Denník N

Hrdinka musí byť krásna

Yusra Mardiniová je sýrska utečenkyňa, ktorá súťažila v plávaní na olympiáde v Riu. Foto – AP/TASR
Yusra Mardiniová je sýrska utečenkyňa, ktorá súťažila v plávaní na olympiáde v Riu. Foto – AP/TASR

Sýrčanka a vie plávať? Taká lakonická otázka stačila, aby sa mladej utečenke zmenil život.

Je mladá, pôvabná, hovorí veľmi dobre po anglicky a má za sebou drámu hodnú hollywoodskeho filmu. Táto kombinácia urobila zo sedemnásťročnej plavkyne Yusry Mardiniovej zo Sýrie hviezdu olympijských hier a tiež výraznú tvár neprehľadného davu vojnových utečencov.

Skutočnosť je síce zložitejšia, ale Hollywood aj my novinári potrebujeme symbol a silný príbeh. Zhodou okolností som sa s Yusrou stretol a poznám zákulisie jej letu nahor.

Pozorní čitatelia jej príbeh poznajú. Pri úteku z Turecka do Grécka sa skupine utečencov pokazil čln, a tak Yusra, jej staršia sestra Sara a niekoľko mládencov skočili do vody a loď vo vlnách ťahali k brehu. Neboli prví ani poslední, kto takto zachránil životy iným ľuďom.

Mali však šťastie a cez Balkán sa pretĺkli až do Berlína. Na srbsko-maďarskej hranici ich náhodou stretli dvaja novinári na voľnej nohe, Češka Magda Sodomková a jej priateľ, francúzsky fotograf vietnamského pôvodu Lam Duc Hien. Celú skupinu začali reportážne sledovať bez toho, aby vôbec tušili, kam to povedie a komu svoju prácu predajú.

Yusra bývala v Berlíne v utečeneckom tábore, prekladateľovi povedala, že plávala za sýrsky národný tím a táto informácia sa dostala až k Svenovi Spanbekrebsovi. Keď som sa ho pýtal, prečo ju pozval do bazéna, odpovedal lakonicky. „Sýrčanka a vie plávať?“ Keď však videl Yusru v bazéne, nechal ju aj so sestrou v klube, ubytoval ich a zo svojho im niekoľko mesiacov platil všetky náklady na život aj na šport.

Proste taký ten Nemec, ktorému by dve tretiny Čechov a Slovákov nadávali za pomoc utečencom. Potom sa Sven jedného dňa dozvedel, že Medzinárodný olympijský výbor sa snaží dať dohromady tím utečencov a veci nabrali spád. Síce nesplnila limit, ale do Ria odišla.

Olympijský výbor, samozrejme, potreboval výraznú tvár a silný príbeh. Dlhovlasá Yusra toto všetko spĺňala. Dokáže v angličtine aj vtipkovať, žiari optimizmom a pôvabná nie je len na fotografiách. Niet teda divu, že sa stala hviezdou utečeneckého tímu a na rozhovory s ňou stáli televízne štáby v rade.

Kto v ňom stáť nemusel, boli novinárka Magda a fotograf Hien. Náhodou ani ja, pretože som Magdu sprevádzal za Yusrou a pomáhal jej natáčať rozhlasový dokument pre Český rozhlas. Mimochodom, už ho kúpila BBC. Skrátka Yusra ťahá.

Doma v Berlíne to však Yusra nemá veľmi jednoduché. Mnohým utečencom zo Sýrie sa nepáči, že sa nechá fotografovať v plavkách. Iní sa na ňu spoliehajú a obracajú sa k nej o pomoc. Yusra so Sarou bývajú v byte, ktorý hradí olympijský výbor, ale matka s mladšou sestrou žijú v utečeneckom tábore a otec získal núdzové bývanie v areáli plavárne. On totiž Yusru od detstva trénoval, urobil z nej plavkyňu a teraz je úplne mimo. Samotná Yusra stále nemá žiadny príjem, je závislá od toho, čo dostane. To je dôvod, pre ktorý chce odísť z Berlína a získať štipendium na univerzite, najlepšie v Spojených štátoch.

Toto je už, samozrejme, príliš zložité a kazí to príbeh o mladej, odvážnej a krásnej hrdinke z krajiny zmietanej vojnou.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

OH Rio 2016

Vojna v Sýrii

Komentáre

Teraz najčítanejšie