Denník N

Psychologička: bezpodmienečná láska je signál o vašej dôveryhodnosti

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Pomáhate a milujete bezpodmienečne bez toho, aby ste zbytočne kládli doplňujúce otázky? Psychológovia po prvý raz vysvetlili pôvod tohto správania.

Katy Perry v známej piesni Unconditionally spieva o tom, že svojho partnera bude milovať bezpodmienečne.

Veršuje, že od neho nepotrebuje žiadne ospravedlnenia, že s tým dobrým si automaticky vezme aj to zlé a vyznáva sa, že to s ním riskne a určite to bude stáť za to.

Z evolučného hľadiska je také správanie záhadou. Slepá lojalita, keď bez otázok a „bezpodmienečne“ splníme všetko, čo si iný človek vymyslí, sa nám nemusí vyplatiť.

Evolučné modely pracujú s tým, že kalkulujeme, či sa nám spolupráca vyplatí alebo nie. Susedovi, ktorý je k nám milý a vždy nám ochotne pomôže, sa radi postaráme o deti, ak ide do kina, ale rovnakú láskavosť si dvakrát rozmyslíme u tých, pri ktorých vieme, že pre nás nič dobré nespravia.

Prečo vôbec sú tu „bezpodmienečná láska“ a slepá lojalita, ak by sme mali dôsledne zvažovať, či sa nám milé správanie oplatí?

V opačnom prípade riskujeme, že nás druhí ošklbú a využijú.

Signál o dôveryhodnosti

Odpoveď ponúka psychologička Jillian Jordan z Yalovej univerzity a jej kolegovia v článku, ktorý minulý mesiac vyšiel v časopise PNAS. Autori zistili, že ak sa ľudia uchyľovali k bezpodmienečnej spolupráci, hodnotili ich iní ľudia ako viac dôveryhodných.

Milé správanie, keď sa na nič nepýtame, ale ochotne pomáhame, môže byť svojho druhu signál, že sa na nás dá spoľahnúť. Takýmto spôsobom zvyšujeme svoju reputáciu a dôveryhodnosť a stúpame po spoločenskom rebríku nahor.

Známa psychologička pre Denník N potvrdila, že v minulosti sa mnoho štúdií zaoberalo reputáciou. Ide o sociálny kapitál, ktorý zvyšuje našu hodnotu na sociálnom trhu. Ak je vaša reputácia vysoká, tešíte sa z priazne iných ľudí.

V opačnom prípade nastáva sociálne vylúčenie.

Príklad so sťahovaním

Tento výskum je nový v tom, že sa viac ako na správanie zameral na rozhodovací proces, ktorý mu predchádzal. „Predstavte si, že sa potrebujete presťahovať. Požiadate dvoch ľudí, aby vám pomohli. Obaja súhlasia, ale každý sa rozhodoval inak. Prvý povie okamžite: ‚Jasné‘ bez toho, aby dával doplňujúce otázky,“ povedala pre Denník N Jordanová.

„Druhý naopak váha a kladie množstvo ďalších otázok: ako dlho to bude trvať, koľko škatúľ na presťahovanie máte a či bude musieť vstávať skoro,“ dodala psychologička.

V štandardnej analýze by mali obaja ľudia rovnakú reputáciu, pretože s pomocou súhlasili – výsledok je rovnaký. „Ale v praxi by ste ich hodnotili veľmi odlišne: jeden z nich spolupracuje ‚bezpodmienečne‘, druhý naopak kalkuluje a je ochotný pomôcť iba v prípade, že ho to príliš nezaťaží,“ vraví Jordanová pre Denník N.

Pozrú sa, koľko darujú?

Autori spravili niekoľko jednoduchých experimentov, v ktorých si ľudia medzi sebou vymieňali peniaze. Celý proces podliehal dohľadu druhých ľudí alebo nie.

Ochotu pomôcť bezpodmienečne merali dvomi spôsobmi. V prvom prípade sa ľudia delili o určitú finančnú sumu s druhými ľuďmi, ale presnú sumu vopred nepoznali.

Mohli sa buď pozrieť, aby zistili, o koľko peňazí prídu, alebo mohli bezpodmienečne spolupracovať a o peniaze sa podeliť bez toho, aby sa informovali o výške stratenej sumy.

Autori zistili, že ak boli účastníci experimentu pod dohľadom, o sumu sa zaujímali menej a viacej bezpodmienečne kooperovali.

Rýchlosť rozhodovania

V druhom experimente merali psychológovia čas, ktorý respondenti venovali rozmýšľaniu o prerozdeľovaní peňazí medzi seba a druhého účastníka hry. Čím kratší bol, tým viac považovali také rozhodovanie za bezpodmienečné. Autori zistili, že pod dozorom sa ľudia rozhodovali rýchlejšie, ergo viac bezpodmienečne.

Z prieskumu vyplynulo, že účastníkom experimentu, ktorí sa rozhodovali viacej bezpodmienečne, ľudia viacej dôverovali.

Dôveryhodní ľudia s vysokou reputáciou

Takýto druh správania, ktorý sa na prvý pohľad javí ako nerozumný, pretože ľudia pri ňom dostatočne nezvažujú prípadné nevýhody milého správania, sa javí ako vysoko rozumný, ak naň hľadíme ako istý signál o našej dôveryhodnosti.

Za určitých okolností sa nám také milé správanie, keď sa ako Katy Perry „na nič nepýtame“, môže škaredo vypomstiť, ale za iných nám môže priniesť veľký úžitok, pretože na sociálnom trhu zvýši našu cenu ako dôveryhodných jedincov s výbornou reputáciou.

Takí ľudia sa tešia priazni kamarátov aj cudzích ľudí, ktorí sa o vás dopočuli, že ste „príma človek“.

Dostupné z: doi: 10.1073/pnas.1601280113

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Človek

Morálka

Veda

Teraz najčítanejšie