Denník N

Priestor na založenie novej politickej strany existuje

Vzniku jasne proeurópskej strany dnes zdanlivo nepraje nálada v spoločnosti, ale práve taká strana tu dnes chýba. Popularita súčasného prezidenta naznačuje, že by nebola bez šance.

Autor je politológ

Hoci od parlamentných volieb zatiaľ ubehlo len niekoľko mesiacov, vyzerá to tak, že na pravej strane straníckeho spektra by mohlo dôjsť k výraznej zmene. Sieť sa rozpadá a už to nerozdýcha, SaS za ostatný rok výrazne zhnedla, Matovičova eseročka nie je reálna strana a dosť veľa voličov Mosta-Híd považuje (nielen) jeho predsedu za zradcu. Na Slovensku bolo málokedy toľko priaznivých podmienok na založenie novej pravicovej politickej strany, ako práve teraz.

Na tomto mieste by možno ktosi očakával meno šéfa novej strany, ale to by bolo predsa také slovenské. Začať by sme mali od ideológie a programu, hoci hneď narazíme na menší problém. Ideológia spravidla funguje ako výborný ukazovateľ pre slabšie zorientovaného voliča, lenže na Slovensku je to niekedy celkom inak. Šéf sociálnych demokratov odmieta rovnosť, liberál má problém so slobodou, kresťanskí demokrati so solidaritou. Takže či sociálni demokrati, liberáli, nacionalisti, kresťanskí demokrati alebo extrémisti, v podmienkach Slovenska akoby ich jedna mater mala.

Ako za národného obrodenia

Navyše politika slovenskej elity začína nadobúdať kontúry obdobia budovania národných štátov. Slovenské obrodenie síce bolo fajn obdobie, aj Štúr bol určite sexi, ale my predsa žijeme v 21. storočí. Načo sa teda vracať späť do obdobia, keď sa jeden národ považoval za nadradený tomu druhému, a preto to nakoniec celé dopadlo katastrofálne.

Napriek nie tak dávnemu obdobiu tu opäť máme rovnaké paroly. Hranice, národné záujmy, svojbytnosť, tyrania veľkého a podriadenosť malých, svoje si nedáme, nepriateľ zvonku nás neohrozí.

Má sa v čom odlišovať

Takže v čom sa môže nová strana programovo líšiť od tých existujúcich? Väčšina slovenských strán (viac alebo menej) spochybňuje súčasnú podobu Európskej únie. Niekto by sa teda mal postaviť na jej obranu. Ak takmer všetci vidia v medzinárodnej migrácii nebezpečenstvo, niekto by mal jasne poukázať na jej výhody aj v podmienkach Slovenska. Ak viacerí kritizujú nemeckú kancelárku, niekto by jej mal vysloviť uznanie za jej odvahu, ak viacerí v nemeckej migračnej politike vidia ohrozenie, niekto by mal poukázať na úžasnú cestu Nemecka k demokracii.

Ak teda hovoríme o novej strane, medzi jej hlavné programové priority by nemali patriť iba nízke dane alebo kritika ľudí z brlohu na Napoleonovom vŕšku, ale v prvom rade podpora spoločného života v Európskej únii so všetkými právami i povinnosťami. Úniu by mala jasne definovať nielen ako spojenectvo národných štátov, ale v prvom rade ako spoločenstvo hodnôt. Práve jasne definované prozápadné smerovanie krajiny by malo byť prvoradým posolstvom novej strany.

Nič Slovensko nepotiahlo v jeho modernej histórii dopredu tak, ako práve želanie existovať v rodine demokratických a ekonomicky prosperujúcich štátov. Mečiarovi na konci deväťdesiatych rokov nezlomila väz jeho túžba po mamone, ale vedomie spoločnosti, že s ním na čele vlády bude Slovensko stále len čiernou dierou na mape.

Existencia modernej, prozápadne a proeurópsky orientovanej strany je v tomto období mimoriadne dôležitá, pretože Európska únia čelí silnej kritike opäť práve takých politikov, ktorých nemožno považovať za garantov demokratického poriadku. Brusel je v ich videní hegemón, Merkelová netvor, kvótny systém na prerozdelenie migrantov ohrozenie národnoštátnych záujmov. Možno je takéto videnie u časti populácie populárne, ale je spiatočnícke a nebezpečné, pretože nič iné nám v súčasnosti negarantuje stabilitu, mier, poriadok a ekonomickú prosperitu, ako práve členstvo v Únii (a NATO).

Ak sa bojíte o preferencie, sledujte Kisku

Iste, pri tak negatívne naladenej verejnej mienke, ako je v súčasnosti, je zakladanie strany s jasným proeurópskym a proatlantickým posolstvom riziko. Kritizovať Úniu, kvóty, Merkelovú je síce na Slovensku možno preferenčne úspešné, ale mimoriadne krátkozraké. Voči Únii totiž neexistuje vhodná alternatíva a skúsenosť ukazuje, že existujúci model európskeho spoločenstva plnohodnotne garantuje slobodu i ekonomickú prosperitu. A garantoval by aj solidaritu, nebyť sebeckých záujmov stredoeurópskych štátov.

Obavy z programových priorít zameraných viac na Európsku úniu nie sú namieste. Stačí sa pozrieť na mieru sympatií slovenského prezidenta. Vie jednoznačne podporiť európske spoločenstvo, vysloviť sa za väčšiu mieru solidarity voči utečencom, definovať výhody členstva v NATO, poukázať na negatívny vplyv proruskej propagandy v slovenských médiách, popritom elegantne kritizovať zúfalý stav nášho zdravotníctva a školstva, vyjadriť kritiku pasivity štátnych orgánov v oblasti boja proti korupcii a klientelizmu a pri tom všetkom si stabilne udržiavať podporu verejnosti.

Viac európanstva Slovensku neuškodí. Skôr naopak. Záujem vytvoriť európsku prokuratúru, ktorá by bola zodpovedná za vyšetrenie podozrení z protizákonného konania verejných funkcionárov Európskej únie i národných štátov, by mohol predstavovať výborný nástroj ďalšej integrácie. Ktorého iného prejavu suverenity národného štátu by sa ľudia zbavili radšej ako právomoci slovenskej prokuratúry dozerať na vyšetrovanie Kaliňákových škandálov? Čo by tak asi na brloh na Napoleonovom vŕšku povedala nezávislá prokuratúra z Bruselu?

Lídrom nebude hneď

No a až niekde na konci nášho uvažovania by sme sa mohli opýtať, kto by takú stranu mal viesť. V každom prípade by to nemala byť žiadna konzerva, ale človek s moderným videním sveta. Žiadny gazda zahľadený do seba, ale človek so zmyslom pre hodnoty modernej Európy. Žiadny nacionalista, ale proeurópsky líder schopný so svojím tímom vrátiť Slovensku jeho pôvab z obdobia, keď vstupovalo do Európskej únie.

Iste, strana s jasným proeurópskym posolstvom nebude hneď pravicovým lídrom. Bude však od začiatku reprezentantom modernej a demokraticky uvažujúcej spoločnosti. A výborným oponentom tým ľuďom, ktorí podpísali petíciu extrémistov za vystúpenie Slovenska z rodiny demokratických štátov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie