Denník N

Procházka skončí ako predseda Siete

Snem Siete sa koná v Trnave. Foto N - Miro Kern
Snem Siete sa koná v Trnave. Foto N – Miro Kern

Predsedom Siete už nebude Radoslav Procházka. Na sneme oznámil, že nemá morálne právo viesť stranu.

Éra Radoslava Procházku ako predsedu Siete sa zrejme čoskoro skončí. Na straníckom sneme v Trnave oznámil, že už nebude kandidovať. Rozhodnutie povedal na poslednú chvíľu a delegáti až do jeho úvodného rozhodnutia netušili, čo urobí.

Na predsedu tak kandiduje jeho kritik Eduard Adamčík a málo známy nitriansky krajský predseda Tomáš Stoklasa, ktorého považujú vo vnútri strany za Procházkovho človeka.

„Necítim z objektívnych aj zo subjektívnych dôvodov morálne právo vás viesť,“ povedal Procházka. Zdôvodnil to volebným výsledkom Siete, ale hlavne tým, že už sa necíti byť lídrom strany. „Zlyhal som v úlohe udržať zostavu pokope.“

Funkcia a s ňou spojená moc bola vraj pre neho vždy iba nástroj, ale už vyčerpal vlastnú kapacitu kompromisov, ktoré bol schopný v strane poskytnúť. „S tým, čo som pre vás urobil, som spokojný,“ vravel. „Všetky rozhodnutia som robil cez prizmu rešpektu a starostlivosti o vás.“

Procházka však počas svojho prejavu povedal, že odstúpi z funkcie, keď zvolia nového predsedu. Mohlo by to znamenať, že sa bude snažiť, aby nezvolili nikoho, a po vypršaní jeho mandátu na konci augusta bude stranu riadiť prvý podpredseda Roman Brecely.

Aj jeho osobná budúcnosť je nejasná. V polhodinovom prejave vravel o akejsi úlohe, ktorú sa pokúsi získať, a o tom, že tak pôjde do obrovského osobného rizika.

Kandidát na predsedu Eduard Adamčík. Foto – TASR.
Kandidát na predsedu Eduard Adamčík. Foto – TASR

Ako snem dopadne, nie je jasné. Sám za svojho nástupcu neodporučil nikoho. Kandidát na predsedu Eduard Adamčík však hneď po jeho prejave navrhol, aby snem Siete rokoval aj o zrušení Procházkovho rozhodnutia, ktorým zbavil funkcií Andreja Hrnčiara a ďalších kritikov, čo tvoria väčšinu poslaneckého klubu.

Zmena programu však neprešla, hlasovalo za ňu 57 delegátov, proti bolo 64 členov strany. Traja sa zdržali. Kritici Radoslava Procházku po neúspešnom hlasovaní zo snemu odišli. Pätica poslancov, medzi ktorými je aj Eduard Adamčík, zatiaľ nepovedala, či opustí aj stranu. Chcú si počkať na výsledky snemu.

Eduard Adamčík tak na predsedu nekandiduje. Do súboja sa však zapojil iný kandidát – minister dopravy Roman Brecely. Kandiduje aj Tomáš Stoklasa.

Snem bol na začiatku otvorený pre médiá, ale Hrnčiar požiadal, aby sa verejne neprala špinavá bielizeň. Procházka s novinármi pred snemom nehovoril. Prišiel zadným vchodom a na poslednú chvíľu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sieť

Slovensko

Teraz najčítanejšie