Denník N

Strieborný Beňuš začínal ako rýchlostný kanoista, Riu obetoval celú sezónu

Foto - TASR
Foto – TASR

O prvú slovenskú medailu na olympiáde v Riu sa postaral vodný slalomár Matej Beňuš. Striebro je pre 28-ročného pretekára dosiaľ životným úspechom.

Výkon Beňuša vo finále kategórie C1 plne korešponduje s jeho životným mottom „Voda je živel, treba ísť s ňou, nie proti nej“. Bezchybná a odvážna jazda priniesla rodákovi z Bratislavy zaslúženú medailu.

Pre úspech na olympiáde obetoval prakticky celú sezónu – na kanáli v Riu najazdil z okruhu favoritov najviac tréningových jázd a tú najlepšiu si nechal až na finále.

Začínal ako rýchlostný kanoista

Matej Beňuš sa začal športu venovať ako 11-ročný a najskôr pretekal v rýchlostnej kanoistike. Po tom, čo presedlal na divokú vodu, sa presunul do Športového klubu polície a v súčasnosti je členom Strediska štátnej športovej reprezentácie Ministerstva vnútra SR.

Do slovenskej juniorskej reprezentácie sa dostal v roku 2002. V seniorskej kategórii naplno prerazil v roku 2010, keď získal prvý individuálny cenný kov na vrcholnom podujatí – striebro na majstrovstvách Európy.

Beňuš dlho súťažil v tieni dvojice Martikán – Slafkovský, i keď sa mu pomerne darilo. V roku 2011 skončil na MS v Čunove tretí, najlepšie z našich. Preteky vtedy vyhral Denis Gargaud Chanut, ktorý taktiež dlho čakal na olympijskú šancu, keďže legendárny Tony Estanguet ho na hry v ostrých kvalifikačných bojoch nepustil.

Obaja sa dočkali až v kvalifikácii na olympiádu v roku 2016 – Beňuš prekonal dvojicu skúsenejších krajanov a Estanguet medzičasom skončil. Tesný súboj Beňuša s Chanutom z Ria dokonale nadviazal na dlhoročnú rivalitu Michala Martikána s Tonym Estanguetom.

Jeden z najvyšších

Beňuš je s výškou 1,96 metra jedným z najvyšších kanoistov, patrí k silovejším typom, no na vode pôsobí veľmi pokojne. V areáli vodných športov Deodora sa naplno ukázal až počas poslednej jazdy – v kvalifikácii aj v semifinále šiel na istotu a nevyhol sa miernym zaváhaniam.

Vo finále šiel do väčšieho rizika. Čas 95,02 bol jasným útokom na medailu a veľa nechýbalo ani k zlatu.

Beňuš obetoval úspechu na olympiáde celú sezónu a ako tréning poňal aj preteky Svetového pohára. V Riu najazdil pod dohľadom Juraja Minčíka veľké množstvo hodín a miestny kanál spoznal takmer dokonale.

Strieborná medaila z olympijských hier je pre Beňuša zatiaľ najväčším úspechom kariéry. Dvakrát síce vyhral seriál Svetového pohára a v medailovej zbierke má aj niekoľko zlatých z majstrovstiev sveta zo súťaže hliadok, no individuálne striebro na olympiáde je v silnej konkurencii jeho doterajším vrcholom.

Je v najlepších rokoch

Matej Beňuš má stále len 28 rokov a medailový úspech by mohol pokojne zopakovať aj o štyri roky. Michal Martikán získal v Londýne bronz ako 33-ročný a svojou jazdou dokonca atakoval aj najvyššiu priečku.

Ak sa Beňuš kvalifikuje aj na hry do Tokia 2020, bude bezpochyby patriť do okruhu favoritov. Svoju olympijskú premiéru zvládol nad očakávanie dobre a o štyri roky sa mu strieborné skúsenosti budú nesmierne hodiť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

OH Rio 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie