým sa to páčilo, ale ja som spozornel. Toto niekto tvrdí pár mesiacov po Novembri ’89, v ktorom sme sa zbavili štyri desaťročia trvajúcej komunistickej totality? A dnes je to tu zas.

Poslanec 20 minút, Fico neobmedzene

Pracovný návrh Dankovej novely zákona o rokovacom poriadku Národnej rady je už na svete a prináša tri základné zmeny: obmedzenie diskusie, bič na opozíciu a silnejšie právomoci predsedu.

Doteraz majú poslanci možnosť prihlásiť sa do rozpravy ku každému bodu dvakrát – aj písomne, aj ústne. Po novom by to už malo byť iba raz – buď písomne, alebo ústne.

Doteraz nebola dĺžka vystúpení nijako obmedzená. Ak sa na tom výnimočne neuzniesol parlament. Po novom by vystúpenie obyčajného poslanca nemalo presiahnuť 20 minút, vystúpenie zástupcu poslaneckého klubu 30 minút. Bez časového obmedzenia by mal ostať navrhovateľ, spravodajca, predseda a podpredsedovia parlamentu a členovia vlády. Čiže Fico bude môcť v parlamente rozprávať k tomu istému bodu opakovane a neobmedzene, radový poslanec parlamentu iba raz a najviac 20 minút.

4 000 eur za dve horalky

Poslancom sa má zakázať používať pri vystúpení obrazovú, zvukovú alebo obrazovo-zvukovú prezentáciu, fotiť a filmovať mobilmi. Okrem zbraní a výbušnín nebudú môcť do rokovacej sály vnášať ani transparenty, plagáty, letáky a jedlo. O tričkách zatiaľ návrh mlčí.

Predseda parlamentu má získať právo v podstate svojvoľne prerušiť schôdzu a navrhnúť disciplinárne konanie voči neposlušným poslancom.

Predsedajúci bude môcť zo sály vykázať nielen poslanca, ktorý prekročil hranice slušnosti, ale aj takého, „ktorý svojím konaním narúša priebeh rokovania“. Čo môže byť – ako nám to už Danko predviedol – čokoľvek. Ak poslanec výzvu na opustenie sály neuposlúchne, predsedajúci preruší schôdzu a vykáže zo sály všetkých poslancov. Ak poslanec poruší poriadok v sále, napríklad do nej vnesie horalku, bude môcť dostať pokutu až do výšky 2 000 eur. Ak do jedného roka vnesie do sály horalku znovu, tak až do výšky 4 000 eur.

Paškova asistentka a obmedzovanie demokracie

Nielen Fico má svoju Troškovú. Drobnou zaujímavosťou je, že autorkou návrhu je podľa vlastností dokumentu Mgr. Natália Horná, finalistka MISS Universe 2012 a bývalá asistentka Pavla Pašku, ktorý sa takisto občas opozícii vyhrážal zmenou rokovacieho poriadku. Jeho sen možno dotiahne do konca jeho exasistentka už v službách jeho nástupcu Danka.

Návrh sa odvoláva na efektívnosť rokovania, ale obmedzovanie opozície a diskusie v parlamente nie je ničím iným ako obmedzovaním demokracie. Autokratické sklony predsedu SNS sú stále zjavnejšie. Že sa to bude pozdávať Smeru, sa asi netreba obávať. No ak takýto útok na práva opozície a slobodnú diskusiu v parlamente, ku ktorému sa neznížil ani Mečiar za čias najtuhšieho mečiarizmu, ani Fico vládnuci s Mečiarom a so Slotom, ani Smer, keď mal sám parlamentnú väčšinu, teraz posvätia svojimi hlasmi poslanci za Most-Híd a Sieť, bude to pre tieto strany rovnaká hanba ako držať chrbát Kaliňákovi.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nový rokovací poriadok

Komentáre

Teraz najčítanejšie