Denník N

Kto bude riadiť bratislavskú župu? Kandidatúru zvažuje Kollár aj Ftáčnik, neskôr sa rozhodne Kusý či Frešo

Bratislavský župan Pavol Frešo odišiel z vedenia SDKÚ, skončí aj na župe? Foto N - Vladimír Šimíček
Bratislavský župan Pavol Frešo odišiel z vedenia SDKÚ, skončí aj na župe? Foto N – Vladimír Šimíček

Oslovili sme viacerých možných kandidátov do volieb na župana v Bratislavskom kraji. Väčšina kandidatúru ešte iba zvažuje, potvrdil ju iba Jozef Uhler.

Budúcoročné župné voľby budú zaujímavé najmä v Banskobystrickom kraji, kde koalícia aj opozícia uvažuje, ako poraziť súčasného župana Mariana Kotlebu. V Bratislavskom kraji sa na šéfa župy zatiaľ ponúka iba mestský poslanec Jozef Uhler, no viacero silných politikov svoju kandidatúru ešte zvažuje.

Rudolf Kusý lanovková dráha lanovka trasa Železná studnièka KamzíkRudolf Kusý

Od roku 2010 je starostom mestskej časti Nové Mesto. Nemal žiadne väčšie kauzy, zviditeľnil sa bojom proti výrubu stromov na Kolibe, nepovolil heliport na Širokého hoteli. Polícia ho v januári 2014 obvinila pre zákazky, ktoré dostala firma PP Solutions. Pre mestskú časť zabezpečovala napríklad nafukovacie hrady, ozvučenie alebo varila guláš. Ešte v januári prokuratúra obvinenie zrušila. Kusý hovorí, že už viackrát dostal otázku či návrh, aby kandidoval za župana, no považuje to teraz za predčasné a chce sa sústrediť na projekty mestskej časti.

freso1Pavol Frešo

Súčasný dvojnásobný župan bratislavského kraja šéfoval SDKÚ, po veľmi slabom výsledku v marcových parlamentných voľbách vo vedení strany skončil. Stále sa nerozhodol, či bude opäť kandidovať, tvrdí, že je na to ešte čas a priority majú rozrobené projekty v jeho úrade. Pred poslednými župnými voľbami sľuboval rozšíriť integrovanú dopravu o lode či byty pre učiteľov.

Jozef UhlerJozef Uhler

Kandidatúru už ohlásil. Je mestským poslancom v Bratislave. Bol v SDKÚ, odtiaľ prešiel do Siete. Strana Uhlera vylúčila po hlasovaní v netransparentných konkurzoch do mestských podnikov. Šéfuje dopravnej komisii mesta.

 

kollarBoris Kollár

Predsedá hnutiu Sme rodina, ktoré sa v marcových voľbách dostalo do parlamentu. Vlastní lyžiarske stredisko Donovaly a Fun rádio. Kollár hovorí, že ešte nie je rozhodnutý, či bude kandidovať, a je to „50 na 50“. „Záleží, aká bude nálada v strane, ako to vyhodnotíme.“ Na predsedníctve v septembri majú rozhodnúť, kto a kde bude kandidovať. Zatiaľ chcú bojovať o dve župy, bratislavskú a prešovskú. V ostatných by mohli podporiť iných kandidátov.

Juraj DrobaJuraj Droba

V parlamente je od roku 2010. V Roku 2013 odišiel so skupinou poslancov z SaS, prešiel do Novy, no začiatkom vlaňajška sa opäť vrátil do SaS. Droba by mohol byť kandidát opozície z SaS a OĽaNO.

 

ftacnikMilan Ftáčnik

V roku 2010 sa stal primátorom Bratislavy s podporou Smeru. V ďalších voľbách získal iba 31,4 percenta hlasov, porazil ho Ivo Nesrovnal. Ftáčnik sa potom z politiky stiahol. Zatiaľ sa nerozhodol, či bude kandidovať, no ak áno, tak iba ako nezávislý bez podpory strany. Ftáčnik mal ako primátor problém s meškaním prác na Starom Moste či s tendrom na nákup trolejbusov, ktorý Úrad pre verejné obstarávanie označil za neférový.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie