Denník N

Predsedom Siete je Brecely, zaskočený Procházka straníkom vulgárne vynadal (+ videá)

Minister dopravy Roman Brecely je už aj predseda strany. Foto - TASR
Minister dopravy Roman Brecely je už aj predseda strany. Foto – TASR

Aktualizované 17:45. Vädnúca vládna strana sa Radoslavovi Procházkovi vymkla spod kontroly aj bez jeho kritikov. Ako predseda skončil a nie je jasné, či Sieť zostane v koalícii.

Vládna strana Sieť má nového predsedu. Je ním prekvapivo minister dopravy Roman Brecely. Radoslav Procházka nekandidoval a po odchode jeho kritikov nekandidoval ani Eduard Adamčík a ani nitriansky krajský predseda Tomáš Stoklasa.

Brecelyho nečakane navrhol jeden z regionálnych funkcionárov z východného Slovenska s tým, že stranu by v krízovej situácii mal riadiť práve on ako krízový manažér.

„Ja idem do prdele“

„Nebol to plán, nebol to žiadny prvý plán, moja ambícia nebola stať sa predsedom strany,“ povedal po zvolení Brecely. Zrejme neklamal. Aj Procházku jeho nominácia zaskočila. „Ja idem do prdele, nedá sa s vami robiť (…) Krízový manažér, kokos, vám musí j…ť, chalani, fakt, vám musí j…ť,“ povedal Brecelymu a Stoklasovi Procházka po tom, ako Brecely prijal nomináciu, a keď si myslel, že jeho hlas nezachytávajú mikrofóny. 

To, ako nadáva ministrovi a spolustraníkovi, však bolo zreteľne počuť v priamom prenose, ktorý zo snemu vysielala TA3. „To nebolo plánované,“ vysvetľoval mu hneď Brecely, ktorý sa stal krátko po tom predsedom.

Video: Vulgárny Procházka takto vynadal kandidátom na predsedu
autorka: Martina Koník

„Môžem to vyvrátiť,“ povedal neskôr Brecely Denníku N na otázku, či je pravda, že mu Procházka v sále vulgárne vynadal.

Procházka sa po sneme za výroky ospravedlnil. „To bola taká moja spontánna reakcia, tí, ktorí majú vedieť, tak vedia,“ vysvetľoval, prečo bol vulgárny. „Tá interpretácia, že snem sa skončil iným výsledkom, ako som si želal ja, ma strašne baví,“ hovoril ironicky.

Kritici majú väčšiu cenu ako Sieť

Kritici Procházku by sa mali k tomu, či zostanú v Sieti, vyjadriť v krátkom čase. S novým šéfom strany by sa mali stretnúť v pondelok a podľa výsledku stretnutia sa rozhodnú. Podľa informácií Denníka N je však ich odchod veľmi pravdepodobný.

„Napĺňajú sa mediálne podozrenia, že na rozhodovanie v strane Sieť má personálny vplyv niekto zo zákulisia. A ja nejakého Barana počúvať nebudem,“ povedal o sneme Procházkov kritik, poslanec Igor Janckulík.

Strane by tak zostali len dvaja poslanci – Alena Bašistová a sám Procházka. Na udržanie koalície Smeru, SNS a Mosta sú však oveľa dôležitejší piati poslanci – Andrej Hrnčiar, Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová, Martin Fedor a Janckulík.

„Neviem, kde sú ich výhrady. Najprv si ich potrebujem vypočuť, chcem vedieť, aké sú ich predstavy a nálady, a potom sa budeme baviť, ako spolu ďalej alebo bez seba. Musíme niekde začať,“ odpovedal Brecely na otázku, ako chce päticu presvedčiť, aby zostali.

O rezignácii na post ministra dopravy zatiaľ Brecely neuvažuje a signály o tom nezachytil ani od koaličných partnerov, hovoril v nedeľu.

Video: Procházka skončil na čele Siete, hrnčiarovci predsedu nezískali
autorka: Martina Koník

Päťka vládu podporovať chce a v koalícii sa už potichu hovorí o možnosti vlády bez Siete s jej „odídencami“. Otázne je, čo bude s ministerstvom dopravy. Brecelyho mandát totiž stojí len na dvoch poslancoch.

Zatiaľ však nie je jasné, kde skončí Procházka. Pred delegátmi hovoril o akejsi novej úlohe, ktorú sa pokúsi získať, a o tom, že tak pôjde do obrovského osobného rizika. Bližšie ju však neopísal.

Už dlhšie sa špekuluje o dvoch najpravdepodobnejších možnostiach – jednom z uvoľnených miest na Ústavnom súde, prípadne o mieste veľvyslanca, alebo na všeobecnom súde EÚ.

„Ak sa budem uchádzať o nejakú funkciu – akúkoľvek inú, ako je poslanec Národnej rady –, tak vám to budúci týždeň poviem,“ hovoril bývalý predseda.

Necíti morálne právo viesť stranu

„Necítim z objektívnych aj zo subjektívnych dôvodov morálne právo vás viesť,“ vysvetľoval v úvodnom prejave delegátom Procházka. Zdôvodnil to volebným výsledkom Siete, ale hlavne tým, že už sa necíti byť lídrom strany. Popularita strany sa pohybuje len okolo jeden a pol percenta.

„Zlyhal som v úlohe udržať zostavu pokope,“ hovoril Procházka. „Všetky rozhodnutia som robil cez prizmu rešpektu a starostlivosti o vás.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sieť

Slovensko

Teraz najčítanejšie