Denník N

Keď sú proti poplatkom u lekára aj bohatí, máme sa o čom baviť

foto N – Tomáš Benedikovič
foto N – Tomáš Benedikovič

Poplatky u lekára nám stoja za dlhé debaty, ale poslanci ich schvália len tak mimochodom.

Názory na to, či sú poplatky za naplánovanie návštevy lekára v poriadku, sa prudko líšia aj medzi múdrymi, informovanými a slušnými ľuďmi. Určite pri tom zohráva rolu, či patríte do skupiny, ktorá tie poplatky inkasuje (lekári a ich rodiny), alebo medzi tých, ktorí si môžu dovoliť, aby sa im zdali primerané a užitočné, či medzi tých, ktorí nemajú toľko peňazí, aby si za ne mohli kupovať čas.

Proti poplatkom sú však aj mnohí bohatí a zaneprázdnení ľudia. Preto sa zdá, že rozdiel je skôr v našom presvedčení, na čom sa ľudia dokážu dohodnúť aj bez platenia a kedy je lepšie sa spoľahnúť, že rovnováhu prinesú peniaze.

Prvú skupinu uráža, že si pacienti kupujú od lekára čas, ktorý by im mal venovať tak či tak. Zdôrazňujú, že za peniaze sa tu nenúka lepšia liečebná metóda, drahšie lieky či služby ťažko zohnateľného špičkového lekára. Lekár od vás podľa nich dostane peniaze za to, že si jeho sestrička dokáže do kalendára zapísať vaše meno. To je taká banalita a samozrejmosť, že je nehorázne s ňou obchodovať.

Kto rozmýšľa takto, spýta sa, či sa nabudúce bude dať za desať eur kúpiť aj to, že sa na vás sestrička usmeje a lekár vás nebude ponižovať len preto, lebo ste pacient, a nie absolvent lekárskej fakulty. Títo ľudia veria, že návšteva chorého u lekára je taká delikátna situácia, že by sme v nej mali byť všetci aj symbolicky najrovnejší, ako sa len dá.

No rovnako sympatické a praktické môže byť aj presvedčenie, že objednávanie času návštevy lekára za peniaze neprinesie nikomu škody, len každý investuje to, čoho má dosť. Bohatý a zaneprázdnený človek si za desať eur kúpi čas.

Z pohľadu lekára to je spravodlivá odmena za jeho prácu, o ktorú môže zlacniť službu chudobnejším. Tí ušetria peniaze, ale platia za to nepohodlím pri vysedávaní v čakárni. Komu sa zdajú poplatky férové, bude argumentovať, že ak by sa poplatky naozaj zakázali oficiálne, vrátili by sa naspäť nekontrolovane v úplatkoch.

S odstupom vyzerajú obe stanoviská ako prijateľné, hoci si protirečia. Žiaľ, nie sme na argumentačnej súťaži gymnazistov, ale diskutujeme o jednotných záväzných pravidlách pre všetky ambulancie na Slovensku.

Okrem pokusu opustiť v tejto debate ideologické predsudky potrebujeme aj viac času, aby sme si mohli napríklad v pokoji poobzerať, ako to robia v iných krajinách. Alebo sa pokúsiť nájsť kompromis, ktorý by nikoho neponižoval a nestrašil, ale zároveň by poplatky úplne nezakázal.

Šanca vyvolať diskusiu, v ktorej sa to podarí, ešte žije. Poslanec Blanár totiž navrhol zrušenie poplatkov za objednanie k lekárovi až v druhom čítaní, bez varovania, a bez debaty. Ministerstvo zdravotníctva zasa iné paragrafy tohto zákona napísalo tak nešťastne, že už teraz je spor, aké poplatky teda zákon zakazuje a aké nie. Oboje je dostatočne silným dôvodom, aby prezident zákon vrátil poslancom na opätovné predebatovanie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie