Denník N

Z histórie straníckych snemov: Slotovci zhasli svetlá, Slobodné fórum sa rozpadlo, Frešo bol nezničiteľný

Radoslav Procházka. foto – TASR
Radoslav Procházka. foto – TASR

Sieť je pred najdôležitejším snemom vo svojej krátkej histórii. Strana je na pokraji rozpadu a stále nie je jasné, či za predsedu bude kandidovať zakladateľ strany Radoslav Procházka.

Stranícke snemy nie sú často iba formalitou, ako to už roky predvádza stabilný Smer, ale prinášajú občas prekvapivé zvraty. Ide o podujatia, na ktorých sa v niektorých stranách rozhoduje o najdôležitejších veciach, a tak priniesli už viackrát veľké prekvapenia alebo mali bizarný priebeh.

Na sneme SNS zhasínali svetlo

V roku 1999 sa rok po odchode z vlády v už opozičnej Slovenskej národnej strane naplno rozbehli spory medzi Jánom Slotom a Annou Belousovovou. Tá ho chcela vystriedať v predsedníckej funkcii a Slota nastúpil do útoku. Snem, kde sa malo voliť vedenie, nechal zvolať do Žiliny a zorganizoval ho priamo na mestskom úrade, kde bol primátorom. Keď delegáti Slotu odvolali, nechal v sále zhasnúť svetlo a podujatie museli ukončiť. O mesiac na pokračovaní snemu – tentokrát už v Nitre a mimo Slotovej kontroly – delegáti zvolili za predsedníčku Belousovovú a slotovci zo strany na istý čas odišli.

Táto dvojica sa rozišla viackrát. Foto - TASR
Táto dvojica sa rozišla viackrát. Foto – TASR

Slota sa na sneme nechal nečakane „znovuzvoliť“

V novembri 2010, keď SNS po štyroch rokoch vo vláde opäť skončila v opozícii a do parlamentu sa dostala len s výsledkom 5,08 percenta, sa nechal Ján Slota mimo oficiálneho programu potvrdiť straníckym snemom. Po jeho výzve „Kto je za to, aby Jano Slota ďalej viedol SNS?“ prekvapení delegáti pozdvíhali ruky. Nezaváhal nikto. „Som veľmi rád, že sme takýmto masívnym a jednohlasným spôsobom ukázali celej slovenskej spoločnosti, ale aj našim koaličným partnerom a opozícii, že Slovenská národná strana je jednotná a pevná. Pevná ako skala a pevná ako Peter,“ hovoril Slota novinárom. Na nasledujúcom sneme si zasa Slota tajnú voľbu vysvetlil tak, že hlasovacie lístky, ktoré delegáti vhadzovali do škatule, mali vytlačené čísla jednotlivých účastníkov snemu. Po hlasovaní tak bolo jasné, kto koho podporil.

Na snem HZDS neprišiel kandidát na predsedu

V júni 2007 mal mať na straníckom sneme predseda Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) Vladimír Mečiar prvýkrát protikandidáta. Viliam Veteška však na snem do Nitry nečakane neprišiel; odkázal, že je v nemocnici na neurológii. Mečiarovci škodoradostne naznačovali, že stratil odvahu. Rýchlo sa však ukázalo, že Veteška chorobu nefingoval. Lekári mu zistili nádor na mozgu a Veteška o necelé dva roky zomrel.

Viliam Veteška chcel kandidovať proti Mečiarovi. Foto - TASR
Viliam Veteška chcel kandidovať proti Mečiarovi. Foto – TASR

Slobodné fórum sa rozpadlo na prvom sneme

Nová strana odídencov z SDKÚ v čase druhej Dzurindovej vlády sa vlastne rozpadla už na ustanovujúcom sneme v marci 2004. Vyhrala na ňom prekvapivo o jeden hlas Zuzana Martináková nad Ivanom Šimkom, ktorý vznik strany inicioval. Šimko zo SF odišiel po spore s Mikulášom Dzurindom už v októbri 2004 a strana sa druhýkrát rozpadla tesne pred voľbami 2006.

Šimko sa s Martinákovou rýchlo rozkmotril. Foto - TASR
Šimko sa s Martinákovou rýchlo rozkmotril. Foto – TASR

Keď na sneme SDKÚ neodvolali Freša, delegáti sa rozišli

Už pred snemom SDKÚ v roku 2014 bolo jasné, že predseda strany Pavol Frešo stratil dôveru väčšiny strany. Delegátov malo byť 332, nakoniec ich prišlo len 210. Hoci za odvolanie predsedu hlasovalo až 160 z nich, vo funkcii zostal, lebo podľa stanov ho musia odvolať dve tretiny všetkých, teda aj neprítomných delegátov. Hlasovanie veľkú časť účastníkov znechutilo natoľko, že zo sály odišli, snem nebol uznášaniaschopný, a tak ho rozpustili. Frešo vo funkcii predsedu zotrval až do tohtoročných volieb, v ktorý kedysi najsilnejšia pravicová strana, ktorá dvakrát zostavovala vládu, získala 6938 hlasov, teda 0,26 percenta.

Mimoriadny Kongres SDKÚ-DS . Foto -T ASR
Mimoriadny kongres SDKÚ-DS. Foto – TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie