Denník N

Evanjelický kňaz v práci skončil za názor na manželstvo: V cirkvi sa o LGBT nediskutuje

Foto – Facebook Jakuba Pavlúsa
Foto – Facebook Jakuba Pavlúsa

Pred referendom o rodine sa pripojil k stanovisku teológov, ktorí ho kritizovali. Odvtedy sa ho nadriadení pýtali najmä na jeho názor na manželstvo. Keď priznal, že netrvá len na zväzku medzi mužom a ženou, nepredĺžili mu pracovnú zmluvu.

Ako evanjelickému kaplánovi vám nepredĺžili pracovnú zmluvu. Cirkev vo svojom stanovisku potvrdila, že dôvodom je váš názor na definíciu manželstva. Ako vyzeral váš pracovný pohovor, ktorý sa mal týkať predĺženia pracovnej zmluvy?

Pýtali sa ma iba na môj súkromný názor na manželstvo. Na to, ako by som ho definoval.

Čo ste im na to odpovedali?

Že manželstvo je zväzok, ktorý uzatvárajú dve dospelé svojprávne osoby na základe slobodného rozhodnutia a doživotného sľubu vzájomnej vernosti a lásky.

Nespomenuli ste, že ide o zväzok medzi mužom a ženou?

Pýtali sa ma, či trvám na tom, aby mali rozdielne pohlavie. Odpovedal som, že ak ide o môj súkromný názor, aspoň pokiaľ ide o štátnu legislatívu, tak na tom netrvám.

Jakub Pavlús (26) vyštudoval Evanjelickú bohosloveckú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave v študijnom odbore evanjelická teológia. Kňazom sa stal v júli 2014. O mesiac neskôr nastúpil do prvého cirkevného zboru v Zemianskych Kostoľanoch. V auguste 2015 sa presunul do cirkevného zboru v meste Turany, kde bude pôsobiť ešte niekoľko dní, kým mu nevyprší platnosť pracovnej zmluvy. Je ženatý, pred šiestimi týždňami sa stal otcom dvojičiek.

Na nič iné sa vás na pohovore nepýtali?

Prebehla tam ešte nejaká krátka diskusia, ale týkala sa len tejto témy.

Na základe čoho sa vás na pohovore pýtali na manželstvo? Ste známy svojimi otvorenými názormi na spolunažívanie LGBT ľudí?

Minulý rok vo februári bolo referendum o rodine.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cirkvi

Slovensko

Teraz najčítanejšie