Denník N

V poplatkoch je chaos, váš lekár možno odmietne EKG či ultrazvuk

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Zrušenie poplatkov v ambulanciách prinieslo problémy aj pri niektorých špeciálnych vyšetreniach.

Zmeny v poplatkoch u lekára priniesli do ambulancií neistotu. Nejde len o bežné poplatky napríklad za prednostné ošetrenie. Spor je aj o poplatky za niektoré vyšetrenia.

Ak mal napríklad teraz váš všeobecný lekár EKG, alebo gynekológ ultrazvuk, a pýtali si za toto vyšetrenie pár eur, teraz si to už nebudú môcť účtovať. A to môže znamenať, že vyšetrenia prestanú poskytovať, tvrdí Asociácia súkromných lekárov.

Takto dnes pacienti platia priamo aj  za 24-hodinové sledovanie krvného tlaku, či CRP – vyšetrenie zápalových parametrov v krvi.

Výhodou tohto systému bolo napríklad aj to, že pacientovi urobili v jednej ambulancii viacero vyšetrení. Hoci za príplatok, ale nemusel chodiť za viacerými lekármi.

Kto zaplatí prístroje

V zmenenom zákone, ktorý má platiť od apríla, sa však píše, že ak má lekár podpísanú zmluvu s poisťovňou, nemôže si od pacienta pýtať peniaze za to, čo poisťovňa prepláca. Ambulancie pritom nemajú zmluvy na všetky zákroky.

Poisťovne napríklad preplácajú ultrazvuky iba časti gynekologických ambulancií. V ostatných za ne pacientky platia.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že lekári zákon nepochopili. A že si pacient bude môcť aj naďalej zaplatiť, ak sa tak s lekárom dohodne. Ministerstvo však dodáva, že pacient má mať nárok na ošetrenie a nemal by doplácať na to, že si lekár „vybavuje“ ambulanciu.

Lekári vravia, že im po novom pre zle napísaný zákon hrozia pokuty. Tie nerozdáva ministerstvo, ale župy.

Lekári teraz aj pre túto zmenu žiadajú prezidenta Andreja Kisku, aby zákon nepodpísal a vrátil ho opäť do parlamentu.

Prezident o tom podľa jeho tlačového odboru rozhodne až začiatkom marca.

Už teraz je možný  bezplatný termín

Lekárom prekáža aj zrušenie poplatkov za prednostné vyšetrenia. Prídu o 700 až 1500 eur, tvrdí Ladislav Pásztor z Asociácie súkromných lekárov. Žiada, aby to vykryli poisťovne. „Keď prvá Ficova vláda rušila Zajacove 20-korunáčky, tak nám to kompenzovali,“ hovorí Pásztor.

Poisťovne s tým však nepočítajú. Pásztor tvrdí, že stratí aj štát, na daniach vraj príde o 20 miliónov eur ročne.

Prednostné vyšetrenie si často pacienti zaplatili, lebo nechceli sedieť v čakárňach. Mnoho lekárov totiž nemá objednávací systém.

„Lekári a aj pacienti si, namiesto na objednanie a manažment, pacienta zvykli na to, že niektorí lekári objednávali na prednostné ošetrenie za poplatok,“ povedala hovorkyňa ministerstva Martina Šoltésová. Už dnes je niekoľko ambulancií, ktoré pacientov bezplatne objednávajú na konkrétny termín, dodáva.

Pásztor však hovorí, že to nie je možné u všetkých pacientov. Predĺžili by sa podľa neho čakacie lehoty a lekári by stihli menej pacientov.

„Ak by všeobecní lekári objednávali po desiatich minútach, stihli by za deň ošetriť najviac 36 pacientov, v priemere ich však ošetrujú 50 až 60,“ hovorí Pásztor. U špecialistov by stihli 18 až 20, ale denne je u nich aj 40.

„Mnohí lekári sú systémom motivovaní objednávať pacientov len na konkrétny deň, bez určenia presného času, čím si potom zvyšujú šancu, že viac ľudí využije prednostné vyšetrenie v konkrétnom čase za poplatok, lebo nebudú chcieť nepredvídateľne dlho čakať v čakárni,“ kritizuje dnešný systém analytik INEKO Dušan Zachar.

Ak by podľa neho platili pacienti pri vstupe do ambulancie, znížil by sa počet návštev a  vzrástla by motivácia lekárov mať systém objednávania.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie