Denník N

Globálne otepľovanie nás pripraví o rannú šálku kávy

Kvôli klimatickým zmenám možno prídeme o obľúbenú odrodu kávy. FOTO - TASR
Kvôli klimatickým zmenám možno prídeme o obľúbenú odrodu kávy. FOTO – TASR

Vedci varujú: Ak neznížime emisie, do roku 2050 prídeme o polovicu oblastí vhodných na pestovanie kávy.

Kávovník je rastlina veľmi citlivá na zmeny teplôt a množstvo zrážok. Prvé kávové zrná začne rastlina produkovať až po piatich rokoch od zasadenia. Keďže kávová plantáž má životnosť 30 – 50 rokov, výskum vplyvu klimatických zmien na kávovník a produkciu kávy má zmysel a veľký význam už dnes.

Väčšina kávy sa v dnešnej dobre produkuje v dvoch odrodách – Robusta, ktorá predstavuje približne 30% celosvetovej produkcie, a Arabika, predstavujúca asi 70% produkcie kávy.

Robusta je vo všeobecnosti viac tolerantná voči teplu, ale citlivejšia na chlad a výkyvy počasia ako Arabika.

Migrujúca káva

Ak sa zachová dnešná situácia s vypúšťaním skleníkových plynov do ovzdušia, do roku 2050 sa klíma výrazne zmení, čo bude mať za následok aj zmenu v pestovaní obľúbeného ranného nápoja.

Pestovanie kávovníka sa bude musieť presunúť do vyšších nadmorských výšok, prípadne nižších zemepisných šírok.

Vedci z Humboldtovej univerzity v Berlíne na čele s Dieterom Kirschkem preto pomocou modelovacej štúdie skúmali vplyv zmeny klímy na produkciu a pestovanie kávy. Výsledky publikovali v žurnále Climatic change.

Skúmali celkovo 26 krajín, ktoré dohromady produkujú 92% celosvetovej produkcie Arabiky, a 11 krajín, ktoré celkovo vyprodukujú 92% Robusty.

Zistili, že približne 50 percent z oblastí, ktoré dnes produkujú kávu, sa do roku 2050 stanú nevhodnými na produkciu. Najviac bude postihnutá Brazília, ktorá prudukuje až 36% Arabiky. Rovnako na tom bude Vietnam. Taktiež Kongo, domov odrody Robusta, bude postihnuté a stane sa úplne nevhodným na jej pestovanie.

Niektoré oblasti sa, samozrejme naopak, stanú vhodnými, najmä Madagaskar, východ Afriky, alebo niektoré oblasti Ázie. Treba však brať do úvahy, že mnohé z nich sú momentálne zalesnené.

Navyše, krajiny, v ktorých sa nachádzajú, nemajú skúsenosti ani personál potrebný na pestovanie kávy.

Káva ako prevencia proti rakovine

Ľudia, ktorí vypijú aspoň štyri šálky kávy denne, majú nižšiu šancu na rakovinu kože ako ľudia, ktorí kávu nepijú vôbec, zistili vedci.

Budúcnosť patrí Robuste

Niektoré výskumy prišli s hypotézou, podľa ktorej by v budúcnosti mohla citlivú Arabiku nahradiť Robusta, keďže dokáže teplo lepšie tolerovať.

Tento scenár môže fungovať v niektorých oblastiach, ale analýza nemeckých vedcov ukázala, že aj Robusta potrebuje relatívne stabilné prostredie. Zmena klímy totiž neznamená iba zvýšenie teplôt, ale aj prudké zmeny počasia a v niektorých prípadoch aj viac zrážok.

Treba tiež brať do úvahy samotnú chuť kávy. Zatiaľ čo Arabika je známa svojou jemnou kyslosťou a výraznou arómou, odroda Robusta je horkejšia a zemitejšia.

Veci preto tvrdia, že oteplenie klímy bude mať negatívny vplyv na obe odrody kávy. Či Arabiku nahradí postupom času Robusta, ostáva neisté. Môžeme však s určitosťou tvrdiť, že globálne otepľovanie bude mať za následok veľké zmeny v pestovaní kávy.

Štúdie sú dostupné z doi: 10.1007%2Fs10584-014-1306-x , 10.1002/9783527619627

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie