Denník N

Batman, Šeherezáda, Iľja Muromec & chalupári

Na východe sa opäť zhromažďujú bohatieri bez výložiek, na západe Batman so Supermanom stoja svorne za blondiakom s vyfúkanou ofinou.

Slovenský spisovateľ musí cez leto tak ako ostatní unikať. Nemyslím filozofický únik do samoty, ani turistický do cudziny a už vôbec nie únik Slovenskou strelou do alkoholu. Slovenský spisovateľ, ak môže, uniká na dedinu. Do lesov. Na svoju chalupu, chalúpku, chatu, stan atď. Činím tak pravidelne každé leto, akurát počas tohto júla a augusta sa nie a nie odosobniť od kompasu. Denne sa prebúdzam spotený, s pohľadom na jeho strelku – čo nám zase magnetické pole Zeme vyvedie?

Východne od mojej chalupy, na Kryme, Iľja Muromec sústreďuje nových bohatierov v zelenom a bez výložiek. O čosi južnejšie Alibaba a jeho štyridsať tisíc (miliónov?) zabijakov masakruje Sýriu a kúsok od nej zatkli Šeherezádu za neúspešný puč voči sultánovi. Úplne južne sa navzájom mačetuje a hrdlorezí kompletná africká mytológia navzájom. Severozápadne od mojej chalupy sa Oliver Twist rozhodol vrátiť do splendid isolation a ani Harry Potter so svojím prútikom od Ollivandera s tým nič neurobí. A najzápadnejší západ nakoniec – Captain America, Batman, Superman aj Catwoman stoja svorne na tribúne za blondiakom s vyfúkanou ofinou a Neal Cassady s Yossarianom majú z toho trumpoty. Na všetky strany je svet rozháraný a potom nečudo, že píšem do najnovšej hry monológ:

„Keby ste vy a vaši kamaráti v parlamente mohli, okamžite ohradíte Slovensko ostnatým drôtom. Vaše hnedé dušičky sa len tak trasú po moci, aj vy chcete mať nakradnuté ako tí šikovnejší, no stále klamete ľuďom, že vám ide o spravodlivosť. Kým prídu na to, o čo vám ide naozaj, bude už neskoro. Začali ste hliadkami vo vlakoch, ale o rok už možno budete pochodovať po uliciach a strihať dievčatá, čo majú oranžové vlasy. Na slabších ste boli vždycky machri, vážený pán poslanec, a keď si do mňa uderíte, dajte si tú ručičku, s ktorou neomylne odhlasujete každé svinstvo, čo vracia tento národ do minulého storočia, zasadrovať. Sadra vám pomôže udržať ju vo vztýčenej polohe. Lúčim sa s vami mierne pozmeneným – Nestraš!“

Koniec monológu. Či na blankytnú oblohu, či pod čiernu zem, či do chľastu chľastnatého, či do vesmíru nesmierneho, či do jadra bunky, či do umenia a či na svoju chalupu – neunikneš.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie