Denník N

Sieť hrá o miesto v koalícii, Procházka o miesto v Luxemburgu (+video)

Radoslav Procházka na sneme Siete. Foto – TASR
Radoslav Procházka na sneme Siete. Foto – TASR

Nový predseda Siete Roman Brecely sa má stretnúť s piatimi rebelujúcimi poslancami. Zakladateľ strany Radoslav Procházka sa zatiaľ snaží získať miesto sudcu na Všeobecnom súde Európskej únie v Luxemburgu. Môže s tým mať problém, nespĺňa totiž neformálne kritériá.

Najmenšia vládna strana Sieť bude o udržanie v koalícii a v politike bojovať bez svojho zakladateľa Radoslava Procházku. Dva dni po odchode z funkcie oznámil, že sa bude uchádzať o miesto sudcu Všeobecného súdu EÚ. Do funkcie ho navrhuje vedenie Slovenskej advokátskej komory.

„Som touto nomináciou poctený a vážim si ju. Prijal som ju, pretože sa európskemu právu aktívne venujem už od deväťdesiatych rokov a som presvedčený, že by som v tejto novej úlohe vedel byť užitočný,“ napísal Procházka vo vyhlásení, ktoré poslal médiám.

Video: Nového šéfa Siete a ministra ťahá hovorkyňa za rukáv, o strane nehovorí
autorka: Martina Koník

Dve kolá výberu

Bývalý predseda Siete, ktorý je stále poslancom parlamentu, však ešte nemá vyhraté. Musí ho najprv vybrať Súdna rada a po nej komisia súdu v Luxemburgu. Miesto sudcu za Slovensko je neobsadené aj po niekoľkých pokusoch dodať vhodného kandidáta. Posledným pokusom bol výber sudkyne Márie Patakyovej, ktorú komisia v Luxemburgu nevybrala vzhľadom na nedostatočnú znalosť francúzštiny. Tá je pracovným jazykom súdu.

„Posúdenie mojej odbornosti prebehne cez dve zložité kolá, jedno vnútroštátne a ak to prebehne dobre, tak následne jedno zahraničné priamo na pôde súdu. Akékoľvek ďalšie témy má preto význam riešiť až po tom, ako bude známy výsledok,“ napísal o svojich šanciach Procházka. Už na sneme Siete hovoril delegátom, že sa pokúsi získať funkciu a podstúpi na ceste k nej obrovské osobné riziko.

Procházka môže mať problém

Pokiaľ by Procházka prešiel výberovým konaním v Súdnej rade, rizikové zrejme bude posudzovanie v Luxemburgu. Hoci kritériá nie sú dané formálne, neformálne sa o nich píše v správe súdu číslo 255 z roku 2013. Podľa nich by mal byť sudca úplne nezávislou osobou, čo môže byť vzhľadom na Procházkovu politickú kariéru sporné. V správe sa píše aj o tom, že by kandidát mal mať dlhoročnú právnickú prax – opisuje ju príkladom 12- až 15-ročnej sudcovskej či podobnej praxe. V posledných desiatich rokoch sa navyše expredseda Siete európskemu právu systematicky nevenoval.

Odhliadnuc od Procházkovho osobného rizika sa do existenčného rizika dostala aj Sieť. Zo snemu odišlo päť zo siedmich poslancov, ktorých strana má. Práve päť poslancov zodpovedá v počtoch tejto vládnej koalície jednému ministerskému kreslu. Most-Híd s desiatimi poslancami má dvoch členov vlády, SNS s 15 poslancami má troch ministrov a predsedu parlamentu a šéfa SIS k dobru.

Šance, že si nový šéf Siete Roman Brecely päť poslancov okolo Andreja Hrnčiara udrží, sú však malé. Kritici pomerov v strane sa s ním majú stretnúť dnes podvečer, ale ešte popoludní im Brecely nedal vedieť, kedy a kde to bude.

Brecely pred novinármi ušiel

Brecely, ktorý je zároveň ministrom, neodpovedal na otázky ohľadne budúcnosti Siete. Hoci mal tlačovú konferenciu, v odpovediach sa venoval len prípadu, ktorý sa týkal verejných obstarávaní v Národnej diaľničnej spoločnosti. Ďalšie otázky položiť nedovolil a odišiel z miestnosti bočným vchodom.

Na jeho ministerstve už po sneme zrejme prebehla prvá čistka. Riaditeľ odborov PPP projektov Andrej Kopták, ktorý sa netajil kritikou k Procházkovi a jeho štýlu vedenia strany, musel tri dni pred snemom absolvovať do tejto funkcie konkurz s tým, že výsledok oznámia až po sneme. Pred delegátmi však v sobotu pomery kritizoval a už v pondelok ho čakala výpoveď s odôvodnením, že konkurzom neprešiel. Bol v ňom jediným uchádzačom.

„To bude prvá vec, na ktorú sa ho (Brecelyho) opýtame, lebo to považujeme za neprípustné a považujeme to za pokračovanie praktík, že je človek trestaný za svoj názor,“ povedal Hrnčiar o výpovedi pre Koptáka. Podpredseda parlamentu vraví, že s novým predsedom budú hovoriť len o politických otázkach, nie o postoch. „Vždy je šanca. Na to rokovanie ideme preto. Keby sme tam šancu nevideli, nie je dôvod sa stretávať,“ povedal Hrnčiar.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Radoslav Procházka

Slovensko

Teraz najčítanejšie