Denník N

Grape 2016: Vaše svety sa môžu aj nemusia míňať (+ foto)

Vypredaný 7. ročník si na hlavnom pódiu užila aj Jana Kirschner. Foto – Martina Mlčúchová
Vypredaný 7. ročník si na hlavnom pódiu užila aj Jana Kirschner. Foto – Martina Mlčúchová

Festival na piešťanskom letisku ukázal, že sa stále zlepšuje a domáca hudobná scéna je na tom dobre.

Po všetkých predchádzajúcich ročníkoch s extrémami od tropických horúčav až po silné búrky a nárazové vetry konečne bolo normálne počasie. Piešťanský Grape si ho zaslúžil a dvadsaťtisíc ľudí (vrátane festivalového tímu a brigádnikov) tak nemuselo riešiť neustále prezliekanie v autách, stanoch či hoteloch, ale užiť si festival.

Čo sa zmenilo

Či bude teplo, zima alebo príjemne, samozrejme, organizátori žiadnej open-air akcie neovplyvnia. Čo majú vo svojich rukách, je program a servis pre návštevníkov. Z tohto pohľadu sa piešťanský Grape stále posúva dopredu. Kto tam bol vlani a tento rok, mohol zaregistrovať niekoľko zlepšení. Napríklad rozšírenie areálu, v ktorom sa dalo napriek vypredanosti stále pohodlne aj prehľadne pohybovať, a jeho väčšiu čistotu.

Rozšírenie ponuky jedla a jeho pestrosť si zaslúži mikrorecenziu: ak niekde napríklad uvidíte baconcheese hotdog s opraženou cibuľkou a so šalátom, určite ho ochutnajte (to isté platí o „praženici v kornútku“). Na všetkých pódiách bol veľmi dobrý zvuk, jediná výčitka môže byť voči jedinej uzavretej scéne v guli, kde bolo miestami tých decibelov až príliš.

Festival prišiel o veľkého part­nera. V roku 2016 je bizarné, keď zmluvy stoja na konkrétnych ľuďoch a po ich odchode začnú korporácie vymýšľať alebo zo spolupráce úplne vycúvajú. Azda je to len dočasné, spojenie s mobilným operátorom prináša väčší komfort návštevníkom. Od lepšieho pokrytia signálom cez wi-fi až po nabíjačkárne telefónov.

Je bežnejšie, že veľký festival partnera skôr vymení, než o neho úplne príde. To sa stalo v prípade piva. Tento rok sa netvorili takmer žiadne rady, pivo nepenilo a malo dobrú teplotu. Akurát v prvý deň sa jeden druh dočapoval trochu priskoro.

Môže sa zdať čudné preberať namiesto hudby najskôr takéto prakticko-servisné veci, lenže práve tie prispievajú k celkovému dojmu a obrazu o festivale.

Grape chce baviť svojich divákov čo najviac, okrem umenia ponúka už aj kolotoče. Neďaleko autodrómu vyrástlo improvizované pódium s názvom Celé zle, kde zneli najväčšie údery hudby 90. rokov. Niekto v tom mohol vidieť pokus prilákať čo najviac publika z Piešťan, respektíve mimo tradičnej cieľovky dvadsiatnikov a tridsiatnikov, iný zase výkričník upozorňujúci, že sú miesta, kde takéto obskúrnosti tvoria hlavný program.

Jasné postoje

Grape už je v pozícii, že na najväčšej scéne si môže dovoliť nechať hrať aj trochu temnejšiu a experimentálnejšiu elektroniku (Crystal Castles) alebo Swing Society Orchestra, ktorí tam pokrstili svoj album. Už to nie je len v rovine trendy gitarovky alebo elektropop. Tento rok bolo aj veľa hudby na počúvanie.

V silnej forme sa predviedla domáca scéna. Ak sa úspech meria počtom slov, ktoré s muzikantmi odspieva publikum, vyhrala Para. Tá prišla s dychovou sekciou a prekvapivými hosťami: drumand­bassovou hviezdou B-complexom, violončelistom Jozefom Luptákom a hercom Robertom Rothom. Prišlo aj na jasný spoločenský odkaz s vysamplovaným hlasom Jana Wericha o tom, že všetci ľudia sa narodili rovnakí a nik si nemôže myslieť, že je niečo viac ako iní. Na Slovensku sú kapely, ktoré hrajú technicky lepšie, ale táto spravila najlepšiu šou.

Para a B-Complex. Foto – Martina Mlčúchová
Para a B-Complex. Foto – Martina Mlčúchová

Tradične silne sa doma predviedli Billy Barman (spevák Juraj Podmanický je jeden zo šéfov festivalu), fanúšikov roztanco­val aj comebackový večierok Vetroplachu, nové pesničky odpremiérovali Longital a Diego. Jana Kirschner hrala po dlhom čase bez partnera Eddieho Stevensa a do podvečernej atmosféry sa na hlavnom pódiu chvíľu dostávala, ale klávesové party pekne nahradil akordeonista Mário Biháry.

Vtipný bol projekt Kokosy na snehu, raperský all-stars band, ktorý pre festival zostavil Branči Kováč alias Vec. Že hiphop môže mať jasný politický postoj, ukázal Strapo. Nechal stovky ľudí skandovať, že Kotleba je starý nácek.

Video: Ľudia skandujú počas koncertu Strapa

zdroj: Facebook Strapo Official

Veta z jednej jeho spolupráce, pre ktorú si však schytával na Facebooku ako málokto. Ak Vec či Bene povedia, že fašisti sú fuj, nikoho to nevzruší, lebo ich poslucháči to zväčša vedia. Strapo má cieľovku inde, a keď sa obul do Kotlebu, išiel proti veľkej časti svojich fanúšikov. Nadávali mu, no necúvol. Niekedy sú tie veľké egá fajn.

Grape stavia na výraznom imidži, ktorý každý rok obmieňa. Tento bol v bielych farbách a hesle „nevinnosť“, väčšina divákov si ich osvojila, len tvrdý alkohol zmohol zopár výnimiek (to sa týka aj poškodenia umeleckej inštalácie DICK-tators).

Program a lacnejšie lístky lákajú do Piešťan mladších ľudí ako na Pohodu, zároveň sa môže stať, že vaše svety sa míňajú. Ak chcete túto generáciu pochopiť, je piešťanské letisko správnym miestom. Dobrý test, či už sa treba považovať za starého, alebo ešte nie, sa dá absolvovať pri ceste kyvadlovou dopravou. Pri presunoch z areálu taxíkom skôr otestujete veľkosť rozpätia cenových prirážok.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie