Denník N

Pán predseda, oni ma nechcú pustiť k eurofondom!

Erik Tomáš. Foto N – Vladimír Šimíček
Erik Tomáš. Foto N – Vladimír Šimíček

Ficov hovorca svojimi štyrmi mesiacmi vo funkcii štátneho tajomníka len ponížil ľudí, ktorí chápu, načo sú školy.

Erik Tomáš sa z postu štátneho tajomníka ministerstva školstva po štyroch mesiacoch vracia do parlamentu a ku svojej poslaneckej práci si berie aj záväzok, že bude pomáhať premiérovi s jeho mediálnymi výstupmi. To je dobre, slovenské školstvo potrebuje každú dobrú správu.

Tomášov odchod z ministerstva školstva síce sám osebe veci nezlepší, ale zníži sa tým šanca, že by sa do riadenia školstva naozaj miešal. Preto vďaka aj za to.

Erik Tomáš sa stal štátnym tajomníkom, lebo po voľbách chcel nejakú funkciu, kde je aj honor, aj peniaze, ale ministrom sa stať nemohol, lebo na to nemá ani podľa Fica. Erik Tomáš sa stal štátnym tajomníkom ministerstva školstva, lebo aj on si myslel, že školstvu predsa musí každý rozumieť, a aj on chodil do školy – má dokonca papier, že smie vyučovať biológiu a geografiu.

Ani Smer na tom nie je tak biedne, aby sa v jeho radoch nenašiel aspoň sčasti kompetentný človek na riadenie školstva. Lenže Erik Tomáš mal blízko k premiérovi a už sa mu zunovalo byť len hovorcom, ktorý má na vizitke napísané riaditeľ odboru.

Erik Tomáš však nepochopil, že tretia Ficova vláda je zároveň prvou Dankovou vládou a predseda SNS je typický vlastenec. Ak už raz nejaké teritórium dobyje, nebude sa oň s nikým deliť.

Erik Tomáš preto na ministerstve školstva veľmi rýchlo pochopil, že sa k rozhodovaniu o eurofondoch nedostane, lebo to SNS nedovolí.

SNS to nedovolí, lebo čo iné by tá strana robila s ministerstvom školstva. Jej ľudácke krídlo má už v strane minimálny vplyv, moc sa v SNS delí medzi skupinu investorov a Danka, ktorému dávajú autoritu volebný výsledok a rebríčky popularity. Preto by pre SNS bolo ministerstvo školstva bez eurofondov len guľou na nohe.

Možno si Erik Tomáš myslel, že ak sa posťažuje premiérovi, ten vybaví, aby ho k eurofondom pustili. Zrejme si Erik Tomáš myslel, že pokračuje druhá Ficova vláda, v ktorej mal predseda vlády neobmedzenú autoritu.

Je však leto 2016, koalícia má troch členov a ministri Mosta a SNS si na svojom môžu robiť, čo sa ich stranám zažiada.

Deti a ich rodičia a učitelia sa za štyri mesiace nedočkali od Erika Tomáša ani jedinej myšlienky, ktorou by aspoň naznačil, že Smer alebo vláda majú nejaký plán na zmeny v školstve.

Namiesto toho sa po štyroch mesiacoch rozhodol Erik Tomáš priznať, že je ako štátny tajomník zbytočný, že sa tam nudí, že ho tam nikto nepotrebuje, že ho nepustia k najcennejším hračkám.

Deti a ich rodičia a učitelia si teraz ešte viac budú myslieť, že vládnych politikov školstvo zaujíma, len keď sa štrajkuje alebo sa delia eurofondy.

Bolí to aj napísať, ale nie je to klišé, nie je to prehnané, majú v tom úplnú pravdu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie