Denník N

Vo vojne sa klame vždy, ale v tejto ešte viac

Sergej Lavrov. Foto - TASR
Sergej Lavrov. Foto – TASR

Napriek množstvu dôkazov o ruskej účasti vo vojne na Ukrajine si Kremeľ hudie stále svoje

Už takmer rok sa pri pohľade na Ukrajinu presviedčame o pravdivosti v podstate banálneho konštatovania, že prvou obeťou vojny je pravda. Vidieť to už na pomenovaní prebiehajúceho konfliktu.

Kým ukrajinská vláda vedie na východe krajiny protiteroristickú operáciu, Moskva hovorí o občianskej vojne, ktorú Kyjev vedie proti svojim občanom.

Keď sa koncom februára minulého roka objavili zelení ľudkovia na Kryme, ruský minister zahraničia Sergej Lavrov označil tvrdenie, že ide o ruských vojakov, za lož. Zakrátko prezident Vladimir Putin niektorých z nich vyznamenal za úspešné vedenie operácie.

Napriek všemožným dôkazom o transportoch ruskej bojovej techniky a správam o mŕtvych vojakoch Kremeľ do omrzenia opakoval reči o dovolenkároch, ktorí si svoju výzbroj a svoj výstroj nakúpili v army shopoch.

Ruskí predstavitelia sa bez mihnutia oka podpíšu pod dohodu, kde sa hovorí o územnej celistvosti Ukrajiny, pričom o Kryme, ktorého anexiou túto celistvosť bezprecedentne porušili, nehodlajú s nikým diskutovať.

Kým Lavrov obhajuje bojovníkov, ktorí obsadili Debaľcevo už po podpise minskej dohody, Bezpečnostná rada OSN na základe ruského návrhu schváli rezolúciu podporujúcu dohodu a ruský veľvyslanec Vitalij Čurkin v reakcii na ukrajinské volanie po misii OSN vyjadrí znepokojenie, pretože by takéto angažmán tú istú dohodu zničilo. Medzitým, akoby úplne mimo tohto kontextu, separatisti vraj mieria na Mariupoľ.

Lži sú bežnou súčasťou vojny, perfídnosť súčasného ruského vedenia však prekračuje všetky medze. Tragédiou je, že západní politici sa stále musia tváriť, že ho považujú za partnera, ktorému možno veriť. Veď len včera sa s Putinom opäť raz zhodli na nutnosti rešpektovať prímerie a všetko, na čom sa pred týždňom dohodli.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie