Denník N

Na sneme Siete sa zastal kritikov, vyhodili ho z ministerstva dopravy

Foto - TASR
Foto – TASR

Šéf odboru PPP projektov Andrej Kopták skončil na ministerstve po tom, ako sa verejne postavil na stranu kritikov Radoslava Procházku a pomerov v Sieti.

Po sobotňajšom sneme Siete, na ktorom zvolili za nového predsedu ministra dopravy Romana Brecelyho a z ktorého odišli piati poslanci – kritici vedenia strany, odvolali prvého štátneho úradníka, ktorý ich podporil. Andrej Kopták, ktorý ešte v piatok viedol dôležitý odbor prípravy a obstarania PPP projektov na ministerstve dopravy, skončil v pondelok s okamžitou výpoveďou.

Andrej Kopták.
Andrej Kopták

Kopták na sneme verejne kritizoval postoj vedenia strany k piatim poslancom a hovoril, že by sa malo začať rokovať o ich vrátení do predsedníctva po tom, ako ich z neho odvolal Radoslav Procházka. V strane viedol bratislavskú organizáciu a vo voľbách bol na 50. mieste kandidátky.

Výsledok konkurzu až po sneme

Odbor PPP projektov viedol Kopták niekoľko mesiacov ako dočasne poverený riaditeľ. Na toto miesto však vypísali interné výberové konanie, ktoré bolo tri dni pred snemom.

„Výberové konanie prebiehalo relatívne príjemne. V písomnej časti som mal takmer plný počet bodov, v ústnej časti som úspešne odpovedal na všetky otázky. Keď som sa pýtal, či chcú niečo doplňujúce, všetci boli spokojní,“ povedal Denníku N Kopták.

Konkurz viedol  zástupca šéfa služobného úradu Marka Čepka a Kopták bol jediným účastníkom. „Na konci mi oznámili, že výsledok bude o desať dní, tak to už som vedel, o čo ide.“

Dva dni po sneme Siete Koptákovi oznámili, že na konkurze nedosiahol potrebný počet bodov. „Mám zbaliť a odovzdať agendu a od zajtrajška som nezamestnaný,“ povedal.

Kopták: Chceli ma takto vydierať

Bývalý kandidát Siete hovorí, že ho vyhodili bez výpovednej lehoty, keďže bol v skúšobnej lehote. Myslí si, že išlo o naplánovanú akciu. „To výberové konanie vypísali preto, aby ma vydierali pred snemom,“ dodal.

„Vo výberovom konaní minulý týždeň nebol úspešný, na základe čoho s ním v skúšobnej lehote skončilo ministerstvo jeho pracovný pomer,“ reagovala hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Tvrdí, že miesta na ministerstve dopravy „nie sú obsadzované na základe politickej príslušnosti, každý vedúci pracovník musí prejsť riadnym výberovým konaním“.

Skupina poslancov okolo Andreja Hrnčiara by sa mala v pondelok stretnúť s Brecelym. Podľa informácií Denníka N je však pravdepodobné, že zo strany odídu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie