Denník N

Na chemtrails by sme potrebovali milióny letov, vedec vidí paranoidnú fantáziu

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Skoro 17 percent ľudí podľa prieskumu verí na „chemtrails“ – konšpiračnú teóriu, že vlády nás práškujú, aby nás ohlupovali.

Ľudia veria najrôznejším bludom a konšpiračným teóriám.

Nie je to preto, že by boli vyložene hlúpi – ak majú odpor k autoritám, napríklad vládam a korporáciám, upravia si svet tak, aby v ňom nenávidení aktéri vystupovali ako zloduchovia.

Či narážajú lietadlami do budov, pichajú do nás jedy pri očkovaní, alebo nás práškujú, aby sme zámerne ohlúpli, je vlastne jedno. Čo tieto sprisahania spája, je nedôvera ľudí v systém, ktorý musí byť – aspoň tak uvažujú – skorumpovaný, a preto nedôveryhodný.

Aj inteligentní ľudia veria nezmyslom. Líšia sa v tom, že ich dokážu pred sebou a druhými lepšie obhájiť.

Medzi konšpiráciami sa tešia pomerne veľkej popularite takzvané chemtrails. Nachádzať sa majú na oblohe, údajne ide o pozostatky po chemikáliách, ktorými nás vlády práškujú, aby sme ohlúpli či boli neplodní.

Tiež má ísť o pokusy kontrolovať počasie alebo plodiny.

Prieskum

Televízia JOJ pred pár rokmi odvysielala reportáž o chemtrails, odvolávajúc sa na „názory niektorých odborníkov, najmä v USA, Nemecku alebo v Česku“. Žiadneho nemenovala. Niet divu.

Medzi vedcami panuje zhoda, že chemtrails sú nezmysel. Prvý článok, ktorý mapuje názory vedcov na chemtrails, vyšiel minulý týždeň v časopise Environmental Research Letters.

O chemtrails v minulosti písal aj konšpiračný web Hlavné správy alebo Zem a vek.

Z medzinárodného prieskumu, ktorý robili v roku 2011, vyplynulo, že 2,6 percenta ľudí považuje správy o chemtrails za „absolútne pravdivé“ a 14 percent za „čiastočne pravdivé“. To znamená, že zhruba každý šiesty človek koketuje s myšlienkou, že je tu veľké sprisahanie vlád, ktoré svojim občanom zámerne škodia.

„Hoci mnoho ľudí tvrdošijne lipne na teóriách o chemtrails, doteraz neexistovali žiadne akademické štúdie, ktoré by ukazovali, že čo niektorí považujú za chemtrails, sú iba obyčajné kondenzačné stopy. Výskyt týchto stôp stúpa s tým, ako rastie letecká doprava,“ povedal viac o dôvodoch vzniku prieskumu spoluautor štúdie Ken Caldeira z Carnegie Institution for Science.

TV JOJ informuje o „chemtrails“, odvoláva sa na „odborníkov“. Zdroj – YouTube

76 zo 77

Autori štúdie sa pýtali na názor na chemtrails dvoch skupín odborníkov – atmosférických chemikov a geochemikov. 76 zo 77 (98,7 percent) vedcov, ktorí sa výskumu zúčastnili, sa vyjadrilo, že sa nikdy nestretli so žiadnymi dôkazmi v prospech chemtrails.

Podľa ich názoru sa všetky javy spojené s údajnými chemtrails dajú vysvetliť ako prirodzené javy, ku ktorým dochádza v dôsledku leteckej dopravy – dajú sa objasniť poznatkami chémie a fyziky.

Jedna z vedkýň, ktorá sa od zvyšku kolegov odlišovala v názore, povedala, že narazila „na vysokú hladinu atmosférického bária v oblasti, kde je v pôde štandardná nízka hladina bária“.

Povedané inak, našla nesúlad medzi pozorovaným javom a tým, čo očakávala. O akýchkoľvek nekalých praktikách „zákerných vlád“ však nemala žiadnu znalosť.

Tvrdé jadro nepresvedčia

Vedcom tiež ukázali štyri obrázky, ktoré kolujú na konšpiračných stránkach o chemtrails. Všetci sa zhodli, že išlo o obyčajné kondenzačné stopy.

„Mal som pocit, že bolo dôležité ukázať, čo si myslia skutoční odborníci na kondenzačné stopy a aerosóly,“ vraví Caldeira. „Asi nepresvedčíme ľudí, ktorí patria k tvrdému jadru, že ich milovaný tajný program o chemtrails je iba paranoidná fantázia, ale dúfame, že aspoň ich priatelia budú akceptovať fakty,“ dodal.

Milióny pilotov a milióny letov

Paleontológ, geológ a skeptik Donald Prothero píše, že chemtrails sa tešia popularite od 90. rokov.

„Motory mnohých lietadiel za sebou zanechávajú oblaky horúcich plynov a výpary z uhľovodíkov v palive, ktoré spaľujú. V mrazivých podmienkach hornej troposféry a stratosféry sa horúce plyny okamžite kondenzujú a vytvárajú dlhé oblaky pary za letiacim lietadlom,“ vysvetľuje pôvod kondenzačných stôp.

Popularizátor vedy Kyle Hill, ktorý píše pre Slate, Wired alebo Popular Science, konštatuje, že „ak sú chemtrails skutočnosťou, potrebovali by sme milióny pilotov, aby práškovali americké obyvateľstvo“.

Hill vypočítal, že piloti by potrebovali 450 miliárd litrov „záhadných chemikálií“, aby pokryli celé územie USA a otrávili Američanov. To sa rovná štyrom miliónom letov plne naložených Boeingov 747 každý týždeň.

Dostupné z: DOI: 10.1088/1748-9326/11/8/084011

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Človek

Hoaxy a propaganda

Veda

Teraz najčítanejšie