Denník N

Čínskeho farmára fascinuje olympiáda, na rikši za ňou precestoval celý svet

Čchen Kuan-ming a jeho rikša vo Washingtone. Foto - Facebook Chen Guanming
Čchen Kuan-ming a jeho rikša vo Washingtone. Foto – Facebook Chen Guanming

Čchen Kuan-ming do roku 2008 nebol ani v susednej provincii, odvtedy už dopedáloval na tri olympiády.

Účasť na olympiáde je snom mnohých športovcov, ktorí jej venujú dlhé roky tvrdého tréningu. O olympiáde však nesnívajú len športovci. Veľkú časť svojho života jej zasvätil aj Číňan Čchen Kuan-ming, ktorý pre olympiádu na rikši prešiel takmer celý svet.

Jeho motiváciou nie sú medaily, športové úspechy či peniaze od sponzorov. Šesťdesiatročného Čchena podľa jeho vlastných slov nadchla olympijská myšlienka a po svete cestuje preto, aby propagoval ducha olympiády.

„Mojím najväčším snom je motivovať zraniteľných, slabých a tých, ktorí sa boja výziev. Chcem, aby som slúžil ako príklad pre ľudí, ktorí sa vďaka mne nebudú báť čeliť žiadnym problémom,“ povedal v rozhovore pre Telegraph.

Olympijský blázon

Čchen Kuan-ming dopedáloval aj do Ria. Tohtoročná olympiáda je už treťou v poradí, na ktorej energický Číňan nechýba. Pri svojej premiére to mal pomerne jednoduché – hry sa v roku 2008 konali v Pekingu. Zdanie však môže klamať, už vtedy musel olympijský blázon, ako ho nazývajú britské médiá, precestovať na svojej rikši takmer tisíc kilometrov.

O štyri roky neskôr už musel bicyklovať až do Londýna. Ani to ho neodradilo, cesta do Británie mu trvala  dva roky. Cestoval, samozrejme, rikšou, iný spôsob dopravy si totiž nemôže dovoliť.

Aby sa dostal do hlavného mesta Veľkej Británie, prekonal 60-tisíc kilometrov a navštívil oblasti, ktoré sužovali záplavy, extrémne mrazy či vojny.

Okrem toho, že cestu absolvuje bez väčšieho množstva peňazí a pomoci moderných dopravných prostriedkov, zaujímavá je ešte jedna vec – Čchen nevie po anglicky. Ani to mu však nebráni v tom, aby propagoval svoje myšlienky a spoznával cudzích ľudí z rôznych krajín.

Po príchode do Londýna mal šťastie, keď narazil na Brita, ktorý ovládal čínštinu. Vďaka tomu sa objavil v BBC aj CNN a organizátori podujatia mu dokonca darovali vstupenku na otvárací ceremoniál. Na slávnostnú večeru ho pozvala aj čínska olympijská výprava.

Náročné Rio

Pri tohtoročnej olympiáde to mal obzvlášť náročné, v ceste mu stala neprekonateľná prekážka – Tichý oceán.

Čchen Kuan-ming ho prekonal vďaka ľuďom, ktorí ho podporujú. Práve jeho fanúšikovia mu pomáhajú s letenkami. Kupujú mu jedlo, darčeky, ale aj cestovné. Ak musí cestovať lietadlom, rikša sa za ním doplaví loďou.

Tento rok musel Kuan-ming využiť leteckú dopravu. Zjednodušovať si to však nechcel. Odletel do Kanady, odkiaľ putoval až do Brazílie. Letenku mu poskytli britské aerolinky, ktoré ho podporujú od jeho návštevy v roku 2012.

Čchen Kuan-ming v Riu. Foto - Facebook Chen Guanming
Čchen Kuan-ming v Riu. Foto – Facebook Chen Guanming

Z Kuan-minga sa stala celosvetovo známa celebrita. Má svoju vlastnú stránku a tisíce fanúšikov na Facebooku. Ľudia ho počas jeho ciest spoznávajú, fotia sa s ním a pomáhajú mu. Na jeho stránke si môžu vždy zistiť jeho aktuálnu polohu a prísť ho pozdraviť či ponúknuť mu pomôcť.

Čínskemu cestovateľovi, ktorý sa doma živí ako farmár a až do roku 2008 nebol ani v susednej provincii, to dodáva energiu do ďalších ciest. Nechce, aby sa jeho dobrodružstvo skončilo v Brazílii. Olympiádu chce navštíviť aj o štyri roky. Hostiť ju bude japonské Tokio.

Paradoxom je, že Čchen Kuan-ming sa len málokedy pozrie priamo na športové udalosti. Namiesto toho si vychutnáva atmosféru.

Pred štadiónmi pomáha upratovať, zbiera odpadky a dúfa, že ho nájde jeden z jeho fanúšikov, ktorý mu ponúkne lístok na jednu zo súťaží alebo na záverečný ceremoniál. Pozrieť si naživo ukončenie olympijských hier v Riu je jedným z cieľov jeho cesty do Brazílie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

OH Rio 2016

Svet

Teraz najčítanejšie