Denník N

A pozdravujte pána baróna, pán Trump

Lekár Štefan Korec žil v Amerike 25 rokov. Na základe svojich skúseností vysvetľuje, prečo si myslí, že Američania Donalda Trumpa nakoniec nezvolia za svojho prezidenta.

Autor je lekár

Keď vlani v júni Donald Trump oznámil, že mieni kandidovať na post prezidenta Spojených štátov, mnohí pochybovali, či v kampani prežije leto. On sa však ihneď od svojho nástupu prebojoval do čela republikánskych primárok a suverénne viedol až do nominačného zjazdu. Získal viac ako potrebný počet delegátov a ostal ako jediný kandidát a napriek varovaniu mnohých rešpektovaných členov strany nakoniec nomináciu získal.

Potom prišlo vytriezvenie. Tí, ktorí si mysleli, že svojrázneho búrliváka skrotia, sa veľmi rýchlo prebrali zo svojho naivného sna a oľutovali. No už je neskoro. Donald Trump, demokraticky zvolený republikánsky kandidát na prezidenta – teda nositeľ straníckych hodnôt, sa veľmi rýchlo stal hanbou strany.

Urazil rodičov vojnového veterána, ktorý padol pri záchrane kamaráta. To sa v Amerike neodpúšťa. Padlí hrdinovia sú nedotknuteľní. Ešte viac ako u nás tam platí: „Lež večná meno toho nech ovenčí sláva…“ Nielenže sa odmietol rodine ospravedlniť, ale svoje slová ešte zopakoval!

Medzi organizátormi jeho kampane to vrie. Vo vedení republikánskej strany nastáva panika. A Donald pokračuje v prešľapoch. Odmietol podporiť Johna McCaina v jeho lokálnej kampani do Senátu a aj šéfa Snemovne reprezentantov Paula Ryana podporil až pod tlakom. Urazil dvoch najváženejších republikánov!

Mike Bloomberg, populárny bývalý primátor New Yorku a tiež miliardár, povedal: „Ak Trump chce viesť našu krajinu tak ako svoj vlastný biznis, nech nás boh ochraňuje.“ Inak veľmi zdržanlivý prezident Obama ho označil za „žalostne neschopného“. Trumpa kritizuje aj jeden z najbohatších mužov sveta, Warren Buffet. Odklonila sa od neho republikánska špička ako Bushovci, Mitt Romney či guvernér kľúčového štátu Ohio John Kasich. Zriekli sa ho viacerí vplyvní finančníci aj podnikatelia.

Čomu veria Američania

Pokles popularity sa začína odrážať aj v prieskumoch verejnej mienky. V posledných celonárodných už za Clintonovou výrazne zaostáva. A stráca aj v štátoch, ktoré sú vo voľbách rozhodujúce. Američania môžu byť niekedy naivní, ale rozhodne nie sú hlúpi. Aj keď im je sympatické, že sa objavil nový človek z prostredia mimo establišmentu, mimo skorumpovanej mašinérie, pomaly si uvedomujú, že boli podvedení.

Rešpekt pre spravodlivosť a charakter je v Američanoch hlboko zakorenený. Ľahko dôverujú niekomu novému a úspešnému, lebo chcú zmenu. Nedôverujú Hillary, ktorá reprezentuje starý, skostnatený systém. Jej strojené, do písmenka nacvičené a neúprimné prejavy neinšpirujú. Ani predchádzajúca história jej fungovania v politike nie je veľmi populárna. S Donaldom sa však v klamaní nemôže ani porovnávať. On hrá inú ligu! Kým v Clintonovej vystúpeniach je približne 30 percent nepresností či nepravdivých tvrdení (čo je vraj u politikov asi priemer), u Trumpa je to vyše 70 percent!

Za 25 rokov svojho pôsobenia v USA som spoznal základné pravidlá, ktorými sa tamojší spoločenský život riadi. Boj proti klamstvu sa začína už v školských laviciach a berú ho vážne. Komentátori sa pri Trumpovi líšia v hodnotení, či ide len o obyčajné, vedomé klamstvo, alebo niečo patologické. Bol barón Prášil klamár?

Čoraz väčšia časť populácie USA prehliadla Donaldove nepravdy a s ťažkým srdcom sa prikláňa k nepopulárnej Hillary Clintonovej. Ona len nie je dobrou kandidátkou. Je však predvídateľná, uhrá štandard a asi veľa nepokazí. No Donald Trump je nepredvídateľný, neriaditeľný, klame a je asi aj nebezpečný.

Amerika sa chce zjednocovať, Trump ju rozdeľuje. Amerika sa chce dištancovať od diktátorov a podvodníkov, on sa s nimi chce zbližovať. Američania sú hrdí vlastenci, majú jasne vyhranenú hierarchiu hodnôt: moja krajina je na prvom mieste, potom strana a až potom som ja. Aj túto hierarchiu má Donald prevrátenú. Preto v záujme záchrany krajiny mnohí republikáni radšej obetujú stranu. A s nie veľmi ťažkým srdcom obetujú aj svojho demokraticky zvoleného kandidáta.

Svoju úlohu splnil

Donald Trump svoju historickú úlohu splnil. Otvoril témy ako kontrola imigrácie, problémy v NATO alebo obchod s Čínou. V republikánskej strane nastolil otázku jej ďalšieho smerovania. Nakoniec však prevládli jeho nedostatky v podobe nepripravenosti, nedisciplinovanosti a pričastého zavádzania.

Trumpovi to v primárkach bez problémov prešlo, ale na celonárodnej úrovni ho tieto chyby môžu pochovať. Hoci opakovane prekvapil skúsených politických analytikov, zdá sa, že jeho hviezda začala vyhasínať. Jeho krivky popularity možno pôjdu smerom dole strmšie, ako by sme čakali. Napriek tomu, že nie som stúpencom Hillary Clintonovej, za týchto okolností jej držím palce a myslím si, že s náskokom vyhrá. Donaldovi prajem šťastný let. Keby tam niekde náhodou stretol pána baróna Prášila, nech ho pekne pozdraví.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie