Denník N

Slovák medzi rebelmi: Bojujem tu aj za svoju krajinu

Martin Keprta bojujúci na Donbase. ZDROJ - PRVÝ KANÁL
Martin Keprta bojujúci na Donbase. ZDROJ – PRVÝ KANÁL

Dobrovoľník zo Slovenska bojujúci za proruských separatistov vysvetľoval pre ruský Prvý kanál svoje motívy. Podľa informácií Denníka N sa volá Martin Keprta a je z Bratislavy.

Bojovník so slovenskou vlajkou na ramene bojujúci medzi proruskými rebelmi vysvetľoval v reportáži redaktorovi ruskej televízie, že na Ukrajine bojujú aj Američania. Takisto naznačil, prečo sa rozhodol zapojiť do konfliktu na východnej Ukrajine na strane separatistov.

O mužovi sme písali v utorok. Na video nás upozornil čitateľ v diskusii.

Slovák od cca 3. minúty

Muž na videu sa volá Martin Keprta. Na Facebooku to napísali viacerí používatelia. Pre Denník N to potvrdil aj jeho bývalý spolužiak Andrej Mikula, ktorý s nim chodil na cirkevnú základnú školu na Nedbalovej ulici v Bratislave.

Reportér sa ho najskôr opýtal, či videl znaky americkej intervencie v regióne.

„Je intervencia NATO na Donbase. Videli sme americké zbrane, amerických žoldnierov, americké špeciálne jednotky,“ hovorí muž.

Odpovedal aj na otázku reportéra, prečo tu bojujú.

„Toto nie je konfrontácia iba o Donbas, ale toto je vojna medzi Ruskom a NATO. To znamená, že ja tu dnes bojujem de facto aj za záujmy svojej krajiny,“ povedal Slovák.

Za bojovanie v neoficiálnej armáde ho podľa slovenských zákonov stíhať nemožno.

Palacinky v maskáčoch

„Som si istý na 99 percent, že je to on. Nevidel som ho od základnej školy, ale to vyjadrovanie je jeho. Takisto si na Facebook hádzal všelijaké bojové fotografie,“ povedal.

Keprta má podľa neho 25 až 26 rokov. „Bol som šokovaný, keď som ho uvidel na tej fotke,“ dodáva Mikula, ktorý sa venuje start-upom. Podľa neho je Keprta Bratislavčan, v detstve býval s rodinou v Petržalke. Hovorí, že podľa Facebooku o ňom vie len to, že neskôr robil historický šerm.

Podľa svojho facebookovského profilu študoval Martin Keprta na Univerzite Komenského a stále žije v Bratislave. Mimo iného zdieľal post Slovenského hnutia obrody (o darovaní trvanlivých potravín sociálne slabšej rodine) či kritizoval Spojené štáty.

Na YouTube je tiež konto s menom Martin Keprta. Na poslednom pridanom videu v decembri na ňom muž, ktorý sa na neho podobá, robí palacinky v maskáčoch, kukle a so zbraňou na chrbte.

Slovenskí branci

Na Facebooku sa tiež Martin Keprta priznáva, že je členom organizácie Slovenskí branci, keď zdieľal článok Plus jeden deň o tejto skupine.

„Len sa musím priznať ,že tento článok spôsobil vrámci SB dosť veľký problém pretože nestíhame odpovedať na nové prihlášky:),“ napísal. Videá Slovenských brancov (tu aj tu) sú uverejnené aj na videu na YouTube s jeho menom.

Podľa ich stránky je organizácia Slovenskí branci „telesno-branná organizácia, ktorá sa pravidelnými vojenskými výcvikmi pripravuje na prípadnú obranu Slovenska.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie