Denník N

Zamrzli Niagarské vodopády, v Spojených štátoch bude ešte chladnejšie

Cencúle na budovy ulicách na Beacon Street v Bostone. FOTO - TASR/AP
Cencúle na budovy ulicách na Beacon Street v Bostone. FOTO – TASR/AP

Východ Spojených štátov zasiahla v posledných dňoch vlna studeného arktického vzduchu. V Bostone nasnežilo najviac za posledné storočie.

V okolí Kapitolu vo Washingtone sa dajú vidieť bežkári. Miestni tu zorganizovali aj veľkú guľovačku.

V Bostone napadlo zasa najviac snehu za vyše storočia. Od začiatku roka dva a pol metra snehu. Starosta mesta musel vyzývať miestnych, aby prestali s výzvou, ktorú nazvali Boston Blizzard Challange. Z prvého či druhého poschodia skákali do hordy snehu pod oknami.

Druhý rok po sebe

A v neposlednom rade, súčasný silný mráz na východnom pobreží Spojených štátov spôsobil, že čiastočne zamrzli aj Niagarské vodopády na hraniciach Kanady a USA. Fotografie zamrznutej masy vody uverejnila napríklad agentúra Reuters.


Cez vodopády za sekundu prejde 567-tisíc litrov vody. Ich čiastočné zamrznutie je výnimočné, no došlo k nemu aj minulý rok, keď Spojené štáty trápili podobne tuhé mrazy.

Súčasnú, podľa meteorológov najchladnejšiu časť tohtoročnej zimy spôsobil polárny vzduch, ktorý sa drží nad Severnou Amerikou. Kým v Európe sú plusové teploty, v Spojených štátoch idú na mnohých miestach do mínusu – ale na Fahrenheitovej stupnici. To znamená, že je pod mínus 18 stupňami Celzia.

Ešte chladnejší vzduch by mal zasiahnuť východ Spojených štátov vo štvrtok a v piatok. ,,Pripravte sa na ešte výraznejší arktický vzduch neskôr počas tohto týždňa, ďalší studený front príde na juh od Kanady,“ napísala na stránke Národná služba počasia.

,,Sú náznaky, že by to mohlo byť najstudenšie počasie od polovice 90. rokov na juhovýchode, v strede atlantického regiónu a na centrálnych Apalačoch.“

Robotníci odpratávajú sneh zo strechy v Bostone. FOTO - TASR/AP
Robotníci odpratávajú sneh zo strechy v Bostone. FOTO – TASR/AP

Rekordne nízko

Podľa mapky, ktorú uverejnil Washington Post, môže niekde klesnúť teplota aj pod -30 stupňov Celzia. Studený front by mohol podľa denníka v niektorých štátoch viesť k rekordne nízkym februárovým teplotám.

Vo Washingtone by mohlo byť najchladnejšie za posledných asi 20 rokov. Len na porovnanie, doteraz najchladnejšia teplota nameraná na Slovensku bola -41 stupňov Celzia vo Vígľaši pri Zvolene v roku 1929.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie