Denník N

Ako zanikla politická satira na Slovensku (+ videá)

Večer Milana Markoviča, Apropo TV so Štefanom Skrúcaným a Jarom Filipom, predpoveď počasia Stana Radiča v Telecvokingu a Halušky.
Večer Milana Markoviča, Apropo TV so Štefanom Skrúcaným a Jarom Filipom, predpoveď počasia Stana Radiča v Telecvokingu a Halušky.

V 90. rokoch minulého storočia relácie Halušky, Apropo TV či Večery Milana Markoviča sledovalo obrovské množstvo divákov. Dnes nič také neexistuje a zrejme ani nevznikne. Ľudia aj televízie si držia od politiky oveľa väčší odstup.

Keď v pondelok na demonštrácii pred bytovým komplexom Bonaparte humorista Milan Markovič poňal akciu ako mierne upravenú verziu svojich Večerov Milana Markoviča s hudobnou dvojicou Páni bratia a s hercom a imitátorom Rasťom Piškom, časť protestujúcich nechápavo pozerala, časť sa však dobre zabávala a spomínali na niekdajšiu televíznu zábavu.

Niektorí spolu s Markovičom spievali 16 rokov starú pieseň Koaličný poslanec a postupne sa na jeho vlnu humoru „prelaďovalo“ stále viac ľudí. Markovič davu vravel, že humor, aký kedysi robil on, už v televíziách nenájdete.

Mal pravdu. Televízna politická satira v podstate zanikla pred viac ako desiatimi rokmi. V novších reláciách ako Kredenc či SOS sa narážky na politiku občas objavia, nikdy sa však nedalo povedať, že by bol v nich tento druh humoru dominantný. Občasné pokusy na internete nemajú takú údernosť ako televízne relácie v časoch, keď večer takmer všetci pozerali televíziu.

Videozáznam z protestu pred Bonaparte: Markovič, Kňažko, Piško
autorka: Martina Koník

Výrazný televízny politický humor v porevolučných dejinách slovenských televízií, to sa podarilo vlastne len štyrikrát.

Novinár a humorista Tomáš Hudák hovorí, že za obrovskou popularitou politickej satiry v televízii v 90. rokoch boli silné autorské tímy aj to, že politiku vtedy ľudia oveľa viac sledovali. Hudák si myslí, že by sa teraz podobné žánre zrejme nepodarilo obnoviť – sú založené na politických aktualitách, ktoré ľudia oveľa menej sledujú, a aj televízie sú v politickej satire opatrnejšie než pred 15 rokmi.

Hudák ešte pred pár dňami pracoval aj ako vedúci vydania v spravodajstve RTVS a dlhšie už je aj zabávačom a stand-up komikom. Staršie relácie sledoval ako tínedžer, dodnes televízny humor konkurencie sleduje.

Večery Milana Markoviča
(1993 – 1994: celkom 25 častí, 1999 – 2003: celkom 48 častí)

Asi najznámejšia politická satirická relácia 90. rokov, ktorá bola zároveň aj jedinou takmer „one-man show“. Markovič, ktorý bol už vtedy populárny vďaka rozhlasovým programom Pod pyramídou a z Radošinského naivného divadla, si do relácie volal hostí.

STV ju vysielala raz mesačne a mala mimoriadnu sledovanosť a popularitu. Markovič reláciu pripravoval s dvojicou hudobníkov Páni bratia či orchestrom, ako aj so spisovateľom Jánom Štrasserom a so skladateľom Petrom Breinerom, ktorý v začiatkoch Markoviča aj sprevádzal na piane.

Video: Večer Milana Markoviča z roku 1994 a jeho pieseň Babky demokratky

Z Večerov Milana Markoviča a textov z nich sa doteraz uchovali pojmy ako napríklad Babky demokratky.

Markovič si robil žarty z kohokoľvek, vrátane premiérov či prezidentov, napriek tomu k nemu politici chodili ako hostia.

STV nakoniec z politických dôvodov reláciu, ktorá vznikla už v roku 1993, zrušila. Markovič v nej pokračoval po konci Mečiarovej éry, neskôr však strácala sledovanosť a zanikla.

Video: Markovič si po návrate do STV robí žarty z prezidenta Rudolfa Schustera (2001)

Halušky: Gumené bábky ako z Británie
(1993 – 1994: celkom 20 častí)

Relácia, ktorá sa rozbehla v roku 1993, keď sa končila druhá Mečiarova vláda, krátko vládla Moravčíkova a v STV bola pomerne uvoľnená tvorivá atmosféra, bola výhradne politickou satirou.

Inšpirovala sa podobnou britskou reláciou Spitting Image, v ktorej hrajú politikov gumové bábky.

Video: Diel Spitting Image z roku 1991, v ktorom si autori robia žarty z kráľovskej rodiny

Halušky vydržali len zhruba rok, herci sa v nej snažili čo najvernejšie imitovať politikov a iné témy než politiku neriešili.

Za slovenskou verziou bola skupina autorov, v ktorej boli Jaro Filip, Rasťo Piško, Stano Dančiak, Štefan Skrúcaný, Tomáš Janovic, ale aj vtedy už bývalý politik Ján Budaj.

Tomáš Hudák hovorí, že na tú dobu pomerne trúfalé scény vznikli vďaka tomu, že výrobu kontrolovali len samotní autori, ktorí si sami určili hranice, za ktoré nepôjdu. Napríklad bol zo scénok jasný pomerne blízky vzťah medzi Vladimírom Mečiarom a šéfkou jeho kancelárie Annou Nagyovou, o ktorom sa otvorene nehovorilo.

Video: Halušky na STV z roku 1994

Aj Apropo TV muselo skončiť
(1994: celkom 13 častí, 2000: celkom 4 časti)

Opäť STV a rok 1994, opäť najmä politický humor a satira.

Jej základom bola paródia na moderované televízne správy, ktoré čítal Miroslav Noga a Štefan Skrúcaný. Obaja herci boli v tom čase už niekoľko rokov známi. Aj za touto reláciou boli Jaro Filip, Stano Radič či Rasťo Piško. Režisérom bol práve Filip. Napriek obrovskej sledovanosti s ňou začalo mať vedenie STV z politických dôvodov problémy.

Video: Apropo TV na STV v roku 1994

Prvý súkromný Telecvoking

(1996 – 1999: celkom 37 častí)

Tento tím pokračoval na súkromnej Markíze, v ktorej boli v čase mečiarizmu výrazne menšie politické tlaky. Program sa už volal Telecvoking.

Na obrazovkách sa relácia objavila už krátko po vzniku Markízy v roku 1996. Na rozdiel od Apropo TV išlo o šou so živými divákmi v štúdiu, ktorým púšťali jednotlivé skeče. Aj v tejto relácii bolo veľa prvkov politickej satiry. Markíza jej navyše dodala kvalitnejšie obrazové spracovanie. Texty piesní dodávala dvojica Ján Štrasser a Tomáš Janovic, jednotlivé diely režíroval opäť Jaro Filip.

Video. Telecvoking na Markíze z roku 1997

Čo prišlo potom

Aj skeče Telecvokingu sa časom vyčerpali a Markíza s ním skončila.

Politikov neskôr volali napríklad do relácie Dereš, najmä politické udalosti týždňa glosovali osobnosti v Sedem s r. o., nikdy však už nešlo o relácie, ktoré by sa dali označiť za kultové.

Silné reči: Tomáš Hudák a líder pravice

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie