Denník N

Súdy už bude po prípade prváka, ktorého nasilu zobrali z triedy, zaujímať aj názor detí

Záber z videa, ktoré nakrútil vyšší súdny úradník pri odoberaní chlapca. Reprofoto - N
Záber z videa, ktoré nakrútil vyšší súdny úradník pri odoberaní chlapca. Reprofoto – N

Štát podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej nevie garantovať, že deti nebudú odoberať zo škôl. Úradníkov však poučia psychológovia a takú citlivú procedúru majú robiť už len tí skúsenejší.

Prípad násilného odobratia sedemročného Marca z triedy plnej spolužiakov zmení prístup slovenských súdov k deťom.

Ministerstvo spravodlivosti pripravilo zmeny, aby sa už neopakoval, a zároveň aj zmeny pri iných súdnych rozhodnutiach o deťoch.

Pred tromi mesiacmi Slovensko pobúrilo video, na ktorom úradníci berú sedemročného Marca zo školy, aby sa tak od svojej babky dostal k mame.

Vyšší súdny úradník Marián Mádel spolu s kolíznou opatrovníčkou odobrali sedemročného Marca priamo pred spolužiakmi a učiteľkou. Všetko sa udialo v piatok 13. marca v triede Základnej školy v Brehoch. Bola pri tom aj Marcova mama.

Video: Aké chyby urobili úradníci v prípade odobratia Marca
autorka: Martina Koník

Ministerstvo spravodlivosti v spolupráci s ministerstvom sociálnych vecí a rodiny preto pripravilo novú vyhlášku, ktorá by mala podobným prípadom zabrániť. Špecifikujú sa v nej úlohy a povinnosti orgánu sociálnoprávnej ochrany detí pri „výkonoch súdnych rozhodnutí“, čo je vlastne odobratie dieťaťa.

Nová vyhláška je účinná od 1. júla, novinkou sú aj školenia úradníkov. „Sú pripravené a prvé školenia by mali prebehnúť počas septembra. Budú sa týkať aj tejto témy, ale aj ďalších tém, ktoré súvisia s rozhodovaním o deťoch,“ spresnila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Nová vyhláška upravuje aj nútený výkon súdneho rozhodnutia – mal by byť len krajnou možnosťou a súd by mal skúmať, či existuje ospravedlniteľný dôvod na to, aby dieťa odovzdali dobrovoľne. „Celá tá procedúra bude upravená tak, aby sa pred samotným výkonom všetci zladili a podieľali sa na výkone,“ tvrdí Žitňanská, podľa ktorej nie je vylúčené, že v budúcnosti bude pri takýchto výkonoch prítomný aj psychológ.

Žitňanská: Nezastavíme odoberanie detí v školách

Nové opatrenie prijalo aj vedenie Krajského súdu v Banskej Bystrici, pod ktorý spadal vyšší štátny úradník z tohto prípadu. Vyšší štátni úradníci a súdni tajomníci by mali byť po novom poučení aj o psychologickom aspekte. Podľa hovorkyne Krajského súdu v Banskej Bystrici Adriany Vaškovej musia úradníci o takýchto výkonoch podať správu svojim nadriadeným.

Ombudsmanka Jana Dubovcová hovorí, že teraz nie je možné jednoznačne povedať, či sú zmeny dostatočné. „Robiť prieskum o tom, aká je prax, by sa oplatilo až o rok či dva, aby sme vedeli, či tie nové pravidlá, ktoré rezorty prijali, sú v praxi účinné,“ povedala Dubovcová.

Ani ministerka spravodlivosti nevie zaručiť, že sa podobné prípady opäť neodohrajú v triede plnej detí. „Nemôžem vylúčiť, že sa takéto niečo bude diať aj v školách. Nesmie sa však stať, že na takýto úkon bude vybraný neskúsený vyšší súdny úradník, ktorý to robí prvýkrát, bez školenia a ďalších konzultácií,“ vyhlásila Žitňanská.

Vyšší súdny úradník Marián Mádel, ktorý 13. mája nasilu odviedol sedemročného Marca z triedy plnej spolužiakov, na Okresnom súde v Žiari nad Hronom skončil. Hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici ešte v máji tohto roka potvrdila, že tak urobil na vlastnú žiadosť.

Úradníčka z úradu práce sociálnych vecí a rodiny pracuje na tomto mieste stále. Ešte pred letom sa jej zastal aj minister práce Ján Richter a hovoril o tom, že úkon bol v réžii vyššieho súdneho úradníka – ten rozhoduje o tom, kto sa na výkone súdneho rozhodnutia zúčastní.

„Ak súd požiadal orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately o súčinnosť, potom bolo, podľa vyhlášky, úlohou sociálneho pracovníka svojou odbornosťou a znalosťou rodinného prostredia prispieť k uľahčeniu výkonu pre dieťa,“ tvrdí hovorkyňa úradu práce sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Podľa nej sa o to úradníčka pokúšala v rámci svojich možností a nebol dôvod na akékoľvek sankcie voči nej. Na videu z výkonu súdneho rozhodnutia, ktoré zverejnila aktivistka Monika Kozelová, však nie je vidieť ani počuť, že by úradníčka nejako zasahovala, alebo sa pokúšala situáciu upokojiť.

Video: Odobratie Marca priamo zo školy

Marco je s matkou vo Švajčiarsku

Právnička Diana Messingerová, ktorá zastupuje matku Marca Blanku Gregušovú, potvrdila, že chlapec teraz žije spolu s matkou vo Švajčiarsku. „Chodí do školy pre deti, ktorých rodný jazyk nie je nemčina.“ Marcovo meno však stále figuruje v zozname žiakov na webovej stránke Základnej školy v Brehoch.

Podľa hovorkyne krajského súdu Vaškovej vedie súd dve odvolacie konania v prípade maloletého Marca proti rozhodnutiam o predbežnom opatrení. V oboch konaniach matka dieťaťa prostredníctvom advokátky vzniesla námietku zaujatosti proti všetkým sudcom krajského súdu. V tejto veci by mal rozhodnúť Najvyšší súd Slovenskej republiky. Až potom bude jasné, s kým má Marco žiť, či s matkou, alebo so starou mamou.

„Pred dvoma dňami mi prišlo rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorý potvrdil rozhodnutie Okresného súdu v Žiari nad Hronom o tom, že stará matka je povinná vydať maloletého Marca svojej matke. To rozhodnutie je už teda nielen vykonateľné, ale už aj právoplatné,“ tvrdí právnička matky Messingerová.

Potvrdila to aj Veronika Škodová, advokátka starej mamy Marty Kollárovej. „Rozhodnutie nám prišlo. Už si hľadáme právnika vo Švajčiarsku, neveríme, že sa to dorieši na Slovensku, prešiel dlhý čas a to dieťa stále nie je tu,“ povedala Škodová, podľa ktorej nie je Marcova stará mama v kontakte s dcérou a svojho vnuka nevidela od 13. mája.

Trestné stíhanie za zverejnené video

Na prípad upozornila aktivistka Monika Kozelová, ktorá zverejnila video zo Základnej školy v Brehoch. Matka sedemročného Marca Blanka Gregušová na ňu preto podala podnet na začatie trestného stíhania.

Aktivistku už polícia dvakrát vypočula. „Ja som to v kútiku duše aj čakala, ale omnoho dôležitejšie bolo pre mňa poukázať na tieto veci,“ vraví Monika Kozelová.

Podľa aktivistky to nie je ojedinelý prípad, a preto o tom treba hovoriť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Odoberanie detí

Slovensko

Teraz najčítanejšie