Denník N

Na Slovensku vzniká konzervatívny denník, zbiera peniaze od podporovateľov

Ilustračné foto – Filip Struhárik
Ilustračné foto – Filip Struhárik

Nový portál chce vyplniť dieru na mediálnom trhu. Zamknúť obsah zatiaľ nechce, nemala by ho finančne podporovať ani Aliancia za rodinu.

Plán založiť silnejšie konzervatívne médium sa začal rodiť na jeseň minulého roka. Stoja za ním redaktori kresťanských portálov PostoySvet kresťanstva. Verejná diskusia o nedávnom referende o rodine podľa nich ukázala, že podobné médium tu chýba.

„Posledné týždne ukázali, že je tu dopyt po konzervatívnejšom videní sveta zo strany médií a novinárov,“ vraví Lukáš Melicher, ktorý je štatutárnym zástupcom Postoy.sk a pracuje v Slovenskej katolíckej charite ako manažér pre komunikáciu a PR.

„Chceme poskytnúť to, čo čitateľom dnes chýba. Vo viacerých otázkach u nás neprebieha diskusia. Čiže chceme vyplniť dieru, ktorá na mediálnom trhu vznikla,“ vraví.

Hľadajú podporovateľov

V pondelok predstavili stránku konzervativnydennik.sk, kde novinári píšu o svojom odhodlaní a zbierajú peniaze na štart nového online média. V utorok mali vyzbieraných vyše 21-tisíc eur, vo štvrtok 24 440 eur. Sumu na stránke budú aktualizovať dva- až trikrát do týždňa.

Časť sumy, ktorá je už vyzbieraná, sa im podarilo vyzbierať ešte minulý rok. Niečo im zostalo ešte z roku 2011, keď vyhrali ocenenie Templeton Freedom Awards,dotované sumou 10-tisíc dolárov.

„Veríme, že vyzbierame dostatok peňazí, aby sme mohli spustiť web, pre ktorý budú v prvej fáze písať aspoň šiesti ľudia,“ povedal Melicher. Popri šiestich novinároch by mal denník zamestnať ešte jedného manažéra, ktorý bude mať na starosti financie, účtovníctvo, PR a podobne.

Zamknúť obsah zatiaľ nechcú

Melicher vraví, že ich cieľom je vybudovať online denník, ktorý bude mesačne navštevovať asi štvrť milióna čitateľov. V januári navštívilo portál Postoy.sk podľa Google Analytics takmer 160-tisíc návštevníkov.

Spoplatniť obsah zatiaľ nechcú. „Keby sme chceli ísť do predplatného, tak by sme museli vybudovať silnú značku a získať si čitateľov. Keby sme teraz zamkli obsah, tak ľudí asi odradíme a stratíme ich. To znamená, že najprv potrebujeme rásť,“ vysvetľuje Melicher.

Zároveň však vraví, že viacerí ľudia sa redakcii ozvali a povedali, že sú ochotní zaplatiť si predplatné. Čiže toto bude téma, ktorú budú ešte v budúcnosti riešiť.

Do tlačenej verzie zatiaľ nechcú ísť. „V súčasnosti by to nebolo ekonomicky udržateľné.“

Peniaze od Aliancie za rodinu pýtať nebudú

Šéfredaktorom konzervatívneho denníka by mohol byť Lukáš Obšitník, ktorý dnes riadi redakciu Postoy.sk. „Do budúcnosti nevylučujeme nejaké zmeny. Hovoríme s viacerými novinármi, ktorí dnes aktuálne pracujú v médiách, ale to by sme ešte nechceli bližšie špecifikovať. Uvidí sa o nejaký mesiac, dva, tri, ako sa veci vyvinú,“ vraví Melicher.

Dodáva, že dnes majú nálepku kresťanského portálu, ktorej by sa chceli zbaviť. Tieto témy pre nich zostanú dôležité, ale nechcú písať len o cirkvi a náboženstve. Svoju silnú stránku vidia v komentároch a písaní o politike, ekonomike, spoločenskom živote a kultúre.

Konzervatívny denník teda má byť plnohodnotným spravodajským portálom. Tým sa chcú odlíšiť od týždenníka .týždeň, ktorý je považovaný za skôr konzervatívny časopis, ale nevenuje sa v dostatočnej miere dennému spravodajstvu. Zakladatelia konzervatívneho denníka vnímajú .týždeň ako médium, ktoré je hodnotovo skôr v strede.

Redakcia zároveň vylúčila užšiu spoluprácu s Alianciou za rodinu. Tá mala pred referendom na stránke Postoy.sk väčší priestor ako odporcovia referenda. Postoy tiež opakovane kritizoval ostatné médiá za to, ako o referende informovali.

„Aliancia za rodinu má nastavené svoje ciele, ktoré chcú riešiť,“ vraví Melicher. „Témy, ktoré budú oni otvárať, budú pre nás zaujímavé, ale o nejakej finančnej podpore sa zatiaľ nedá hovoriť,“ dodáva.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie