Denník N

Prečo sedí v olympijskej osemveslici deväť ľudí?

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Osemveslice sú kráľovskou disciplínou olympijského veslovania. V dlhej lodi však okrem ôsmich veslujúcich sedí aj deviaty člen – zdanlivo nie príliš dôležitý kormidelník.

Veslárske súťaže v Riu uzavreli populárne súboje osemveslíc. Z titulu olympijských šampiónov sa podľa očakávania tešili Briti, ktorí zdolali rivalov z Nemecka, zatiaľ čo v ženskej súťaži dominovali Američanky pred Britkami.

I keď sa stále hovorí o osemvesliciach či osmičkách, na stupne víťazov zakaždým vystupuje deväť olympionikov. Okrem ôsmich unavených veslárov je na pódiu aj deviaty člen posádky, ktorý neurobil počas pretekov ani jeden záber.

Na majstrovstvách sveta aj v iných disciplínach

Na svetových či európskych šampionátoch sa kormidelník vyskytuje aj v menších lodiach, a to v disciplínach dvojíc a štvoríc. V programe olympijských hier však figuruje výhradne v osemvesliciach.

Dôvod je prostý – dvojice a štvorice bez kormidelníka sú ľahšie a rýchlejšie, čo, pochopiteľne, ponúka kvalitnejšie a dramatickejšie preteky.

Kráľovské osemveslice sa však bez deviateho člena ani nejazdia – osem pretekárov by sa bez pokynov kormidelníka zosynchronizovalo len veľmi ťažko. „Zastupuje naše oči a uši, a v podstate i náš mozog, pretože my len veslujeme, čo niekedy veľmi bolí,“ povedala pre AP americká veslárka Meghan Musnickiová.

Kormidelníkom je zväčša útly a ľahký človek, ktorý je v dokonalom kontraste so svalnatými a silnými pretekármi.

Na korekciu váhových rozdielov určila Medzinárodná veslárska federácia všeobecne platné štandardy – v súťažiach ženských a zmiešaných lodí nesmie mať kormidelník menej ako 50 kilogramov, u mužov menej než 55.

Koordinuje a kontroluje súperov

Aká je teda úloha kormidelníka? Kormidelník sedí na takzvanom chvoste lode oproti svojim veslárom. Má tak dobrý prehľad o ich pohybe a jedným očkom sleduje aj situáciu na trati.

Práve miesto pre kormidelníka bolo v posledných rokoch najčastejšou výzvou pre dizajnérov veslárskych lodí. Problematické bolo najmä umiestnenie techniky, ktorú kormidelník používa na udeľovanie pokynov a komunikáciu s trénerom.  

Hlavnou úlohou kormidelníka je skoordinovať pohyby veslárov a udržať loď v správnom smere. Okrem toho sa kormidelník snaží povzbudiť svojich kolegov a sprostredkovať pokyny trénera. Pretekári mu plne dôverujú, a tak je pozícia kormidelníka veľkou výzvou.

Ako však docieliť to, aby ste z veslárov, ktorí si myslia, že už zo seba dávajú všetko, dostali ešte viac? Iba kričať, aby šli rýchlejšie, príliš nepomôže.

„Určite nie! Rýchlejšie môže znamenať zaberať viac ramenami, lepšie hýbať telom, ale aj upraviť polohu nôh. Musím teda špecifikovať, kde a ako môžeme pridať,“ opísala svoju rolu americká kormidelníčka Katie Snyderová.

Kormidelník je tiež povinný v neprítomnosti zastupovať aj trénera a previesť jeho tréningové pokyny do praxe. Počas tréningu i pretekov zodpovedá za bezpečnosť svojej posádky a najlepší svetoví kormidelníci dozerajú aj na stravovacie návyky veslárov.

Vybrať kormidelníka je najťažšou úlohou

Pri skladaní úspešnej olympijskej posádky je jednoduchšie vybrať pretekárov než kormidelníka.

Do lode sa dostane jednoducho osem najvýkonnejších veslárov, no výber kormidelníka je pre trénerov nesmierne ťažký – každý kormidelník je v niečom odlišný a v lodi sa správa inak.

Tréner pri výbere nesleduje len kormidelníkove skúsenosti, ale aj osobnostné predpoklady a jeho hlas. Kormidelníkom sa môže stať len osoba so silným hlasom, schopná získať si rešpekt a správne dirigovať veslárov v tréningu a počas ostrých pretekov.

Ak sa dvaja kormidelníci osvedčia rovnako, v prospech jedného z nich môže rozhodnúť aj nižšia hmotnosť.

Kormidelníka spravidla vyberajú na niekoľko rokov dopredu. Britský zlatý medailista zo včerajších pretekov Phelan Hill robí kormidelníka osemveslice od majstrovstiev sveta v roku 2009.

Odvtedy svojich veslárov doviedol k trom titulom svetových šampiónov a v Riu konečne aj k zlatým olympijským medailám.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

OH Rio 2016

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie