Denník N

Milan Markovič: Za Fica je to horšie než za Mečiara

foto N – Vladimír Šimíček
foto N – Vladimír Šimíček

Vystúpil na pódiu na demonštrácii pod bytovým komplexom Bonaparte. Herec a humorista Milan Markovič vraví, že neprišiel na akciu Sulíka s Matovičom a dal si podmienku, aby akcia prebehla výhradne v jeho réžii.

Prečo ste prišli na demonštráciu pred komplex Bonaparte?

Jednoducho som si povedal, že asi treba. Ja to, samozrejme, k životu nepotrebujem. Nebudem tu ešte 50 rokov ako mnohí mladí. Tých vyše tritisíc ľudí, čo tu stálo a vydržalo na pečúcom slnku, tí tu tiež nemuseli byť. Ale mám dojem, že im o čosi ide, som jeden z nich a treba tomu nejako pomôcť. Pomôcť tak, ako viem.

Kto vás sem zavolal? Matovič? Sulík? Oni sú organizátori.

Nikto. Vnútil som sa sem pani, ktorá to tu trošku organizuje. Zistil som totiž, že je to jediný pondelok široko – ďaleko, keď sú tu aj Páni bratia, ktorí sú naozaj vychytení a cestujú po koncertoch v zahraničí. A bolo to len preto, že kamarátovi Robovi operovali koleno, tak má dnes voľno. Prišiel o barlách a tiež nemusel.

Je to už ôsma demonštrácia. Kedy ste si povedali, že sa do nich zapojíte?

Už som raz pozvaný bol. Krátko som vystúpil, povedal som, čo si myslím, ale mal som dojem, že sa to dá zorganizovať trošku lepšie. Tak som si povedal a požiadal som o to, že vezmem celý ten večer do svojej réžie a skúsim predostrieť svoju víziu takéhoto programu.

Dali ste si podmienku, že to musí byť bez politikov.

Bez kohokoľvek. Podmienkou bolo, že tam vystúpime len my, aby to malo hlavu a pätu a aby to bolo ucelené. Keby som tam zobral kohokoľvek, s kým to nie je pripravené, už je to rozdrobené a nebol by to súvislý program.

Je pre vás kauza Bašternák výnimočná? Po dlhšom čase ste sa ozvali až pri nej.

Nie. Myslím si, že to kulminuje, že to graduje, hoci už za predchádzajúcej vlády Roberta Fica som si povedal, že tu nie je niečo v poriadku. Takže som si povedal svoj názor.

Čo myslíte tým, že to kulminuje?

Že to už takto nemôže ísť ďalej, už sa musí niečo stať, aby ľudia neboli permanentne napaprčení. Stále počúvame z úst predsedu vlády, že máme predsedníctvo v Rade EÚ a takto tu deštruujeme štát. To vôbec nie je pravda. To dospelý a vzdelaný človek nevie, že aby si nás Európa a celý svet vážili, oni najprv musia urobiť poriadok vo vlastných radoch?

Milan Markovič (73)

Učiteľ, novinár, publicista, herec a scénarista začínal ako herec a aj ako autor hudby v Radošinskom naivnom divadle, neskôr pôsobil aj v rozhlase v programoch Variácie a Pod pyramídou. V rokoch 1993 až 2003 mal svoju šou Večer Milana Markoviča, programy mal aj v Českej televízii (Na šikmé ploše, Na rovinu), TV Nova, TV Luna či v Prime.

Sme na demonštrácii pod oknami bytu premiéra. Na Slovensku sa doteraz vždy demonštrovalo na námestiach, nie pod bytmi politikov. Nie je to cez čiaru?

Nie. Cez čiaru je to, že premiér býva v takom byte za takýchto podmienok.

Čo si myslíte o Sulíkovi a Matovičovi, ktorí to celé organizujú?

Ani poriadne neviem, kto to všetko organizuje.

foto N – Vladimír Šimíček
foto N – Vladimír Šimíček

OĽaNO a SaS.

Som tu mimo celej politickej sféry, takže ma nikto nemôže podozrievať z takého či onakého politického zafarbenia. Dobre, že to niekto organizuje, ale bol by som oveľa radšej, keby sa našlo občianske združenie a takéto aktivity by vyšli z radov občanov, a nie politikov.

Alternatívou k Ficovi je momentálne len Sulík a Matovič. Čo na nich hovoríte?

Nadviažem na to, čo tu hovoril Milan Kňažko: Prečo stále o tom lídrovi? Prečo stále o vodcovi? Nepotrebujeme ho. Potrebujeme tím schopných ľudí.

Najviac vás bolo vidieť za Mečiara, ktorého veľa ľudí porovnáva s Ficom. Je to teraz iné?

Horšie je to teraz – z jediného dôvodu, že sme sa nepoučili.

Premiér Robert Fico počas rozhovoru pre TASR, v ktorom zaútočil na mimovládky, a Vladimír Mečiar v roku 1998 po voľbách pri pamätnej rozlúčke v STV. Foto – TASR
Robert Fico a Vladimír Mečiar foto – TASR

V 90. rokoch bol únos prezidentovho syna, režim bol prepletený s mafiánskymi praktikami. Vtedy ste sa verejne vyjadrovali k politike. Robili vám problémy?

To sa bez problémov robiť nedá. Tak ako uniesli a bili Michala Kováča mladšieho, tak ako zavraždili Róberta Remiáša, to sa mohlo stať komukoľvek z nás. V Štúdiu S nám hrozili bombou, dostával som výhražné listy. Ale podľahnúť takýmto teroristom znamená prijať ich hru.

Aj napriek tomu si myslíte, že časy sú teraz horšie?

Sú horšie. Hlavne z toho dôvodu, že sme sa nepoučili, a to je alarmujúce.

Pred pár dňami ste však povedali, že iná vláda ani vzniknúť nemohla, a opatrne ste sa zastali Mosta-Híd.

Nie opatrne, ale celkom otvorene som sa zastal napríklad Bélu Bugára s tým, že preboha, počkajme. Nebola iná možnosť. Po tom, ako Danko (SNS) odskočil, bolo jasné, že pravicová vláda nevznikne. Tak čo? Nové voľby? Ako by dopadli? Nebude tých extrémistov ešte viac? Počkajme, čo ten Procházka a Bugár vybojujú v tej koalícii a aká bude viditeľná ich prítomnosť v nej.

Ani jeden z nich nepovedal, že by mal Kaliňák odstúpiť. Vy ste to tu povedali. Ako im to viete ospravedlniť?

To už neberiem. Prešlo už nejakých sto dní a v tomto prípade moje očakávania páni Procházka a Bugár nesplnili. Čakal som, že ten regulatív z ich strany bude viditeľnejší. Od pána Bugára ani od pani Žitňanskej som nepočul nič, čo by nasvedčovalo tomu, že to trošku regulujú a zastávajú názory, ktoré hlásali pred voľbami.

Koho ste volili?

Volil som dosť netradične, ale to sa pokladá za nie celkom vychovanú otázku.

Rozumiem, pýtam sa preto, lebo hovoríte na mítingu opozície. Bol to niekto zo súčasnej koalície?

Určite nie.

Pôvodný Večer Milana Markoviča. Foto - archív RTVS
Pôvodný Večer Milana Markoviča. Foto – archív RTVS

Vašu reláciu Večery Milana Markoviča za Mečiara zrušili. Ako si spomínate na Mečiarovu STV a aká je RTVS za Fica?

Budem hovoriť len o verejnoprávnej televízii – kým súkromné televízie neporušujú zákon, môžu vysielať v podstate čo chcú, ak to niekto bude pozerať. RTVS je televízia verejnej služby, ktorá podľa prvého paragrafu zákona o RTVS má kultivovať, vychovávať a starať sa o to, aby tu bola nejaká kultúra v širšom zmysle slova.

Robí to? Pred chvíľou ste na pódiu kritizovali úroveň televíznej zábavy.

Nie som vševedúci a nemyslím, že to, čo ja považujem za zábavu a humor, je jediné správne. Mám tú smolu, že som vyrastal na Werichovi, Horníčkovi, divadle Semafor, Lasicovi, Satinskom. To už je dnes hendikep.

Skúšali ste súčasnému vedeniu RTVS ponúknuť spoluprácu?

To sa ani v podstate nedá. Jednak by sme si ako partneri nevychádzali v ústrety. To, čo sa teraz v televízii pokladá za zábavu, nie je moja šálka čaju a dokonca sa obávam, že keby sme prišli so zábavou a s humorom môjho a nášho typu, či by to ešte vôbec diváci zmasírovaní dvadsaťročnou dehonestáciou humoru a zábavy prijali. Odhliadnuc od toho, že by som do toho už nešiel. Pomohol by som však pri vyhľadávaní a usmerňovaní šikovných ľudí, ktorých tu máme a ktorým treba poradiť.

video: Večer Milana Markoviča v roku 1999, hosť Ivan Gašparovič 

Kabarety robíte ďalej, cestujete s nimi po Slovensku a na začiatku októbra máte vystúpenie s Petrom Breinerom.

Áno, 1. októbra máme po dlhom čase prvé a ktovie či nie posledné vystúpenie na festivale Amplión v Banskej Štiavnici a bude to opäť Večer Milana Markoviča s Petrom Breinerom, čo bude určite ťahák toho festivalu. Inak stále hráme, 4. októbra máme premiéru nového predstavenia s Pánmi bratmi v Petržalke a stále cestujeme. Je to trošku menej komfortné, ale dnes nemôžete mať svoje kabaretné divadlo bez podpory sponzora či štátu.

Hovoríte, že humor nie je, čo býval. Čo teraz baví vás a na čom sa zasmejete?

Vždy som mal rád Petra Čtvrtníčka a program ako Česká soda, čo tiež nie je vidieť. Sem – tam si pozriem niečo zahraničné, ale ak mám byť úprimný, televíziu mám pustenú väčšinou len k raňajkám, keď si pozriem ČT 24.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie