Denník N

Snem Siete sa môže reálne skončiť patom, začína sa šepkať o trojkoalícii

Lídri Siete pri rokovaní o vláde. Foto N – Tomáš Benedikovič
Lídri Siete pri rokovaní o vláde. Foto N – Tomáš Benedikovič

Úspešnú voľbu nového predsedu Siete komplikujú stanovy, ktoré rátajú s nutnou trojpätinovou podporou medzi delegátmi. Kandidatúra neznámeho Tomáša Stoklasu naznačuje, že hlasy sa budú trieštiť.

Meno nového predsedu najmenšej vládnej strany nemusí byť známe ani po sobotnom sneme Siete. Naznačuje to rozloženie síl, taktika rozhádaných krídel a najmä stanovy. Tie totiž predpokladajú, že na zvolenie nového predsedu treba trojpätinovú väčšinu z približne 140 delegátov, ktorí sa na snem do Trnavy chystajú.

V tejto chvíli sú známe dve mená uchádzačov o post lídra Siete, ktorá sa borí s jednopercentnými preferenciami. Kandidát pätice poslaneckých rebelov Eduard Adamčík môže rátať nielen s hlasmi nespokojných v strane, ale zrejme aj delegátov z východného Slovenska. Adamčík je regionálnym lídrom v Košickom kraji, blízko má aj k ľuďom z Prešova.

Neznámy nitriansky šéf Siete Tomáš Stoklasa, ktorý sa v médiách naposledy mihol pri vyjednávaniach o vládnej koalícii, zasa patrí k tým, ktorí zostávajú lojálni Radoslavovi Procházkovi. Jeho kandidatúra môže byť súčasťou taktiky Procházkovho krídla – rozbiť hlasy a snem ukončiť patom.

Sám Procházka mieni svoje rozhodnutie, či kandidovať bude, oznámiť až delegátom. V minulosti niekoľkokrát povedal, že o znovuzvolenie stojí. „Je možná úvaha o tom, že aj ďalší členovia vedenia budú obnovovať svoj mandát, ale ja sa budem uchádzať o mandát predsedu strany,“ hovoril napríklad koncom mája v relácii V politike televízie TA3.

Trikrát a dosť

Členovia Siete majú na zvolenie svojho nového predsedu len tri možnosti. Volebný poriadok strany hovorí, že ak predseda nie je zvolený v prvom kole, nasledujú ešte kolá dve. V nich sa môžu o hlasy opäť uchádzať kandidáti z prvého kola. Ak ani ďalej nikto nezíska trojpätinovú väčšinu, „predsedajúci ukončí snem a najneskôr do troch mesiacov zvolá predsedníctvo nový snem“.

Otázka je, kto by v tom prípade viedol stranu. Stanovy to konkrétne neriešia, no formulácia, ktorá hovorí o tom, že ďalší snem zvoláva predsedníctvo, môže naznačovať, že kompetencie predsedu by prešli práve na jeho členov. A prvého podpredsedu, ktorý má predsedu zastupovať. Po tom, čo Procházka z tejto funkcie odvolal Andreja Hrnčiara, je ním minister dopravy Roman Brecely.

Stanovy Siete však písal Procházka, ktorý sa ukázal ako schopný právnik už vtedy, keď si do záverečných ustanovení pripísal prakticky neobmedzenú možnosť menovať a odvolávať kohokoľvek z vedenia strany (práve vďaka tejto kompetencii prišiel o svoju funkciu nielen Hrnčiar, ale aj člen predsedníctva Martin Fedor).

Zároveň je tu ešte jeden fakt – keďže snem zvolali ako mimoriadny, uskutoční sa ešte pred formálnym koncom Procházkovho mandátu. Ten je šéfom Siete od 1. septembra 2014, vo funkcii by teda teoreticky mohol byť minimálne do konca leta.

Oba varianty by však de facto znamenali, že upadajúca strana zostane v rukách ľudí okolo Radoslava Procházku. V najbližších týždňoch sa pritom začne hrať o to, v akej podobe bude koalícia fungovať naďalej.

Odchod je stále v hre

Piati rebelujúci poslanci Siete, teda Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová a Igor Janckulík, v tejto chvíli mlčia o tom, čo spravia, ak na sneme neuspejú. „Táto otázka bude aktuálna po sneme,“ hovoril ešte minulý týždeň Adamčík.

„Môže tam vzniknúť viacero alternatív, ale v tejto chvíli naozaj nie je namieste hovoriť, čo bude. Naozaj sa snažíme nájsť prijateľnú dohodu pre obe strany, aby sme vyšli v ústrety členom, ktorí chcú pokračovať v Sieti, a nemajú záujem ani o to, aby sme odišli my.“

Pravdou však je, že o možnom odchode poslancov zo strany sa hovorilo už v čase, keď Denník N po prvý raz písal o blížiacom sa rozkole v Sieti, teda začiatkom júna. A už vtedy sa hovorilo aj o tom, že by rebelujúci poslanci mohli prejsť do klubu Mosta-Híd.

Lídri Mosta-Híd vtedy rokovanie so skupinou okolo poslancov Andreja Hrnčiara popierali. Ak by však turbulencie v Sieti ohrozovali vládu, predseda Mosta-Híd Béla Bugár by zrejme urobil všetko pre to, aby koalícia hlasy nestratila.

Koncom júna v relácii V politike TA3 povedal, že v prípade rozpadu Siete by bolo treba zastabilizovať vládnu koalíciu. „Pre mňa je najdôležitejšie, aby boli naďalej poslancami vládnej koalície. Ako, o tom sa môžeme baviť potom. Tam ešte nie sme.“

Takúto alternatívu v minulosti nevylučoval ani Martin Fedor. „Viem si predstaviť vytvorenie spoločného poslaneckého klubu s programovo blízkou stranou, ako sme to napokon sľubovali už pred voľbami,“ vravel v júni. „Myslím, že stredopravá politika si zaslúži silnejšie zastúpenie v tejto vládnej koalícii, ku ktorej v súčasných pomeroch nevidím alternatívu.“

Procházka o dohodu nestojí

Eduard Adamčík pri ohlásení svojej kandidatúry hovoril, že by sa chcel s Procházkom dohodnúť. Aj preto mal zo skupiny poslancov kritizujúcich súčasného predsedu kandidovať práve on, ktorého sám Procházka v minulosti nazýval svojím človekom.

„Ja si myslím, že zohľadnili fakt, že môžem byť kompromisným kandidátom pre obe strany, teda pre poslancov z platformy aj zvyšok predsedníctva, ktorý tam zostal s Radoslavom Procházkom,“ vravel Adamčík.

Procházka dal veľmi rýchlo najavo, že o dohodu nestojí, a do „svojho človeka“ si ešte stihol aj kopnúť. „Skutočným dôvodom vyhrážky, že utečú pred otvorenou súťažou na sneme, je ich obava o výsledok tejto súťaže,“ komentoval slová rebelov, že na snem možno ani neprídu. „S prihliadnutím na osobu ich kandidáta je tá obava dôvodná.“

Procházkovo rozhodnutie nedohodnúť sa s kritikmi môže v konečnom dôsledku znamenať, že sa koalícia zoštíhli o jednu stranu. Ak by totiž pätica poslancov naozaj zo strany odišla, Sieť by svoje miesto vo vláde a kontrolu rezortu dopravy opierala už len o dvoch poslancov. Z vládnej koalície pritom už dnes presakujú informácie, že na jeseň by na koaličné rady Ficovho kabinetu mohli chodiť len zástupcovia troch strán.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sieť

Slovensko

Teraz najčítanejšie