Denník N

Poslanci majú priveľa práce, Danko im ju berie

Predseda parlamentu nemá dôkaz, že jeho cesta k zefektívneniu práce Národnej rady môže fungovať.

Keby poslanci v parlamente trávili celé dni i noci a nezostával im čas na dovolenky a rodiny, dala by sa o niektorých návrhoch predsedu parlamentu viesť diskusia. No keďže voľného času má väčšina z nich viac, než je zdravé, treba pokus Andreja Danka o skrátenie parlamentných diskusií rovno vyhlásiť za nebezpečný nezmysel.

Nič na tom nezmení ani argument, že sú aj krajiny, v ktorých sa tak deje. Politikov si totiž platíme na to, aby diskutovali. Ak ich debaty chce niekto skrátiť s argumentom, že tým prispeje k zefektívneniu správy štátu, chcelo by to nejaký dôkaz, že ju dlhé rečnenie počas parlamentnej rozpravy znižuje.

A s tým by mohol mať Danko vážny problém. Pretože vždy, keď ktorási vládna väčšina potrebovala v Národnej rade niečo naozaj rýchlo odhlasovať, tak to dokázala. Ak sa teraz Danko tvári, že právo poslancov na siahodlhé prejavy ohrozuje fungovanie parlamentu a tým aj štátu, tak to jednoducho nie je pravda. Iste, opozičné predstavenia môžu znižovať vážnosť Národnej rady, ak sa to s nimi preháňa. No ani to nie je dostatočný dôvod, aby ste poslancom obmedzovali čas na ich vystúpenie v pléne.

Danko sa to celé snaží zabaliť ako snahu o skultúrnenie práce parlamentu, no zabudol dôveryhodne vysvetliť, ako to zabezpečí napríklad tým, že by opoziční politici nesmeli hovoriť viac ako 20 minút. Nejde o to, že by to robili bežne, sú však situácie, keď to má opodstatnenie (napríklad demokratická obštrukcia, kľúčové zákony, odvolávania členov vlády atď.).

Bizarnosti ako horalky a tričká v pléne, o ktorých predseda SNS tak rád rozpráva, sú v tejto situácii len zakrývaním pravého dôvodu plánovanej zmeny. Ten sa volá – viac Danka a menej demokracie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nový rokovací poriadok

Komentáre

Teraz najčítanejšie