Denník N

Cooltúra bude len pre mladých

Záber z filmu Cooltúra. Foto – Arsy-versy
Záber z filmu Cooltúra. Foto – Arsy-versy

Dokument na kolesách prinesie autorské slovenské dokumenty študentom stredných a vysokých škôl.

Miro Remo patrí medzi najvýraznejších mladých slovenských dokumentaristov. Jeho filmy majú svoje publikum a pravidelne sú veľmi úspešné na festivaloch. Napriek tomu je ich cesta k divákovi zložitá. V čom je problém? V tom, že jeho filmy často priťahujú problémy.

Dokument z Pohody (2011) mal byť oficiálnym portrétom hudobného festivalu, výsledok sa však nezhodoval s predstavou šéfa akcie Michala Kaščáka, a tak zostal jeho život obmedzený na internet.

Zložito sa rodí aj niekoľkokrát odkladaná premiéra portrétu hudobníka Richarda Müllera s názvom Nespoznaný, ktorý by mal mať premiéru na jeseň. Dlhšie visel otáznik nad jeho snímkou Cooltúra (2016).

Kontroverzný dokument

V „úsmevnom, ironickom, ale zároveň vážnom filme o stave slovenskej kultúry“ účinkujú celebrity vrátane moderátora Vila Rozborila a rappera Rytmusa. Štáb navštívil za tri roky desiatky „kultúrnych“ podujatí a zábery z hiphopových vystúpení, osláv MDŽ s Robertom Ficom či zo súťaže v kopaní hrobov zostrihal do netradičnej koláže.

Doteraz však nemá súhlas všetkých ľudí pred kamerou, čo jeho distribúciu skomplikovalo.

Riešenie sa našlo. Volá sa Dokument na kolesách a štartuje od októbra. Pôjde o to, že študentom stredných a vysokých škôl premietnu snímky absolventov dokumentu VŠMU za účasti ich tvorcov a študentov filmovej teórie. Súčasťou premietaní bude prednáška o autorskom dokumente.

Organizátori dúfajú, že sa zapojí čo najviac škôl, pre ktoré bude zaujímavá výzva „sprístupniť študentom vedomosti a skúsenosti renomovaných domácich dokumentaristov oceňovaných na svetových prehliadkach a festivaloch“.

Prvým filmom bude práve Cooltúra. „Tento kontroverzný dokument demaskuje negatívne kultúrno-politické syndrómy súčasného Slovenska, ako je nacionalizmus, populizmus či umelo vytvorené televízne a subkultúrne mýty,“ píšu organizátori.

Cooltura_19
Cooltúra (2016). Foto – Arsy-versy

Kultivovať verejnú debatu

Projekt by mal pokračovať v trende mediálneho vzdelávania. „Je potrebné propagovať dokumentárny film ako samostatný umelecký druh, ktorý dokáže živo a často aj vtipne reagovať na spoločenské dianie a kultivovať verejnú debatu,“ hovorí dokumentarista Marek Šulík z VŠMU.

„Slovensko dostatočne nevyužíva potenciál tvorivých ľudí vrátane našich absolventov, ktorí prinášajú zaujímavé, slobodne a nezaujato spracované súčasné témy. Dokument na kolesách je príležitosťou premietnuť niektoré zaujímavé dokumentárne filmy, ktoré vytvorili na škole alebo po nej.“

Projekt si podľa jeho autorov stále hľadá ekonomické zázemie a dúfa v podporu verejnosti. Na stránke Startovac.cz sa bude možné zapojiť sa do súťaže o ceny, ako sú DVD so špičkovými slovenskými dokumentárnymi filmami alebo súkromný masterclass s dokumentaristom Mirom Remom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie