Denník N

Tomáš už nechce sedieť v kúte a brať plat v podstate za nič, vracia sa k Ficovi

Erik Tomáš ako štátny tajomník. Foto N – Vladimír Šimíček
Erik Tomáš ako štátny tajomník. Foto N – Vladimír Šimíček

Hlúposť, hovorí Erik Tomáš na to, že jeho odchod ukazuje, ako Smer kašle na školstvo.

Amatérske video na Facebooku Roberta Fica, ako sedí pred ťažkými závesmi a unaveným hlasom v tmavej veste odkazuje redaktorovi Markízy Michalovi Kovačičovi, že vyzerá ako záchodový pavúk, ukazuje, že premiérovi by sa v čase kauzy Bašternák, ktorú v strane nezvládajú, zišiel mediálny poradca.

Od stredy ním bude bývalý riaditeľ tlačového odboru úradu vlády Erik Tomáš.

Po tom, čo sa Tomášovi nepáčilo vo funkcii štátneho tajomníka na ministerstve školstva, ho vláda v stredu z funkcie odvolá a stane sa Ficovým mediálnym poradcom.

V minulosti zatiaľ takto z funkcie nikto neodišiel. Miesto štátneho tajomníka na školstve si pritom Tomáš vybral sám. Na výber dostal po voľbách aj miesto štátneho tajomníka na ministerstve obrany alebo životného prostredia po tom, čo si ho Robert Kaliňák nezobral na vnútro, lebo uprednostnil Denisu Sakovú.

Tomáš chcel funkciu, pretože bol už na úrade vlády unavený. Aj preto dostal ako odmenu na kandidátke vysoké miesto 25, aby sa dostal do parlamentu. Teraz sa vracia do parlamentu a bude okrem poradcovania aj poslancom.

Viacerí predstavitelia Smeru krútia nad takýmto postupom hlavou a nepáči sa im. Oficiálne to však nikto z oslovených členov strany nechcel komentovať.

„Hlavným motívom môjho návratu je potreba riešiť komunikačnú stratégiu predsedu vlády a Smeru a nie nejaká osobná nespokojnosť. Neviem, o akých ľuďoch v strane hovoríte, ale ja naozaj nie som typ človeka, ktorý – ak to preženiem – bude štyri roky sedieť v kúte, brať plat v podstate za nič a tešiť sa zo sekretárky a auta s vodičom,“ povedal Tomáš.

Aký zmysel potom má funkcia štátneho tajomníka, keď ju Tomáš takto opisuje, a prečo si ju vybral?

„Po rokoch strávených v oblasti komunikácie som chcel zmenu. Veľa už naznačila moja kandidatúra v parlamentných voľbách. Tak, ako mi to je vlastné, som sa aj do úlohy štátneho tajomníka pustil s odhodlaním a úprimnou snahou meniť veci k lepšiemu. 150 dní som skúšal riešiť veci a predkladať návrhy v oblastiach, ktoré mi boli zverené. Právomoci štátneho tajomníka však stanovuje minister. Ten sa rozhodol zodpovednosť za rezort niesť predovšetkým na svojich pleciach a ja to plne rešpektujem,“ tvrdí Tomáš, ktorému minister Plavčan nedovolil ovládať eurofondy ani agendu športu, o ktorú mal tiež záujem.

Tomáš neskôr na svojom Facebooku zverejnil, že poslednou kvapkou preňho bolo, že Plavčan neschválil koncepciu sekcie vedy a techniky, ktorú podporila celá vedecká obec.

Funkcia štátneho tajomníka má podľa neho zmysel, „ak sa primerane rozloží zodpovednosť – je to ťažký rezort“.

„Pán štátny tajomník Erik Tomáš dnes informoval ministra Petra Plavčana, že urobil osobné rozhodnutie odísť z rezortu školstva a venovať sa náročnej a zodpovednej práci poradcu a poslanca Národnej rady. Minister mu poďakoval za prácu v rezorte a zaželal veľa úspechov v novej funkcii,“ napísalo tlačové oddelenie ministerstva školstva.

Školský výbor v parlamente nechce

„Za ten čas, čo bol vo funkcii, som z jeho strany nespozoroval nijakú činnosť, ale, samozrejme, nesedím na ministerstve,“ povedal prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman. Podľa neho už Tomášova nominácia na funkciu bola v rozpore s odporúčaniami Európskej komisie, že by takéto pozície mali zastávať odborníci.

„Zažil som ho na okrúhlom stole a mal som pocit, že to ani príliš nevníma, hral sa na mobile a po nejakom čase odtiaľ odišiel,“ povedal Crmoman, ktorý má pocit, že Smer dlhodobo školstvo ignoruje.

„Vidím, že pán Crmoman urobí všetko pre to, aby bol v médiách,“ reaguje Tomáš. „Keby si aspoň predtým, ako niekoho len tak okydá, dal námahu a naštudoval, kto v rezorte za čo niesol zodpovednosť, tak by vedel, že ja som mal pod sebou sekciu vedy a techniky a sekciu medzinárodnej spolupráce,“ povedal na to Tomáš. „Napriek tomu som na spomínaných okrúhlych stoloch aktívne komunikoval a aj priamo pána Crmomana konfrontoval s výzvou, aby nám pomohol a on priamo navrhol nejaké systémové zmeny v školstve. Samozrejme, začal koktať, tak asi ma odvtedy nemá rád. Radšej sa na mňa opýtajte predstaviteľov vedeckej obce,“ hovorí Tomáš.

To, že Smer aj jeho odchodom dáva najavo svoj vágny postoj k školstvu, označil za hlúposť. „Predpokladám, že Smer nominuje môjho nástupcu,“ avizuje Tomáš.

Zimenová a počty v Sieti

V kuloároch sa však hovorí, že by novou štátnou tajomníčkou mohla byť Zuzana Zimenová. Tá teraz pracuje na ministerstve ako externá poradkyňa. Zimenová je zároveň prvou náhradníčkou na kandidátke Siete do parlamentu. Zo Siete však po voľbách odišla spolu s Miroslavom Beblavým.

Ak by Radoslav Procházka odišiel z parlamentu a stal sa sudcom Európskeho súdu v Luxemburgu, Zimenová by ako nová poslankyňa nemusela podporovať vládu. Aj preto je jej meno v hre. Ak by sa stala štátnou tajomníčkou, ďalším náhradníkom za Procházku by bol Vladimír Bilčík, ktorý sa v čase rozpadu Siete nijak nevyjadroval.

„V tejto chvíli to Sieť ani pani Zuzana Zimenová nevie potvrdiť,“ napísala hovorkyňa Siete.

Tomáš už nechce mať so školstvom nič spoločné ani v parlamente, nechce byť ani v školskom výbore. „Dohodol som si s ním o týždeň v pondelok stretnutie, na ktorom budeme riešiť technické záležitosti a zaradenie do výborov. O jeho práci na ministerstve školstva toho veľa neviem, ani o vzťahu k ministrovi, takže mi je ťažké komentovať jeho rozhodnutie,“ povedal predseda poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč.

Rozhovor pre Denník N? Asi nie

Tomáš bude po novom sedieť znovu na úrade vlády, kde bude mať kanceláriu. To, že by sa chcel na úrad vlády vrátiť, naznačil už v apríli v rozhovore pre Denník N.

„Mám chuť sa podieľať na tvorbe politiky Smeru. Z predchádzajúcej funkcie mi vyplývala účasť na rokovaniach užšieho vedenia aj predsedníctva strany, hoci nie som straník. Premiér ma už takto vnímal, aj ostatní ľudia v Smere, a toto by ma bavilo aj ďalej. To, čo by som už nezvládal, aj z titulu novej funkcie, je priama komunikácia s médiami. Vedel by som si však predstaviť určitú funkciu odborného konzultanta, ale rozhodnutie o ďalšej mediálnej stratégii je, samozrejme, na premiérovi.“

Teraz hovorí, že bude ako poradca pre médiá pracovať na komunikačnej stratégii, kým „s médiami bude komunikovať tlačový a informačný odbor“. Ten väčšinou na otázky Denníka N neodpovedá. Neurobil tak ani teraz, keď sa ho Denník N opýtal na Erika Tomáša. Kedy dá premiér Denníku N rozhovor?

„To by sa Denník N musel veľmi zmeniť. Snažiť sa objektívne a nestranne svojich čitateľov informovať a nie robiť politiku,“ odpovedal Tomáš, ktorý bude brať okrem poslaneckého platu ešte minimálnu mzdu na úrade vlády.

A ako hodnotí Ficovo označenie novinára za záchodového pavúka alebo jeho „Neotravujte!“ počas žatvy, kam prišiel s asistentkou Troškovou? „Nevidím dôvod komentovať nič, čo sa stalo do môjho príchodu,“ povedal Tomáš.

Fico na poli: Neotravujte s blbosťami
Autor: Martina Koník

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie