Denník N

Cipolla a spol.

Márne sú logické analýzy, historické skúsenosti, zdravý rozum. Dnes politika vplýva v prvom rade na city.

Začiatkom apríla sme sa v kruhu priateľov zhovárali o stredovýchodnej Európe. Náš priateľ z Budapešti spustil o tom, že Orbán sa začína ponášať na Cipollu z diela Thomasa Manna Mário a kúzelník.

Počaroval väčšine obyvateľstva. Ľudia síce nerozumejú tomu, o čom hovorí, predsa sa ho však na nič nepýtajú a slepo ho nasledujú. Keď napríklad pápež vyzýval kňazov na pomoc migrantom, maďarskí cirkevní hodnostári sa radšej postavili za Orbána a odkázali pápežovi, že potrebujeme skôr ploty než toleranciu.

Prečo, Česi sú na tom azda lepšie? spýtal sa ktosi. V krajine nie je jediný migrant, ekonomika funguje dobre, o prezidentovi všetci vedia, že je pijan, a predsa sa sami nechajú opíjať rožkom.

Nuž a u nás? Smer kradol celých predošlých osem rokov, napriek tomu vyhral voľby. Navyše o nich vychádzajú najavo stále nové a nové svinstvá, predsa sú stále najpopulárnejší. Nuž, taká je slovenská racionalita.

Počúvajte, ozval sa náš hostiteľ. Tento rok nás čakajú tri také udalosti, ktoré ľuďom otvoria oči. Keď uvidia, ako volia Rakúšania, ako budú hlasovať Briti o Únii, ako Američania nakopú do zadku Trumpa, konečne pochopia, že spoločnosť musia predsa len viesť racionálni a triezvo uvažujúci ľudia, a nie Cipolla.

Na to sme si štrngli.

Lenže rakúske prezidentské voľby sa skončili nerozhodne, na jeseň ich treba zopakovať. Múdri Briti sa namiesto zdravého rozumu nechali viesť emóciami a hlasovali za odchod z Únie. Ani americkí voliči sa neodvracajú od Trumpa preto, lebo hovorí donebavolajúce hlúposti, ale pre jeho emotívny prechmat. (Vysmieval sa rodine vojnového hrdinu.)

Pre nedostatok zdravého rozumu lídri (Trump, Putin, Orbán, Fico, Zeman) manipulujú občanmi ako Cipolla, zákerný kúzelník. Či sa nám to páči, či nie, dnes politika vplýva v prvom rade na city. Márne sú logické analýzy, historické skúsenosti, zdravý rozum nie je schopný premôcť iracionálne argumenty.

Keby sme boli na futbalovom zápase, tréner by už dávno zdravý rozum vystriedal. Otázka je – za koho? Alebo – za čo?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie